14 декември 2005 г.
ЖИВОТ ПО АМЕРИКАНСКИ
С ДЪХ НА СВЕЖА БЪЛГАРСКА ДУШЕВНОСТ
Интервю на "Старт" - Чикаго с Огнян Беремски, адвокат по Патентно право в САЩ


      В Америка има стотици българи, които виждаме рядко на нашите землячески срещи и в българските клубове и заведения. Не защото странят от своя род, а поради естеството на професионалната си заетост.
      Огнян Беремски е един твърде млад наш сънародник за твърде ранните си успехи на едно поприще, където българското присъствие е твърде рядко. Той е сред малкото на брой и американски специалисти в сложната юридическа специалност Патентно право.
      За неговия нетрадиционен път в професията и за американския живот с дъх на свежа българска душевност в семейството му, става дума в интервюто на вестник "Старт" - Чикаго с този достоен наш сънародник.

"Старт - Чикаго": Господин Беремски, моля да представите накратко фирмата, в която работите.

Огнян БЕРЕМСКИ: През 1988 година шестима адвоката основават McAndrews, Held & Malloy. През септември 2005, след като бяха наети още неколцина току-що завършили колеги, екипът вече наброява над сто адвокати. Специализираме само в правото на интелектуалната собственост.
      Първоначално, след основаването си, фирмата се е занимавала само със съдебни дела, засягащи различни аспекти на интелектуалната собственост - патенти, копирайт, трейдмарк и търговска тайна. На този тип дейност се базира и по-голямата част на бизнеса ни в момента - може би около 60 процента. Относно останалите 40 процента фирмата се занимава с разнообразни дейности , като например подготовката на документи /апликации/ за патенти, копирайт, или трейдмарк, подготовка на контракти за лиценз, договаряне на платени клаузи, преговори с Държавния Патентен и Трейдмарк Офис на САЩ и т.н.
      Повечето адвокати във фирмата имат най-малко две висши образования. Изисква се диплома в т.н. "твърда наука" /физика, математика, химия, биология, механика електроника/, а също така и, естествено, правна подготовка.
      В САЩ, за разлика от България, Патентното право се изучава винаги като второ висше образование. Изисква се вече да си завършил едно висше образование преди да се заемеш с него.
      Не винаги се случва, обаче, хора да са завършили "твърда наука", например някакво инженерство, и после да учат още 3 - 4 години, за да станат адвокати. Поради тази причина има огромно търсене на адвокати, специализирали се в правото на интелектуалната собственост.
      Нашата фирма полага големи усилия да задържи адвокатите, които са наети. Също така и да подобрява постоянно професионалните познания на хората от екипа. Например, три-четири пъти седмично фирмата предлага "лекция с обяд". Пристига лектор по специална тема, който след осигурения от ръководството обяд, изнася своята лекция - обикновено свързана с най-новото в сферата, в която работим. Юристите от фирмата членуват и в различни професионални организации и участвуват в дискусии или лекции извън фирмата.

"Старт - Чикаго": Какво е общественото значение на професионалния ви труд?

Огнян БЕРЕМСКИ: Защитата на изобретателите и техните изобретения е установена с клауза в Конституцията на САЩ. Хората, основали таза страна, са разбрали отрано, че за да има прогрес във всички области, изобретателите трябва да се поощряват чрез защита на техните изобретения. Ако един изобретател знае, че няма закон, който да защити неговото изобретение и да му даде право да получи материално заплащане на неговия труд, тогава той няма да има стимул да твори и да споделя резултата от труда си с всички останали. Това, безспорно, ще пречи за развитието на нови технологии, а също и на усъвършенствуването на съществуващите технологии.
      Относно ролята на професионалния труд на патентния адвокат, то ние сме или "меч" или "щит" на нашите клиенти - изобретатели и компаниите, за които те работят. От една страна ние описваме "черно на бяло" в какво точно се състои изобретението и осигуряваме издаването на официален патент /копирайт или трейдмарк/ на клиента. Официалният патент е "щит", защото автоматично дава на собственика права, установени със закон.
      "Мечът" се ползува от адвокатите, когато има вече нарушител на патента и трябва да се заведе съдебно дело - за парично обезщетение, например.

"Старт - Чикаго": Разкажете за Вашата подготовка в България и в САЩ.

Огнян БЕРЕМСКИ: В България завърших инженерна специалност /електроника/ през 1991 година и същата година дойдох в САЩ. Тук нямах никакво намерение да уча Право и първоначално започнах Икономика. Завърших я, но нямах голям късмет при търсенето на добра работа. Записах Право в Loyola University Chicago.
      Радвам се, че имах възможността в България да уча и завърша инженерство, защото без тази стъпка не бих работил това, което работя сега.

"Старт - Чикаго": Динамиката на Вашия работен ден? Какво е характерното?

Огнян БЕРЕМСКИ: Живея на 50 мили от Даунтаун - Чикаго. Трябва да ставам доста рано. С жена ми Надя, която също работи в Даунтаун, ставаме около 5:30 сутринта. Подготвяме нашия син Иван за детската градина и тръгваме, тримата, в около 6:30. Дъщеря ни Мила остава у дома. Оставяме Иван в детската градина и аз и Надя "хващаме" Метра-влака, за да стигнем на работните си места в около 8:30 - 8:45.
      В офиса обикновено най-напред отговарям на електронната поща, получена през нощта - най-много от колеги в Европа и Азия. В около 10:00 часа имаме сбирка на нашия отдел с адвокати, които се занимават с електроника.
      В 12:00 отивам на фирмения обяд с лекция, което отнема около час. От 1:00 до около 3:00 провеждаме интервю с изобретатели - изясняваме детайлно изобретенията им. Срещаме се също така и с патентни чиновници от Държавния Патентен Офис и разговаряме относно издаването на патенти, свързани с подадени вече патентни документи. След това прекарвам няколко часа в писане на патентни апликации или друга кореспонденция, свързана с подадени апликации. Към 6:00 - 6:30 "хващам" влака за дома и там пристигам около 7:30 вечерта.

"Старт - Чикаго": Как живее вашата българска къща - спокойно или и тя се състезава постоянно с времето?

Огнян БЕРЕМСКИ: Стремя се да съм организиран и да планувам както динамиката на работните ми дни, така и почивните дни със семейството. Може би всичко изглежда много напрегнато и наистина е състезание с времето. Но с жена ми успяваме да запазим най-често необходимото спокойствие и да предвидим всичко - както в работните, така и в почивните дни на седмицата. Ако се случи нещо непредвидено, правим необходимите промени и продължаваме. С "ден до пладне" или с "каквото стане" не можем да живеем...

"Старт - Чикаго": Какво не се забравя от българските корени и кои от тях са за изкореняване?

Огнян БЕРЕМСКИ: Разбира се, че ние сме българи и се стремим българското да не замира в нашия дом. Спазваме традиции и зачитаме национални и религиозни празници, доколкото можем. В къщи се говори само български. Четем на децата ни български приказки и стихотворения. Те са свикнали и на българската кухня - българско сирене и луканка, както и на много от националните ни ястия.
      За чертите, които са за изкореняване... Мисля, че ние, българите, както и всички останали нации, имаме и положителни и отрицателни черти. Никой не е перфектен. Разбираемо е понякога да не си усмихнат, ако нещата ти в живота не са цветущи в момента. Тук всеки почти тръгва от нулата и понякога му отнема доста време докато види светлинка в тунела. Но ако си упорит - всичко е възможно.

"Старт - Чикаго": Какво правите за семейството и за себе си , когато сте извън бизнеса?

Огнян БЕРЕМСКИ: Почивните дни са основното време, когато мога да се видя с децата и цялото ни семейство да отиде някъде. Обичаме да сме сред природата. През лятото водим децата да играят в парка или в детския музей. Зимата ходим на ски или пътуваме до приятели извън града - на гости. Каквото и да е - само да сме извън къщи и да сме цялото семейство заедно.

"Старт - Чикаго: През 2006-та година българите в Чикаго ще се опитат да организират тържества по случай Националния празник на България. Първият български фест ще бъде през есента - като икономически и културен форум. Има идея да се организират и Първите спортни игри на българите по света - за аматьори в различни възрастови групи и по няколко вида спорт. А около 24 май Чикаго ще бъде домакин на Втората среща на българските медии, която се организира от Българската телеграфна агенция. Заслужават ли внимание тези старания и надежди?

Огнян БЕРЕМСКИ: Разбира се! Много се радвам, че всичко това може да стане. Българинът обича общуването помежду си, обича празненства, спорт, забавления... А ако има и добра трапеза и всичко добре се полее - още по-добре! Какво по-хубаво от това да се видиш със стари приятели и да се запознаеш с нови, които говорят твоя език и споделят твоите проблеми и радости? Трябва да се поддържаме като нация.

"Старт - Чикаго: Какво още липсва на Българската общност в Чикаго?

Огнян БЕРЕМСКИ: Директно телевизионно излъчване от България. Добре ще е да имаме пряк достъп до свежите новини и други предавания от нашата Родина. Всичко останало си го имаме в Чикаго.

"Старт - Чикаго": По кой път да вървим - да пазим нашата душевност, традиции и култура или да се интегрираме колкото се може по-бързо в американското общество?

Огнян БЕРЕМСКИ: Америка е съставена от много нации, от хора дошли от целия свят. Така че трябва да полагаме усилия да запазим корените си - език, култура, традиции и да не губим индивидуалността си. И двете ни деца са родени тук, ще ходят в американско училище и ще говорят предимно английски език с другите около тях. Но ние с жена ми като родители ще направим всичко възможно те да научат говорим и писмен български език, да посещават редовно България и да се запознаят с българските традиции и култура. Надяваме се и те да предадат наученото на техните деца, за да може българското да се запази от поколение на поколение.

СтартBG

Назад


Огнян Беремски
Юристът по патентно право в Чикаго Огнян Беремски

Беремски
В почивните дни - винаги четирма, винаги заедно: Надя, Огнян, Мила и Иван!

Интернет дизайн