15 март 2007 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”

     Еднакви въпроси за нови тенденции и промени около ипотечните кредити (жилищно финансиране) и влиянието им върху пазара на недвижими имоти, а също за някои икономически прогнози, и др. бяха зададени на десетина брокери и агенти от различни фирми за финансиране. Поместваме мненията на онези, които отговориха в рамките на даденото от редакцията време.
     
"Български Хоризонт"


Надя МИЛЧЕВА

Смилена Иванова

Даниел Ковачев

Юлиян Ризов


ФИНИКС ПРЕРАСТВА В РЕГИОНАЛЕН ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР НА ЮГОЗАПАДНИТЕ ЩАТИ

     "Ню Йорк, Чикаго и други като тях ще продължат да бъдат финансовите центрове на вселената". Главните квартири на мнозинството корпорации са се врастнали и се развиват в духа и традициите на местата, където са възникнали, писа в. "Аризона Рипъблик".
     Голям Финикс няма да се превърне скоро нито в глобален, нито в национален финансов център, където стокови борси, финансови компании от световна класа и легиони от CEO-та, инвестиционни банкери, стокброкери, корпоративни счетоводители и юристи, и други високоплатени професионалисти ще са "у дома си", продължава вестникът.
     Но градът прави внушителни крачки към изграждането на солидна база за финансовата индустрия, заемайки през последните години ключова позиция в дейността на все повече банки, застрахователни и брокерски фирми, и др.
     Голям Финикс се очертава като източник на работна ръка "Номер 2" за USAArmy, Charles Schwab, Vanguard, Quicken Loans, Ditech.com (ипотечни заеми), и др., продължава вестникът.
     Тук няма да видим скоро главните квартири на големи корпорации. Но насам се насочват все повече регионални корпоративни централи, споделя Бари Бруум, председател и CEO на Greater Phoenix Economic Council. "Вече сме в обхвата на радара!"
     Станахме предпочитан регионален център (на финансовите фирми) за югозападните щати, отбелязва Бруум.
     Повечето финансови дейности са съсредоточени в централен Финикс, северен Скотсдейл, по места в Темпи и Чандлър. Западната част на долината учудващо не е включена в този списък.
     Същевременно, успоредно с обособяването на Финикс в ключов източник на работна ръка за банковите, застрахователните и брокерските компании, тук се увеличава и заетостта.


А СЕГА НАКЪДЕ...?

     "Кой ви каза, че стойността на имотите ви е каквато си мислите вие?"
     Бившия финансист на САЩ Номер 1 Алън Грийнспан се погрижи отново ледени тръпки да преминат по гърбовете на финансово просветените. 33% процента е вероятността страната да навлезе в рецесия до края на годината, заяви в началото на март 81-годишният бивш Председател на Федералния Резерв. Черногледци дори намекват за нова Голяма Депресия.
     Някои то нас си спомниха думите на Грийнспан отпреди година и половина: "Кой ви каза, че стойността на имотите ви е каквато вие си мислите?" Май той пак се оказва прав… донякъде… поне досега!
     Тревогата се подсилва от наскорошните фалити на няколко фирми за подосновни (subprime) заеми. Тази седмица и New Century Financial Corp., една от най-големите национални компании - главен източник на подосновни (subprime) заеми, призна, че не е достатъчно ликвидна, за да плаща на кредиторите, които искат парите си. Фактът е, че тези компании не успяват да набавят необходимите им пари в брой, тъй като все повече хора не си плащат месечните вноски по заемите. И изходът е фалит!
     По данни на печата, около 1.5 милиона са американските домакинства, застрашени да загубят жилищата си поради растящите лихви на "лошите" заеми. Но какво са един милион и половина в сравнение със стоте милиона домакинства в САЩ, притежаващи имоти.
     Мненията се разделят по въпроса дали пазарът на имоти вече е "ударил дъното" и скоро ще тръгне нагоре или свличането по низходящата крива ще продължи. Разминаване има и за общото състояние на националната икономика в обозримо бъдеще. Сякаш надделява убеждението, че и 2007 ще е "тегава" за продавачите, но пазарът ще се засили и през 2008 предлагането ще се доближи до търсенето.
     Въпреки различията, специалистите са единодушни за доброто състояние на икономиката и за бъдещето на жилищния пазар в щата Аризона. Освен предстоящият Първи Годишен Фестивал на Българската Култура, Изкуство и Спорт във Финикс, Аризона, оптимизъм пораждат още откритите през последните 6 месеца над 90,000 нови работни места, ниското ниво на безработицата, притокът на ново население към щата.


НА БОРБА СРЕЩУ ИПОТЕЧНИТЕ ИЗМАМИ!

     Справка за терминологията:
     Банката ипотекира къщата, която вие купувате, срещу заема, който ви дава; т.е. банката притежава къщата, а вие - ипотеката (mortgage). Вие давате на банката тази ипотека, а в замяна банката ви отпуска заема (loan) за закупуване на имота. В разговорния език "mortgage" отдавна вече се използва и вместо заем (loan). На български казваме "ипотечен заем".

     От няколко месеца вече усилено се приказва за "mortgage fraud" или "ипотечни измами" (mortgage = ипотека; ипотекиране на имот). Ипотечните измами нашумяха на фона на прииждащата вълна от "foreclosures" - процес, при който собствениците губят имотите си поради неспособност да изплащат заемите. А тя бе предшествана от стъпките за коригиране на цените на жилищата след пазарния бум от 2004-2005 година.
     След като пазарните турбуленции позатихнаха и щетите започнаха да се очертават, сякаш вече се налага да се търсят причините довели дотук, както и виновните за последиците.
     Различни брокерски фирми за недвижими имоти, ипотечни заеми и ескро-компании са се заели да разясняват на агенти за недвижими имоти, служителите и клиентите си как да разкриват ипотечни измами.
     Барбара МакДугал от Security Title формулира "класическата ипотечна измама" като сделка, в която са замесени:
     - завишена официална оценка на имот (inflated appraisal),
     - купувач, дал грешна информация в молбата за заема, и
     - заем, еднакъв с или прекалено близък по размер до цената на закупения имот - 100% финансиране.
     Ето в какво, по думите на МакДугал, се изразява ипотечната измама: скоро след като е придобил имота, собственикът тегли пари в брой срещу нова ипотека, престава да плаща заемите и обременява банката като й връща имот, чиято стойност е по-ниска от дълговете по него.
     Като признаци за евентуална измама, Барбара МакДугал сочи:
     - 100% финансиране на закупуван имот (купувачът не влага никакви лични пари в покупката);
     - Купувачът получава обратно пари в брой при затварянето на сделката
     - Цената на имота е значително завишена или прекалено занижена.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
602-695-2111, www.AzHomeConsult.com

Назад


Надя Милчева

Надя Милчева

Финикс
Финикс

Mortgage

Интернет дизайн