30 ноември 2005 г.
ЧИКАГО ПОМАГА НА БЪЛГАРИЯ
6158.89 долара ще бъдат изпратени в България като помощ за пострадалите от наводненията

      На 18 октомври 2005 в зала "Гранд Балрум" на хотел "Уиндъм О'Хеър" се състоя вечеря на представители на българската общност в Чикаго с президента Георги Първанов и придружаващата го делегация. Организатори на вечерята бяха българските медии в Чикаго. Цената на билетите за вечерята беше 100 долара. Както бе обявено, с една част от събраната сума бяха покрити разходите за вечерята и организирането на срещата. Другата част от тази сума предстои да бъде изпратена в България като помощ за пострадалите от наводненията.
      За да се извърши прозрачно и публично всичко, свързано със събирането и използването на средствата, се създаде Контролен съвет, в който се съгласиха да участват Светлозар Момчилов ("България Сега") - председател, Хамид Русев ("България"), Климент Величков и Кина Бъговска ("България 21 век" и "Старт"), Йордан Ганчовски ("Златорог"), Цветелина Бойновска (Българо-Американска Асоциация).
      На 10 ноември 2005 се състоя заседание на Контролния съвет, на който бяха прегледани и утвърдени разходно-оправдателните документи по организирането на срещата и вечерята. На заседанието присъства и генералният консул на България в Чикаго Иван Сотиров.
      Приходите са 13 400 долара, които се формират от 134 души, присъствали на вечерята и заплатили по 100 долара.
      Разходите са 7 241.11 долара, които се формират от: вечеря - 7 040.00, баджове - 31.60, хартия за покани и плакати - 13.17, цветя - 52.27, подарък за Президента Георги Първанов от българската общност - 98.07, банкови такси - 6.00.
      Разликата между приходите и разходите е 6 158.89 долара и това е сумата, която предстои да бъде изпратена в България като помощ за пострадалите от наводненията.
      На заседанието на Контролния съвет се състоя дискусия за това на коя организация и как да бъдат преведени събраните средства, за да може, от една страна, да се контролира правилното и ефективното им използване и от друга, да има видим и проверим резултат. Стигна се до решение с тези средства да се подпомогнат децата от училище в един от пострадалите от наводненията райони. Със събраните пари може да се извърши ремонт или да се закупят учебни пособия и материали.
      За определянето на училище в пострадалите райони, което се нуждае от помощ, Контролният съвет реши да се обърне към Министерството на образованието и науката чрез Генералния консул на България в Чикаго. Читателите на вестника ще бъдат информирани своевременно за определеното от Министерството на образованието и науката училище, на което да се помогне, както и за всички подробности, свързани с дарението.

Бълг. медии, Чикаго

Назад


България

Интернет дизайн