7 декември 2005 г.
ГОЛ, ВКАРАН ОТ КАБИНАТА НА ТРОКА!

      Четвърта година българският аматьорски футбол има своето място в челото на този спорт в Чикаго и щата Илинойс. И ако някой смята, че това е лесно в Америка, една страна където уж по-популярно е да носиш някакво подобие на топка в ръце и да тичаш с него по терена, гонен от настървените противници, които на всяка цена искат да те повалят и смачкат на терена, дълбоко се лъже!
      Не помня откога САЩ играят редовно на световни първенства, а ние не. Женският американски футбол е със световни и олимпийски титли. Между 200 и 300 хиляди деца играят футбол в Илинойс. Милиони са играещите в САЩ и сред тях като че повече са момичетата. В Чикаго има вероятно над хиляда затревени игрища.
      Тук има освен това над милион и половина поляци, толкова мексиканци и други латиноси, градът е пълен с ирландци, руснаци, италианци, гърци... все деца на народи, където футболът е нещо като наследство.
      Аматьорските първенства на града са сериозни, добре подредени, авторитетни.
      Затова и успехите на нашите футболисти са с висока цена.
      Поместваме тези два материала за победите на нашите отбори "Балкан" и "Славия", които се състезават в една от местните дивизии както с отбори, съставени от играчи над 30 години, така и с отбори в така наречените Оупън дивизии - там може да играят играчи от 1 до 101 години и повече.
      Репортажите са от събития, които вече добре се знаят в Чикаго, но за читателите на "Bulgarian Times" в нашата Родина и за българите по света, където вестникът ще стигне, е нещо ново и, надяваме се, интересно.
      Всичките ни футболисти са минали през българските футболни школи, играли са в български състави, сега работят в Чикаго. При това не малко време и не лека работа. Помним случая, когато Тони Тодоров, този магьосник с топка в краката, беше карал като Шумахер огромния трок /тир/ от Лос Анжелис до Чикаго, без да спи и без да се храни дори, за да стигне навреме за мача. Той пристигна няколко минути преди съдийския сигнал, влезе в игра, вкара два гола, излезе да почине малко /правилата тук позволяват безброй смени/, поседна на пейката и... заспа. Треньорът реши да не го буди - двата гола, които Тони вкара в първите двадесет минути се оказаха достатъчни за победата. Стори ни се тогава, че той ги постигна едва ли не от кабината на трока!
      Едно друго момче /тук всички сме момчета, независимо от годините/ се премести да работи и живее в Южна Каролина и сега всяка събота препуска със собствената си кола, за да дойде, да игре 90 минути и да си иде. За тази игра, за тичането, за контузиите, за умората, за нервите, но и за великата си любов, наречена футбол, всеки от тях си плаща за всичко - за бензина, за времето, за споровете понякога у дома, но и за щастието да играеш футбол...
      Пишейки тези редове искаме да подскажем на всички, които обичат футбола, че ако дойдат някога в Чикаго няма да бъдат лишени от неговата компания. В Чикаго българският футбол става все по-силен и все повече и по-класни футболисти ще ни бъдат нужни, за да запазим и издигнем името на Спортна България!

"Bulgarian Times"


      СЛАВИЯ /ЧИКАГО/ И ШАМПИОН И С КУПАТА NSSL 2005
      Вчерашната хладна и дъждовна есенна вечер ще остане паметна в историята на българския футбол в Чикаго. С безапелационен резултат от 7:1 нашата "Славия" разгроми представителите на аржентинската школа Pampas и взе купата на NSSL (Northwest Suburban Soccer League).
      Tака само за по-малко от месец отборът се поздрави с втори трофей - първият бе шампионската титла на NSSL за футболисти над 30 години. Великолепен дубъл за този тим, който само за няколкото години от създаването си се превърна в страшилище за далеч по-богати и обиграни клубове.
      Мачът се проведе при лошо дъждовно време, но въпреки това на един отлично подготвен терен. И още в 15 минута резултатът стана 2:0 след бързи голове на Анатолий и Вальо.
      До тридесетата минута Анатолий вкара още два гола и така оформи чудесен хеттрик. За жалост при една от следващите атаки бе контузен и на почивката (дошла при резултат 5:0, след гол на Любо) бе принудително заменен.
      Второто полувреме нашите момчета започнаха да играят за удоволствие и бе наистина вълнуващо да гледаш как се изнася урок по футбол на представители на такава футболна нация като Аржентина! След шестия гол отбелязан от Костадин (Динко) славистите великодушно позволиха на футболистите от Pampas да отбележат. Крайният резултат бе 7:1.
      След последният съдийски сигнал красивата купа на лигата бе връчена от представителя на NSSL на селекционера на българския футболен клуб Красимир Иванов (Къната) и на играещия главен спонсор Ричард (Ричи) Денизов, след което премина през ръцете на всеки един от играчите и верните почитатели на чикагската Славия, дошли въпреки лошото време да подкрепят нашите момчета.
      Великолепни победи, чудесен сезон, заслужен златен дубъл за Славия и нашата общност в Чикаго.
      06/11/2005

      След Славия и отборът на Балкан (Чикаго) спечели купата на NSSL - този път в групата Men's Open Tournament
      Само броени дни след като Славия(Чикаго) направи дубъл, спечелвайки и шампионската титла и купата на NSSL за футболисти над 30 години, сега същия подвиг повториха и футболистите на Балкан - спечелиха купата на NSSL Men's Open Tournament, след като бяха завоювали първо място в шампионата (NSSL Open Major Division).
      Във финалната среща българите се наложиха над Naperville Strikers FC със забележителното 4:0
      Мачът се игра на игрището в Burbank Park, Elk Grove Village. Теренът бе в не лошо състояние, но атмосферните условия бяха изключително тежки - силен, на моменти ураганен вятър. Това попречи и на двата отбора да покажат всичко, на което са способни. След много борба за надмощие нашите успяха да се оттеглят на почивката с гол преднина.
      В началото на второто полувреме след триково изпълнение на пряк свободен удар отборът на Балкан поведе с 2:0. Футболистите на Naperville Strikers FC се опитаха да обърнат резултата в своя полза, но това не им се отдаде. Към средата на полувремето съперниците свалиха гарда и последният съдийски сигнал на мача дойде при резултат 4:0.
      Така 2005 се превърна в най-успешната година за българския футбол в Чикаго. Двата наши отбора Славия и Балкан спечелиха всички възможни отличия, като накараха американските отбори и представителите на другите емигрантски общности да гледат с голям респект на българския футбол.

Автор: Петър СТАМАТОВ и екип на www.Eurochicago.com

Назад


"Славия" - Чикаго
Отборът на "Славия" - Чикаго

"Балкан" - Чикаго
Отборът на "Балкан" - Чикаго

Интернет дизайн