Знае ли Бойко Борисов

Аз имам моя социология и тя е – сега, след парада, тези, които ще ви гледат, ще го потвърдят – минах и от двете страни на трибуните и пътят ми от банката до тук беше 40 минути. Снимах се сигурно с 200 – 300 деца, автографи давах, говорих си с хората. Всички казаха – ”Само смело напред. Реформи, бой с мафията, зад тебе сме”. Това винаги е било моята социология.

Аз винаги съм събирал около мене много силни хора. Само тогава екипът, партията, правителството може да върви напред. (Из интервю на Бойко Борисов по bТВ).

Ходили ли сте скоро на „Копитото”? А разхождали ли сте се из уличките на квартал „Бояна”? Ако не сте, нека опиша няколко картини от последните дни и задам няколко въпроса.

Картина първа

Огромен комплекс, заграден с високи дувари. Вишки с охрана, капепета и толкова камери за наблюдение, колкото няма около парламента, президентството и министерски съвет, взети заедно. Гледаш, дивиш се и се питаш: какви, аджеба, хора живеят вътре? Хора ли са изобщо? От кого се пазят така ревностно? Защо се пазят? Слухове под сурдинка нашепват, че това е база на руската мафия и вътре пиле не можело да прехвръкне. И ако прехвръкнело, там си оставало.

Палати, сараи и хотели за стотици милиони превземат Витоша и са на път да стигнат до върха на планината. Що за типове строят тези мегаломански постройки? Кой им е разрешил? Откъде са взели парите, за да ги построят? Имат ли (естествено, че имат!) нещо общо с бандитската икономика, която се вихри в държавата?

Знае ли Бойко Борисов, че само на няколкостотин метра от правителствената резиденция, която обитава, съществува паралелна резиденция със съмнителни живущи? Не може да не знае – нали са съседи, пък и се движат по едно и също шосе. Тогава какво е предприел тези стрейнджъри в черно да не джиткат повече из столицата ни, все едно че е тяхна собственост и да демонстрират, че от нищо и от никого не им пука?

Защо не са обявени за персони „нон грата” и екстрадирани от страната?

Картина втора

На споменатото вече шосе огромен черен джип със странни номера бива спрян от полицейски патрул. Шофьорът е превишил многократно позволената скорост на движение и основанието за строга санкция е налице. Пуска стъклото и показва тайнствена карта. Полицаят дори не я взема, за да я разгледа, махва с ръка и се обръща на другата страна, най-вероятно засрамен от малодушието си. Джипът отсвирва с мръсна газ.

Къде е неподкупният и безстрашен пазител на реда, който ще спре возилото на престъпника в черно, ще му състави акт и ще му отнеме шофьорската книжка затова, че кара по средата на платното, на всичко отгоре надува сирена?   

Защо тези типове си позволяват подобна наглост пред очите на всички? Най-вероятно защото се чувстват силни и недосегаеми. А защо се чувстват силни и недосегаеми? Най-вероятно защото им позволяваме да се чувстват такива. Най-вероятно защото разполагат с цели легиони от държавни служители, на които плащат, за да си траят. И защото имат отлично въоръжени частни армии, от които на полицаи  и политици им треперят гащите.

Борисов дойде на власт, защото хората видяха в негово лице човекът, който познавайки престъпността отвътре, ще сложи престъпниците на мястото им или поне ще ограничи арогантната им самодоволност. Писал съм и преди, че ако той наистина е решил да върви напред и да бори мафията, трябва да тръгне от най-простички неща. Например от отрочетата на някогашния партиен елит, митничарите, гавазите, шофьорите, градинарите и техните руски приятели, които здравата са се омешали в голямото боянско-симеоновско-драгалевско семейство на българската псевдодемокрация.

Обикновеният човечец иска доказателства, че премиерът му е такъв, за какъвто се представя: смел и неустрашим, милеещ за народа не по-малко, отколкото за себе си. Тогава и той, човечецът, също ще поиска да бъде смел и неустрашим – във фирмата, където работи; в магазина, в който пазарува; на пешеходната пътека, когато пресича.

Личният пример е заразителен и ако министър-председателят даде пример за непоносимост към гангстеризма в неговата многоликост, има голяма вероятност останалите да го последват.

Като начало може да пробва със следното изявление:

Аз, Бойко Борисов и моят екип, партията и правителството, ще конфискувам имуществото на всички крадци в държавата, като започна от района, в който живея и свърша с най-близките ми приятели и приятелки!

Аз, Бойко Борисов и моят екип, партията и правителството ще се постарая да блокирам сметките им във всички банки по света!

Аз, Бойко Борисов и моят екип, партията и правителството, ще използвам цялата мощ на държавата и лично ще се погрижа да започнат да пишат мемоарите си в килиите на затвора! Ама нямало било достатъчно доказателства? Дворците им, разпределени между роднините, са доказателство. Авоарите им, пръснати по света, са доказателство. Арогантните им фаци и поведение са доказателство.

Сетне да пристъпи към действие.

Тогава подкупните, оядени мързеливци в държавните учреждения също ще се замислят дали да продължават да я карат както досега.

И полицаите ще се замислят.

Прокурорите и съдиите…

А ние най-сетне ще можем да кажем, че реформата в България е тръгнала, след двайсет усилни, криминални години.

П.П. Не храня илюзии, че след такива мерки българската мафия – с бели якички и без якички – ще изчезне. Но има шанс да кротне и да заживее подобаващо: ще се укрива в изоставени къщурки като Бернардо Провенцано, а портретите й ще висят на билбордове с надпис „WANTED!

Владо Трифонов  

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...