БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ГРЪМОГЛАСЯТ

(Накратко за една боксова среща)

Владо Трифонов

„Ощетиха нашето момче, хаир да не видят мафиотите на Кличко!” – чух ги да кълнат тия дни едни сънародници, по повод резултата от боксовия мач за световната титла в тежка категория.

Да, така е – категорично ощетиха Кубрат Пулев! Но не Владимир Кличко го ощети. Направиха го онези, които седмици наред не спряха с помпозните си изцепки, че „нашето момче” е велико и ще смачка украинеца; че именно той е човекът, който ще донесе една от най-големите изненади в историята на световния бокс, а Кличко е един женчо, дето умира от страх и само гледа как да се скрие от коравия български юнак.

Ощетиха го онези, които не престанаха да заблуждават – и себе си, и Пулев – че е страхотен боксов интелект, а годините в аматьорския бокс много ще му помогнат. Напротив – издъниха го с демодирания, скучен и еднообразен като социалистическа панелка стил на боксиране.

„Кличко е на върха, защото никога не го е срещал българският юмрук” – тъй бил се изразил Кубрат Пулев преди време. Не съм го чул, но ако наистина го е направил – каква вредна самоувереност! Вредна, защото работи и срещу него, и срещу феновете му.

Този прословут юмрук е другото име на агресията, фукарлъка, цинизма и невъздържаността българска, който стана причина в цивилизационна Европа да ни гледат с подозрение и неприязън!

Това е същият юмрук, който отнема преимуществото на пешеходеца на пешеходната пътека и псува като хамалин политическите си опоненти в Парламента!

Мисля си, колко по-достойно щеше да е, ако Кубрат Пулев и хората около него се бяха сетили да проявят малко скромност и въздържаност! Колко по-цивилизовано и по-интелигентно! Само че думата “интелигентност” е презряна в българското общество и отколе бива подлагана на подигравки. (Друг въпрос е, че самата българска интелигенция има изключителен принос за това).

Накрая: харесвам този спорт и ми беше криво, че Кобрата загуби. (Убеден бях, че ще стане така, и въпреки това в подсъзнанието си се надявах на друг завършек). Не харесвам обаче онова прословуто българско перчене, за което един добронамерен към страната ни чужденец, беше написал: „Българите все гръмогласят“.

Ето за това българско гръмогласене, което оглушава спорта, културата и политиката в държавата ни – за него ми беше думата.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...