15 март 2007 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА


     Поради рекордния брой на foreclosures през последните месеци се очаква да фалират много от големите банки, които работят главно с клиенти с проблемна кредитна история (subprime lenders).
     Банките, които оцелеят, ще преразгледат условията и изискванията си за финансиране. Молбите за заеми ще се разглеждат много по-консервативно и повечето "екзотични" програми ще бъдат закрити.
     Не виждам как ще се премахнат заемите за 100% финансиране. По-скоро ще се повишат изискванията за тези продукти. Но ще изчезнат заемите с "0-начална вноска" за инвеститори и без документация.
     Колкото до националната икономика, брутният вътрешен продукт на САЩ през последните години беше подпомаган от потребителския сектор, отчасти и от "бум-а" на пазара за имоти, включително от извличането на суми (equity) от имотите. Фактори, които може да повлияят отрицателно върху темповете на растеж на брутният вътрешен продукт, са:
     - увеличаването на броя на продаваните имоти, и съответно, застояването им на пазара,
     - поскъпване на цените на горивото и др.
     В резултат може да се понижи стойността на долара спрямо еврото и други валути. Рекордният външен дълг, заедно с търговският дефицит и разходите по войната в Ирак са повод за притеснение.
     Евентуална рецесия (Грийнспан - 33% вероятност) би довела до понижаване на основната лихва - Prime Rate (главният инструмент на Федералния Резерв за коригиране на икономиката). А това би довело до раздвижване и на ипотечния пазар.
     Основните фактори, които биха повлияли жилищния пазар в Аризона, са засилването на растежа на икономиката в щата, притокът на ":бейби-бумерс", намаляване на броя на имотите, обявени за продан напоследък.
     Недвижимите имоти са били и ще бъдат добра инвестиция. Отминаха дните на бързите печалби и на "property flips". Днешният инвеститор трябва да е подготвен за начална вноска, и за изчакване от няколко години преди да обере плодовете на инвестицията си. И все пак сме в "Buyers'-Market" - сега е моментът да се купува изгодно, да се договарят изгодни цени и условия по сделката.

Даниел Ковачев
Oak Hill Mortgage, Лас Вегас, Невада
dkovachev@oakhillmortgage.com
702-340-9238

Назад


Даниел Ковачев

Даниел Ковачев


Интернет дизайн