Антистатик празнува своя 7-ми рожден ден

В деня на шегата, 1-ви април, Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” съвсем не на шега отбелязва своя символичен рожден ден – 7 години от своето създаване.
В духа на тазгодишното мото на изданието – „Как го виждаш?”, организаторите дадоха своите отговори за това какво се е променило през изминалите седем години за „Антистатик”.

„Пластовете се разместиха”, категоричен е Стефан А. Щерев. „На ауфтакт със статуковото“, добавя Вили Прагер. Ива Свещарова отговаря с усмивка: „Пораснахме на ръст със 7см.“ Според Ангелина Георгиева пък фестивалът става все по-добър.

Точно след седмица фестивалът ще представи в София най-горещите имена в европейския и българския съвременен танц и пърформанс.
Началото ще бъде поставено със световната премиера на „Тайно радио” – най-мащабният проект на Асоциация „Информбюро” с една от най- интересните немски групи ЛИГНА, разработила жанра на радио балета – хореография от забранени и изключени жестове, която достига до участниците посредством медията на радиото, и Гьоте-институт в България.

Антистатик - фестивалът ще покаже най-новите артистични практики в съвременния танц в Европа

Изхождайки от потайността и темата за подслушванията – актуална както в България, така и в Германия, артистите разработват представление, в което зрителите се превръщат не просто в участници, а в агенти на тайните служби. Те ще усвоят тактики за следене и подслушване и ще ги приложат лично, ще изпълняват мисии и ще търсят тайни съобщения. Какво точно ще се случи ще разберат ЕДИНСТВЕНО най-бързите 100, които закупят своите билети от касата на Център за култура и дебат „Червената къща”.

Не пропускайте да участвате в световната премиера на „Тайно радио” в България Мол – на 7-ми април, от 17.30 ч. и след това от 20 ч. Възможно е едновременното участие на не повече от 50 души.

„Тайно радио” е втората съвместна работа на LIGNA с „Информбюро” след проекта „Без радио не мога” (2013), както и второ участие на „Антистатик” след радиобалета „Новият човек” (2011). Осъществява се в сътрудничество с: Life Long Burning, Nomad Dance Academy, STATION-Service for contemporary dance-Belgrade. С подкрепата на Програма „Култура” на ЕС, Гьоте-институт в България, Министерство на културата на България и България Мол.

Вторият фестивален ден ще продължи с пърформанса „Вместо какво са те” на Джаред Градингер и Ангела Шубот – две от най-горещите звезди на съвременния танц в момента, които са и на визията на рекламните материали на фестивала.

Двамата ще предприемат един радикален физически експеримент на сцената – чрез движение, водено от интензивно дишане, те размиват границите между телата си в търсене на форма на безусловна заедност. Движението се превръща в ритъм, телата им заживяват в симбиоза. Градингер и Шубот провокират, задавайки множество въпроси като: „Доколко сме способни да преодолеем физическата си индивидуалност?” и „До каква степен в интимността можем да обгърнем другия и да се формира едно общо същество?”

Какво кара телата на изпълнителите и за миг да не остават в покой – разберете на 8-ми април, от 19.00 ч. в Театрална работилница „Сфумато”.

Продукция на Jared Gradinger and Angela Schubot в копродукция с les grandes traversées/ Bordeaux, Haus der Kulturen der Welt and Schwelle7. В сътрудничество с Pictoplasma. „Вместо какво са те” гостува на „Антистатик” с подкрепата на Гьоте-институт в България.

Сред участниците на фестивала ще бъде и австриецът Михаел Турински, хореограф и танцьор с двигателни увреждания. На 10-и април артистът ще преобърне представите на зрителите за това на какво е способен един мъж в инвалидна количка. „Хетерономен, от мъжки пол” ще разруши всички норми и стереотипи и ще ги изгради наново.

„Движенията му притежават качества, които веднага ни отвеждат в свят, който за мнозинството на обществото ни е непознат… За миг всички зрители се оказваме там, накъдето Турински ни тласка: отвъд ограничените представи”, казва Хелмут Пльобст от „Дер Щандарт” за третия самостоятелен проект на Турински, който ще видим в София.

„Хетерономен, от мъжки пол” е номинирано за Европейската танцова награда за млади хореографи Prix Jardin d’Europe 2013.

Представлението е реализирано с любезното съдействие на TANZ*HOTEL, M.A.P. Vienna and MA 7 Kultur. Гостуването на „Heteronomous male” e осъществено с подкрепата на Австрийското посолство в София.

Следете „Антистатик” и в интернет – на http://antistaticfestival.org и във Фейсбук на  www.facebook.com/Antistaticfestival

Билети:
Билети за 7-мото издание на „Антистатик” могат да бъдат закупени от касата на Център за култура и дебат „Червената къща”, с изключение на билети за „Вместо какво са те” и „Реалия”. Билетите за тях се продават на касата на Театрална работилница „Сфумато”.
За най-страстните почитатели на съвременния танц и пърформанс „Антистатик“ предлага абонамент за всички представления от програмата на цена от 45лв., който може да бъде закупен до 7-ми април.

Важни адреси:
Център за култура и дебат „Червената къща”: София, ул. „Любен Каравелов” 15
Театрална работилница „Сфумато”: София, ул. „Димитър Греков” 2
България Мол: София, бул. „България” 69
*   *   *

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” 2014 се организира от „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро”, Център за култура и дебат „Червената къща” и в партньорство с Платформа „Нови драматургии“, както и със съдействието на Театрална работилница „Сфумато“. Осъществява се с подкрепата на Гьоте-институт България, Австрийското посолство в София и посолството на Кралство Белгия.

„Антистатик” е част от Културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на София и Югозападен регион – кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...