“ГАБРОВЦИ…” на Милка ПУРЕЛ

В предговора към своята пета, шеста или осма книга, коя от коя по ярка, ценностна и устремена към идеята да налага извода, че “с желание и с упорит труд всичко се постига, а мечтите се сбъдват”, габровката Милка ПУРЕЛ ни дава още веднъж живите примери на своите съграждани.
Да, децата и внуците на старите габровски фабриканти предават и препредават своя съзидателен дух и енергия на своите деца и внуци! Това не навсякъде и не всекиму днес се случва… Авторката го е потвърдила в 179 случая на 196 страници!
“Най-големият им успех – говори авторката за своите герои, габровски фабриканти, предприемачи, научни и културни дейци, таланти в почти всички области на творческото ни съвремие – е спечелването на собствените им деца. Мнозина от тях работят или се подготвят като специалисти в бащините фирми. Това е много добър знак – професията на родителя става традиционна за фамилията – гаранция за траен поминък и стабилност”.

Рецензентът на книгата й проф. Михаил Харалампиев пише: “Новата книга на Милка Пурел е едно естествено продължение на енциклопедичния труд “Габровци на ХХ век”, издаден в три части. Романтично-творческият дух на авторката й дава криле в изследователската работа за представяне развитието на предприемаческо и индустриално Габрово. Ето защо книгата е висота, от която читателят може да види като на длан миналото, да чувства съвременно Габрово чрез трепета и дръзновението на новото поколение, а така също да отправя взор към бъдещето развитие на този неповторим в индустриалната си и културна история град.
Посланието, което авторката отправя към читателите е, че с ум, воля, желание и предприемчивост габровската индустрия постепенно се възражда в условията на свободна пазарна икономика. Нейните водачи са всички хора, представени в книгата, а чрез нея и Милка Пурел дава своя безценен принос за това. Дълбок поклон пред високо благородното й дело!”

“Старт БГ” – Чикаго


НАСЛЕДНИКЪТ НА ГАБРОВСКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ

“Аз съм горд, че съм габровец, наследник на габровските предприемачи” – казва Пейо Пеев, производител на метални и пластикови изделия. Опирайки се на своите здравиФабрика “Алфрида - Пеев” - Габрово корени и габровски традиции той е един от видните промишленици в града. Неговата фабрика “Алфрида – Пеев” е известна не само в България, но и в много страни по света. Пеев конструира и фреза, на която започват да правят матрици. Гордост за фирмата и за целя град е създадената оригинална парфюмерийна опаковка – единствен производител в страната и на Балканите, продукция със свои пазари в Германия, Холандия, Белгия, Русия и пр. Фирмата разполага със собствена електростанция, задвижвана от водите на река Янтра, като излишното количество енергия се преразпределя за други предприятия. Фабриката просто не зависи от никого. Има свои ремонтни и инструментални цехове, собствен гараж с ремонтна база. Сърцето на фирмата е модерният софтуер и програмните машини. Абсолютна чистота цари навсякъде. Зданието е с климатична инсталация Два безплатни автобуса возят хората от домовете им до фабриката и обратно. Заплащането става всеки петък…
Предприемачът, творецът Пейо Пеев, е един от най-щедрите дарители. Той следва максимата: “Да не обеднява ръката, която дава.”. Подпомага “Дом майка и дете”, училището в село Поповци, асфалтира пътя до село Рачевци, грижи се за ски-пистата на Узана, подпомага провеждането на Деня на хумора в Габрово и пр. Никога не се оплаква и цени хората, които не бездействат и не хленчат, а упорито търсят работа и я работят съвестно и отговорно. “Всеки трябва да прави нещо за благото на обществото” казва Пеев.


ИНСТРУМЕНТИТЕ ПРИ ТЯХ СА ТОЧНИ

“МОНИ” ЕООД - ГабровоСред днешните забележителни и „нестандартни неща”, характерни за Габрово и габровци, са една фабрика и един клуб, познати с името „Мони”. “МОНИ” ЕООД е от 1992 г., а Футболен клуб “Мони” – от 2005 година. Създадени са от Илия Монев, един от онези съвременни наши бизнесмени, които правят фабрики и организират производство. Неговото предприятие произвежда едни от най-точните и безукорни инструменти по света..
През 1998 година той наема помещения и машини, привлича най-добрите специалисти в бранша и тръгва по дългия и труден, но познат нему, труд, който произвежда реални необходимости за хората. Монев е сред добрите стопани, които се грижат не само за печалбата си, но и за социалните нужди на своите специалисти.
Създаването на Футболен клуб „Мони”, в който неговите работници и семействата им могат да спортуват, е една от тези грижи. В клуба се развиват три вида футбол – на малки вратички, в зала и плажен футбол. Сред възпитаниците на клуба е и Маргарит Георгиев, който сега е в Англия и учи в една от популярните футболни академии в света.
Благодарение на добрите условия и сериозната работа на ФК “Мони” Габрово става своеобразен център на футболната игра. От шестте държавни първенства по футбол в зала, организирани досега в България, на пет домакин е бил “Мони” – Габрово.
По инициатива на Илия Монев клубът създава и детско-юношеска футболна школа, която вече години наред води редовни тренировъчни занимания. Отборите на габровския клуб участвуват и печелят призови места в почти всички прояви по споменатите три разновидности на футболната игра. Клубът и председателят му са инициатори за създаване на комплекс за плажните спортове с национално значение.
Илия Монев е известен дарител и в други обществени сфери – на габровската болница, църквата “Свети Йоан Предтеча”, в издателската дейност и подпомагането на училища.


ЕДИН МЛАД ГАБРОВЕЦ В РОДИНАТА НА ФУТБОЛА
14-годишният Маргарит показва в Англия красотата на техничния футбол

Маргарит ГеоргиевМаргарит Георгиев, откритие на Христо Стоичков по програмата “Жилет”, известен като един от най-добрите млади нападатели на Футболен клуб “Мони” – Габрово, от 2008 година продължи образованието и футболната си специализация в Англия. Сега той учи и практикува любимата си игра в Broke House College Football Academy – Market Harbarou – малко градче на един час път на север от Лондон и на два часа от Манчестър, където в “Юнайтед” играе неговият кумир Димитър Бербатов.
Младият габровец стана известен с невероятната си футболна техника. Топката в краката му е сякаш омагьосана и с нея той прави това, за което малцина могат дори само да си помислят.

Със своя идол Бербатов – заедно в Родината на футбола!Предложението да учи в Англия идва съвсем неочаквано. Канят него и баща му в София, където ги чака лично директорът на футболната академия Ben Yots, заедно със спортния координатор Jil Yulyams. Двамата видели сайта на момчето в Интернет и били впечатлени от начина, по който то борави с топката. Последва оферта, която бащата и синът приемат без колебание.
Петгодишното обучение в школата при пълен пансион Маргарит /Марго/ ще завърши като стипендиант на “Кока Кола”, която фирма ще заплати около 100 000 паунда за това. Завършилите Спортната академия имат възможността да изучат и практикуват най-популярната игра в света на изключително професионално ниво. Спортният гигант “Адидас” осигурява пълна тренировъчна и официална екипировка на обучаващите се, а PFL се ангажира да помогне на завършилите да намерят реализация в отборите на Острова.
Интересното в случая е това, че в Академията Маргарит не само учи, но започва и сам да обучава своите съученици във футболното си умение. Треньорският щаб, впечатлен от зашеметяващата техника на тринадесетгодишния българин, често дава като “домашно” и другите да изучат триковете на Марго.

Маргарит Георгиев с Христо Стоичков, който го включи в международната програма за талантливи млади футболисти, спонсорирана от „Жилет”.– Тук се обучаваме момчета от различни краища на света – казва нашият млад сънародник. – Има от Европа, от Китай, от Нигерия… Но мен ме накараха да показвам нещо от това, което съм научил в България, а после възложиха на съучениците ми наистина като “домашно” да ги упражняват и научат… Общо взето сутрин тренираме, обсъждаме футболната теория и тактика, подобряваме физическата си подготовка. След обяд сме си едно истинско училище с часове по английски език, по литература, математика, история и пр. През почивните дни вършим някаква полезна волунтерска дейност, правим екскурзии, но най-емоционалните ни преживявания са английските футболни мачове, които са ни като втори университет…
Габровецът е изключително впечатлен и доволен от начина на обучение и тренировка в своето училище.
– Треньорите са прекрасни, всичко е абсолютно професионално и издържано до последния детайл – казва Маргарит.

Маргарит се справя добре с английския език, което е още един плюс за успеха му.
С брилянтните си умения в България Марго е бил сред любимците на един от най-техничните български футболисти – Димитър Якимов и присъства на честванията за 60-годишнината на ЦСКА през 2008-ма година.
За да се случи това в живота му, за да има сега тези условия за развитие на своя талант, Маргарит е благодарен на своите съграждани и благодетели, известните със своята хуманност габровски бизнесмени Илия Монев и Пейо Пеев, които всячески подпомагат неговото развитие, спонсорират пътуванията му до Англия и обратно и пр. Това са хора, чиито имена се произнасят с уважение и признателност Те ще останат в историята на града ни като символ на човечност и добри дела.

Страницата е подготвене с материали от книгата на Милка ПУРЕЛ “Габровци и стопанският подем”, отпечатана в края на 2008 година в Издателство “Екс-Прес” – Габрово

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...