10 ноември 2005 г.
НА БЪЛГАРСКИ В ЧИКАГО
Американска администрация официално е възприела 21 езика при своята дейност!

      Българската общност в Чикаго носи със себе си уникалност, която в никакъв случай не е еднозначна. Ние, които сме дошли да живеем тук, и нашите сънародници, които продължават да прииждат, усещаме все по-осезателно преимуществата от такава мега диаспора, каквато сме вече българите в този наш мега-град на Америка.
      В началото на октомври, поканени на официалното представяне новите брошури на български език, която общината Кук Каунти е издала, почувствахме още веднъж това.
      Наш домакин беше ковчежникът на Кук Каунти Мария Папас и тя, заедно с българския генерален консул в Чикаго Иван Сотиров, подчертаха значението на този факт, както и на единствения в САЩ, финансов общински информационен сайт на български език. Благодарение на тях трудната за мнозина финансова информация, става по-достъпна до нас и с това ще бъдем значително подпомогнати и облекчени. Адресът на сайта е
www.cookcountytreasurer.com

      Сайтът е на 21 езика и, според думита на Папас, е единственият по рода си, който е ориентиран към нуждите на различни етнически групи.
      Българите, имащи все повече имоти в Америка, вече разполагат с прецизен, изчерпателен и лесно достъпен източник на информация - още една стъпка към по бързото и ефективно интегриране в американското общество.
      Става дума за основни сведения по данъчните проблеми и детайли. Сред тях - как да се избегне дублирането при плащане на данъци, редът за връщане на надвнесени такси, което може да стане по телефона или чрез Интернет, данъчните облекчения за пенсионерите, както и множеството специфични данъчни преференции.

      На срещата присъстваха още добре познатата ни Пат Михалски, която в екипа на Мария Папас отговаря за етносите и медиите, българският консул Недялчо Данчев, представители на българските медии, специалисти в областта на недвижимостите и много други българи.
      Обединени от идеята за още по-добри и полезни контакти между българската общност, американците и американската администрация, присъстващите успяха да се справят и с уникалната, също така, огромна торта, която Мария Папас беше перфектно подбрала за случая!

За "Старт BG Чикаго":
Кина БЪГОВСКА


Назад


Среща с Папас
Папас със своята заместничка по въпросите на етносите и медиите Пат Михалски в българска компания, където съзираме и нашия колега, главният редактор на "Златорог" Йордан Ганчовски.

Среща с Папас
Мария Папас с един от елитните представители на крупната американски компания за недвижимости Countrywide Валентин Георгиев от Чикаго /в дясно/ и с известните данъчни специалисти Томислав Георгиев и Галя Калчева.

Интернет дизайн