7 декември 2005 г.
БЪЛГАРСКИЯТ АВТОРИТЕТ В АМЕРИКА, НАРЕЧЕН ШАХМАТ

      Няма и месец от атрактивния шахматен турнир, който се игра в Скоки - един от събърбите на Чикаго, а станахме свидетели /и участници!/ на друго, не по-малко интересно състезание в Бъфъло Гроув - също предградие на "Града на ветровете".
      Отсъстваше гросмайстор Юрий Шулман, който беше заминал за руския сибирски град Ханти-Мансийск да се състезава за Световната купа. Без него борбата за първото място се очертаваше много оспорвана.
      Първа в залата пристигна малката Десислава, която подготви специално табло, посветено на световния шампион по шах Веселин Топалов, на Антоанета Стефанова - световната шампионка при жените, на Любен Спасов - световен шампион за ветерани и на Иван Чепаринов - републикански и бъдещият втори българин - световен шампион в мъжкия шахмат.
      Интересът и вниманието към българите бе много голям - участниците от десетки националности в Чикаго ни бяха вече признали за шахматна нация. С това - и за заслужаваща доверие нация... В Чикаго, където живеят и работят хора от около 150 националности, почти всяка спортна изява може да се впише като "международна"...
      Турнирът започна обнадеждаващо за нас. Представителят на популярния сайт EUROCHICAGO.COM Димитър Стаматов тръгна с победа над подгласника на Юрий Шулман при състезанието в Скоки, който беше силно изненадан от дебюта на нашия представител.
      В другия край на залата, при най-малките, имаше много емоции. Необходими бяха понякога много авторитетни съдийски намеси за разрешаване на споровете. Или, още по-често, голямо умение за успокояване на загубилите партията...
      В края на краищата дори сълзите бяха заменени с медали и награди за всички и така удоволствието от турнира бе всеобщо.
      И ние си тръгнахме с награди, макар че можеше и с медали... С награда за шестото място си тръгна Димитър, загубил два пъти - от победителя Сем и в последния кръг, поради нелеп цайтнот, при явно превъзходство.
      Но най-радостното е, че нашите усилия в името на шахмата не останаха незабелязани. Получихме специална грамота, в която се казва: "WWW.EUROCHICAGO.COM is Awarded for Great contribution in chess promotion in State of Illinois and beyond."

"Bulgarian Times"
Със съдействието на Петър СТАМАТОВ и екип на www.Eurochicago.com

Назад


Деница  - Чикаго
Деница е автор на таблото за българските шахматни шампиони

Шахмат - Чикаго
Във вихъра на шахматните битки... На Втора дъска в ляво - Димитър Стаматов

Шахмат - Чикаго
И малките играха помежду си голям шах!

Интернет дизайн