15 март 2007 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА


     Очаквам бъркотията около ипотечните кредити да стане още по-голяма. Броят на домакинствата с просрочени или неизплатени, и загубени имоти ще продължи да расте през 2007 като няма да намалее съществено и през 2008. Но този проблем ще се ограничи само до категорията собственици със слаба кредитна история, поели риска на заем с плаваща лихва.
     Описаната дотук категория обхваща към 7% от пазара и не всички собственици в нея ще загубят къщите си.
     Историята показва, че най-лошите пазарни жилищни кризи са тясно свързани със спадовете в заетостта.
     Тази година се очаква във федерален мащаб да бъдат отворени 1.5 милиона работни места за страната, или средно по 125,000 на месец. Предположенията са за леко покачване на безработицата - до около 5% - все още прекалено ниска, за да предизвика тревога.
     Инфлацията продължава да е по-висока от желаната - до 2.7% (тук не са включени храната и енергията). Федералният резерв би искал инфлацията да е не повече от 2.5% за 12 месеца, а за предпочитане е около 2%.
     Търговският дефицит най-накрая ще бъде сведен до към 740 милиарда долара , в сравнение с рекордната сума от 768 милиарда за 2006. Скромно спадане на цените на петрола тази година ще помогне да се намали външнотърговският дефицит.
     Не очаквам широк срив в сферата на ипотечните кредити. Повечето големи банки имат добре разпределено портфолио и могат да се справят с проблемите на подосновните кредити в момента.
     Строителите на нови жилища и агентите за недвижими имоти би трябвало да почувстват известно облекчение до края на годината, когато поприключи корекцията на пазара.
     Най-вероятно инвеститорите ще ограничат 100%-вото финансиране до пълно документиране със 660+ точки Fico; при заем с непълно документиране ще трябва да се доказват активи и авоари, а точките да са над 700. При купуващите за първи път и/или при недостатъчна кредитна история, например, ще бъдат налагани повече ограничения.
     А инвестиралите в недвижими имоти ще посъветвам да задържат имотите си поне още година, а и повече (ако могат да си го позволят). По-точно казано, докато пазарът се върне към състоянието, което приемаме за нормално - да има инвентар (обявени за продан имоти) за 2-3 месеца.

Юлиян Ризов
Meridias Capital, Лас Вегас, Невада
702-596-4711
jrizov@lvcoxmail.com

Назад


Юлиян Ризов

Юлиян Ризов


Интернет дизайн