10 ноември 2005 г.
ЗА ПАМЕТНИК НА АПОСТОЛА В ЧИКАГО

      При гостуването на Националния музей и Фондация "Васил Левски" в Чикаго, след откриването на експозицията за Апостола, разговаряхме и с г-н Веселин Ружиков - дългогодишен експерт по монументи и паметници към Съюза на Българските Художници. Той е и сред най-дейните фигури в предстоящия проект "170 години от рождението на Васил Левски", което ще честваме през 2007 година.
      Нашият гост и събеседник е участвал в проектирането и реализирането на такива български светини като монумента "1300 години България" в Шумен, Паметникът на Съединението в Пловдив, паметниците на Асеновци и на Стефан Стамболов във Велико Търново, реставрацията на паметника "Хаджи Димитър" в Сливен, Войнишкия паметник "Орлето" и пр.
      Израсъл от дете с образа и заветите на Левски, Ружиков от дълго време е сред най-дейните българи, които тачат и работят, за да бъде името и делото на Апостола навеки вплетено в сърцата и помислите на българите. Разказа ни за ентусиазма на сънародниците ни от Босилеград /Сърбия и Черна гора/ при издигането на тамошния паметник на Васил Левски. Стана дума и за това, че честването на 170-годишнината на най-светлия български национален герой е вече не само български празник, но ще се почете и в Световния календар на ЮНЕСКО.

      Говорим си за това каква е силата на Левски за единение на българите. Мислим си за това какво свято място за българската общност ще стане там, където поставим нашия, бъдещ, но вече издигнат в душите ни, паметник на Апостола в Чикаго...
      - Вие трябва сами да изберете това място - казва Веселин Ружиков. - Някои правят допитване помежду си - правят се различни предложения, избира се най-хармоничното с природата и близо до сърцето на гражданите място. Не трябва да се избира спорен терен - в смисъл, че с поставянето на паметника в близост до една административна сграда, училище, църква и пр. да не се пренебрегва друг обществен център. Много са важни добрите отношения на една общност с градските власти, защото със съвместно желание може да се намери наистина най-доброто решение на въпроса.
      - Какво на практика трябва да се направи, за да издигнем паметник на Апостола в Чикаго?
      - Всичко започва от неколцина радетели, които си изясняват в най-общи щрихи къде ще се постави паметникът, кому ще бъде възложено да го проектира и направи, кой ще се произнесе за качествата на проекта и изпълнението, и кой ще събере средствата, необходими за изработката. Уреждат се съответните юридически въпроси и обикновено възлагането на проекта, изпълнението му и набирането на средства протича едновременно, но може и най-напред да се наберат средствата и в зависимост от тях да се възприеме облика на монумента.
      - Какви са разходите за построяването на един впечатляващ паметник?
      - Достоен за българската общност и за името на Апостола паметник в Чикаго може да се издигне за 20-35 хиляди долара.
      - И какво е времето, за което може да се направи?
      - Най-много време се изразходва докато хората се разберат помежду си кой какво ще върши в инициативния комитет, докато събират средствата, докато възложат проекта и, най-често на конкурсни начала, приемат какъв трябва да бъде. Възложен веднъж на добри специалисти, проектът може да бъде готов за няколко месеца и за броени дни да се монтира. Разбира се, ако не е някой уникален монумент...
      - Къде е залогът за успеха?
      - Много зависи от медиите - постоянно да подтикват за по-бързо и експедитивно възлагане и приемане на проекта, набирането на средствата. Но струва ми се, че името на Левски и предстоящата годишнина са достатъчно силен мотив, за да успеете.
      - Какъв паметник готви България за тази годишнина?
      - Монументът за Апостола ще се издигне на Гълъбец, над Буново, там където е бил "Кръстопътят" на Апостолите, които са обикаляли Средногорието.

      Изпращайки нашите гости, получихме тяхната пълна подкрепа и много кураж да се захванем с намисленото свято дело.
      Наскоро научихме, че за монумента над Буново мнозина от изпълнителите правят свои негласни дарения - от половината до две трети от своя труд и умение те дават в името на Апостола и България!

***
      Драги Сънародници,
      Умоляваме онези от вас, които имат необходимото време и възможности да споделят на страниците на "Старт" мнението си по отпечатания материал за Паметник на Апостола в Чикаго. Нека си изясним в подобна дискусия най-добрия път, да съберем след това силите си и да отдадем с това любовта и вярата си към най-светлия образ в историята на българския народ.


Екип на вестник "Старт BG"


Назад


Левски


Веселин Ружиков и Дора Чаушева
Веселин Ружиков с директорката на Националния музей"Васил Левски" Дора Чаушева, при гостуването им в Чикаго.

Интернет дизайн