30 ноември 2005 г.
Анна Русева, независим застрахователен агент:
ЗАСТРАХОВАТЕЛЯТ ПОЛЗВА ПАРИТЕ НИ


      Искате да контролирате нещата от живота?
      Имате нужда от подсигуреност?
      Ами купете си я тогава!

      Убедена съм, че всеки ден пощенската ви кутия е пълна с всякакви оферти-писма, картички, брошури и формуляри, които бързо заминават към коша за боклук. Аз също получавам много такива, но отдавна съм спряла да ги наричам junk mails по много причини: първата е, че тези писма ми помагат да се ориентирам в морето от стоки и услуги и втората, че те ми подсказват каква маркетингова програма имат компаниите и ми помагат в допълнителното и детайлно търсене по-късно, когато се нуждая от нещо в краткосрочен или дългосрочен план.
      Особената полза от тези ненужни към момента приканващи писма и реклами идва, когато трябва да се пазарува нещо на голяма стойност. И особено когато това нещо не може да се види и пипне с ръка.
      Такова именно нещо е СИГУРНОСТТА.

      Или темата, която идва е за застраховането.
      В случая моят кратък коментар касае живото застраховането.

      Динамичен пазар, на който в последните години ни изкушават с все по-свежи откъм идеи нови решения. Вече е изтикана на заден план класическата самотна формулировка за обезщетение при смърт. По-скоро тя остава като фундамент със своето неизменно основно предназначение и най-голямо обезщетение. Днес, за да отговорят на еволюиралите нужди на потребителите, застрахователните компании окичват офертите си с все повече обезщетения възможни приживе. Така техните разнообразни програми се превръщат в наша инвестиция и гаранция за нашите инвестиции.
      Като независим застрахователен агент съм обзета от непрекъснатата треска да проучвам най-новите и най-добри планове на пазара, да ги складирам и обновявам в моето портфолио и да зная със сигурност, че моите клиенти получават наистина това, което е най-подходящо за тях. От своя страна очаквам тяхната искреност при декларирането на нуждата, която ги кара да пазаруват. Това е така, защото да избереш сред многобройните продукти, техните разновидности и източници е наистина нелека задача и смисълът на този избор е в това да покриеш конкретна необходимост.
      И така:
      Вие сте отговорен морално за финансовия стабилитет на семейството си и решавате да се застраховате.
      Вие имате финансови задължения, свързани с инвестиция и искате да ги защитите.
      Вие дължите финансови или сте отговорен за значителни материални средства и не желаете да поставяте отсрещната страна в риск или доверителят не желае да го поставяте в риск. Ситуацията изисква застраховка.
      Вие желаете след вашата смърт да подпомогнете някого и избирате да застраховате живота си.
      Вие желаете да имате срочна живото застраховка, но един ден да получите платените премии обратно.
      Вие искате предварително да уредите последните си разходи в този живот и решавате да го сторите със застраховка.
      Вие...........

      Колко още мотиви може да има човек, за да предприеме едно такова действие е предмет на живия живот и многото комбинации на тези мотиви.
      Ето защо и застрахователните компании се стараят да бъдат в крак с тези нужди и да бъдат актуални на пазара.

      Един пример: През последните 10 години се наблюдава бум в търговията с недвижимости (real state) и имаме нов вид доброволни застраховки за жилищния заем (по същество живото застраховки) с прикачени атрактивни обезщетения възможни приживе. Такива като обезщетение при загуба на работа. Ако несе възползваме от тях, или го сторим частично, след изтичане на срока на застраховката получаваме парите си обратно. Мислите ли, че един такъв подход е честен? Срещу обещанието за финансова помощ в случай на нещастие или невъзможност да се справим с финансово задължение ние предоставяме договорена сума пари. Застрахователят ИЗПОЛЗВА ПАРИТЕ НИ. Когато договорът приключи, ние получаваме обратно предоставените средства.
      Така от хора взели под "наем" своята застраховка и плащащи месечни "ренти"(класическият вариант без пари назад), ние се превръщаме в срочни собственици на застраховката си (връщане на вноските ни). Това е нова ситуация в срочното живото застраховане. Наистина честно е да получим парите си обратно в случай на неупотребените договорени ползи. (Помечтайте сега за същия принцип, приложен в автомобилното застраховане?!)

      Ако разширим темата само с няколко думи и включим доживотните и универсалните живото застраховки, то там подсигуряването ни е със значително по-голям финансов интерес и достъп да управляваме и ползваме парите си приживе.
      С отмирането на социалната система и обществените гаранции за нашия личен просперитет, което се наблюдава в една или друга степен навсякъде по света, животът ни превръща в абсолютни мениджъри на собственото ни настояще и бъдеще и частично в това на децата ни. Традиционното възпитание ни кара да се вкопчваме в материалното - недвижимостта и парите, но динамичният свят около нас ни подсказва, че това което не сме в състояние да постигнем или контролираме в обозримото си бъдеще е предмет на договорите с бъдещи ползи, които можем и е добре да сключим.

Назад


За консултация:
изпращайте запитванията си на av_petrova@msn.com
или звънете на 773 742 6626

Интернет дизайн