С теб сме, Доротей!

Притеснен съм, да не кажа, че съм сериозно обезпокоен.
Както вероятно всички знаят, изчезна котаракът на руския президент Медведев. В търсенето вече са се включили руските милиционери, само и само любимото животно на президента Дмитрий и най-вече на президентшата Светлана да бъде час по-скоро намерено.

Свива ми се под лъжичката като си помисля, какво може да му се е случило на 7-годишния Доротей от породата „невска маскарадна”. Ами ако е хванато и изядено живо от някой изгладнял мужик? Ами ако някой дядя алкохолик е замезил с него по случай наближаващите пролетни празници?

Не искам да мисля!

Свързах се с представители на руската преса – особено силна била скръбта по изчезналия котарак в кабинета на президента и в средите на висшата руска администрация, която буквално не можела да изпълнява ангажиментите си относно правилното ръководене на държавата.

Продължавало облепянето със снимки на всички диреци около резиденцията, а телевизиите обмисляли извънредни предавания.

 

С теб сме, Доротей!

Московските колеги ми припомниха също така за специално учредения фен-клуб на Доротей, както и за персоналния сайт на първия кот на Русия, в който през 2008 излезе затрогващо посвещение. Не се сдържам  да го цитирам:

Коту Дорофею посвящается

Кот светлый, пушистый,
Игривый и гордый,
Окрас серебристый,
Сибирской породы.
Так звёзды сложились:
Стал первым в стране.
Собаки забылись –
Коты на коне….

(Сещам се и нещо, което е посветено на убитата през 2006 Анна Политковская, но то е толкова неактуално и встрани от темата:  Вам – убийцам нас таких и надо / Мы открыты – нас убрать, что щелкнуть! / Ваших мыслей путанные нити / Пролезают к каждой строчке в щелку!).

Та, да се върна на котарака Доротей. Полицията получила заповед да хвърли максимални сили и средства в търсенето на избягалия звяр, като бъдат изръчкани всяко храстче, клонче, шумка и шубрак в околностите на резиденцията. Ако и това не помогне е набелязано сформирането на доброволчески дружини, като сборният пункт е пред Успенското отделение на полицията, в неделя на обяд.

Има предположения, предимно от средите на опозицията, че Доротей е напуснал президентската обител в израз на дълбокото си несъгласие с политиката на правителството – за породата му се говори, че в определени моменти проявява изключителна интелигентност. На тази информация обаче не се дава гласност, за да не предизвика ескалация на напрежението между опозиция и управляващи, и котаракът да се окаже политически употребен.

Какво да правим ние, българите, в тази чрезвичайна ситуация? Да се правим, че не ни засяга?  Ами ако утре по същия начин изчезне нашият Борко?

Не искам да мисля!

Затова предлагам да забравим поне за малко за надутите цени на бензина, да преглътнем обидата си към „Лукойл” и „Газпром” и закачим на реверите по една лентичка „С теб сме, Доротей!”

Хуманитарно е, някак. Интернационално…

 

Владо Трифонов

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...