Екълстоун настоява за по-малки разходи на тимовете във Ф1

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун призова за намаляване тавана на бюджетите на тимовете от престижната верига, гласи една от последните Формула 1 новини. Според Екълстоун отборите харчат прекалено много средства за неща, непряко свързани с участията им.

В момента минималният праг на бюджета на един отбор е 35 милиона евро, докато тавана е 200 милиона. Целта на намаляването на тавана на бюджета е тимовете да влагат средства предимно за раходи, свързани с моторния спорт.

През 2009 година Екълстоун поде инициатива да ограничи бюджетите на отборите до 40 милиона евро годишно. Идеята обаче не бе одобрена, но пък бе създадена комисия да следи разходите на отборите.

“Отборите трябва да се научат да се състезават, харчейки по-малко пари. Те трябва  да се фокусират отново върху основите на моторния спорт, а не да харчат огромни суми за моторхоум, оборудван за кралски особи”, заяви Екълстоун.

“Можем да наложим таван на бюджетите на база парите, с които разполагат малките отбори, но никой от големите няма да се съгласи. Аз съм “за” и ще работя с шефовете на водещите отбори по този въпрос”, добави босът на Формула 1.

Формула 1 е може би най-скъпия спорт в света и огромните разходи създават сериозни затруднения на някои тимове в периода на икономическа рецесия. Отборът на Хонда например бе принуден да преустанови участието си във веригата заради финансов колапс.

Новият сезон в най-престижната верига в моторните спортове наближава. Първият старт за 2012 година ще бъде тази неделя на австралийската писта “Албърт Парк” в Мелбърн. Определено ни очакват купища вълнуващи Формула 1 новини в следващите месеци.

 

Георги Иванов

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...