10 ноември 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

FILING RETURNS - НЯКОИ ПО-СПЕЦИФИЧНИ СЛУЧАИ


      Доходите на малолетни деца
      Какво става, когато нашите деца работят и имат някакъв доход през годината? Доходът на малолетно дете не се включва в данъчната декларация на родителите, ако те не пожелаят това на специална форма, когато става въпрос за доходи от инвестиции. Малолетно дете се счита за данъкоплатец, което е негово лично право. Когато от дете се изисква да подаде декларация, но е в невъзможност да направи това, било то поради възрастови ограничения или някаква друга причина, то тогава родителите са отговорни за подаването на декларацията.
      Декларация за дете се подава, ако доходът му от инвестиции надвишава 800 дол. Или парите, които е заработило, надвишават 4850 дол. за 2004 год. Ако детето не може да разпише декларацията, то тогава родителят я разписва на определеното за това място. Родителите са данъчно задължени, ако доходите на детето са изработени, но не и ако са от инвестиции. Дете, което е изработило да кажем по-малко от 4850 дол не е задължено да подава декларация, но би трябвало да стори това, за да може парите, които са му удържани през годината като данъци, да му бъдат върнати. Когато детето работи за нас, или в семейната фирма, ние можем да си приспаднем като разходи платените му пари за услугите, които то е извършило, но трябва да пазим надлежна документация, че това са пари за положен труд, а не за лични нужди.

      При нещастен случай
      Когато човек почине, за него също се подава данъчна декларация било то от наследниците или от изпълнителя на завещанието.Тогава на самата декларация се упоменава, че тя е последна.Това не е толкова прост процес, защото много зависи кога човекът е починал и дали и след смъртта му, да кажем неговите банкови сметки са продължили да носят доходи във вид на лихви.

      Облагане на чужденци
      Как се облага човек, който е чужденец, но не е постоянно пребиваващ в страната, т.е. няма зелена карта? Най-напред, неговите доходи могат да бъдат само от капиталови печалби, да кажем от продажбата на имот или са ефективно свързани с американски бизнес по простата причина, че няма право на работа, тъй като няма статут.Тези доходи се облагат по редовните тарифни ставки. Ако доходите му не са ефективно свързани с американски бизнес, то тогава данъкът е 30%.

      При Зелена карта
      Един по-специален данък - expatriation tax. Специални данъчни правила се прилагат, когато американски гражданин се отказва от гражданството си или когато човек със зелена карта след дълго пребиваване в страната стори същото, и тези негови действия са с цел избягване плащането на данъци.За период от 10 години тези хора са данъчно задължени за доходи от американски източници. За дълго пребиваващ човек със зелена карта се счита този, който е бил в страната поне 8 години от последните 15 години.

      В различните щати
      Дали данъчните закони във всички щати са под едно и също данъчно право? Не. Има 9 изключения, а те са Аризона, Калифорния, Айдахо, Луизиана, Невада, Ню Мексико, Вашингтон и Уисконсин. Тези щати са устроени по испанското право, докато останалите сме по английското право. Основната разлика е, че в тези щати придобитата собственост се счита обща за семейството, независимо кой от съпрузите я е придобил по време на брака и независимо дали нотариалният акт е само на името на единия. Съжалявам, но при един развод, грубо казано, се дели по 50%, да си живял в Илинойс. В тези щати придобитата собственост преди брака си остава лична, а така също, ако по време на брака един от съпрузите получи подарък или наследство, то то си остава лична собственост на съпруга, който го е получил.

      "Невинен съпруг/съпруга"
      Innocent spouse - или невинен съпруг/съпруга. Какво означава това? Това е един по-нов закон, който претърпя и някои промени през миналата година. По принцип, когато подавате заедно декларацията, сте и солидарно отговорни за плащането на данъците, независимо дали след това сте се развели и не живеете вече заедно. Ако все още сте женени и данъчните намерят грешка в декларацията по вина на другия и вие не знаете за това, може и да се класирате като невинни и всички данъчни последствия по плащането на допълнителните данъци в резултат на грешката да бъдат поети от другата страна. На какви условия трябва да отговаряте, за да се считате за невинни съпруг/съпруга?
      1. Данъчното задължение, което е показано на декларацията е занижено в резултат на грешка, необявяване на доход, неправилно ползуване на кредит и др.
      2. Когато сте подписвали данъчната декларация вие не сте знаели затова и сте нямали причина да вярвате, че доходът е намален умишлено.
      3. Съдът ви намери за невинни и обяви, че не е честно да ви държат отговорни за данъка.
      4. Подадете специална форма, в която декларирате, че сте невинни.
      Ако все пак това облекчение ви бъде отказано, имате 90 дни да обжалвате решението.
      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн