3 ноември 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

FILING STATUS - ИЛИ ПОД КАКЪВ СТАТУТ ПОДАВАМЕ ДАНЪЧНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ


      Има пет вида "filing status":
      * Married filing separately - женени; но подаващи по отделно.
      * Single - сам; сама.
      * Head of a household - глава на семейство.
      * Married filing jointly - женени подаващи заедно.
      *Qualified widow(er) - вдовица/вдовец отговарящи на изискванията.

      Най-общо, като какви ще си подадете данъчните декларации, зависи от това дали сте женен на края на годината, и ако не сте, дали поддържате домакинство сами и се грижите за някого, който отговаря на изискванията.
      Един пример - самотна майка с дете. Като женени вие може да подавате заедно или по отделно. Но тук има една подробност: Ако сте живели отделно от половинката си през втората половина на годината и детето ви е живяло с вас, то тогава вие можете да подадете данъчната декларация като глава на семейство, независимо, че нямате официален развод. От тук вече като глава на семейство получавате и по- големи данъчни облекчения. Това се отнася както за жените, така и за мъжете, важното е кой се грижи за детето.
      Ако сте сам, подавате като сам. Но тук пак може да се класирате за някой от другите начини на подаване. Какво имам в предвид. Да кажем, че сте платили повече от 50% от разходите, за да поддържате домакинство за себе си и за някой роднина, който е живял с вас през годината, или за родител, който може и да не е живял с вас, тогава се класирате като глава на семейство и получавате по-големи данъчни облекчения.
      Какво означава "вдовец - отговарящ на изискванията"? Нека по-напред уточня,че в годината, в която единият съпруг почине, другият има право да подаде като женен, стига да не се ожени отново. Вдовец, отговарящ на изискванията, имаме тогава, когато след нещастието, вие оставате да се грижите за дете и осигурявате повече от половината сума, необходима за издръжката му. Например, ако сте овдовели през 2003 год., може да подадете като вдовец през следващите две години, т.е. 2004 и 2005.
      За федералните данъчни цели съпружество се счита само законово сключен брак между мъж и жена като съпруг и съпруга. Ако сте се развели през годината, за която подавате данъчна декларация и не сте се оженили пак, се считате неженени за цялата година. Т.е., като какви се събудите на Нова Година, като такива ще подавате.
      Защо е важно като какви ще си подадем данъчните декларации? Ами от това и от дохода зависи в какви таксови процентни граници ще попаднем, а от тук и данъчните ни задължения. Най-фаворизирани са "женени, подаващи заедно" и "вдовци", които са под един и същи знаменател с най-много данъчни облекчения. След тях идват "глава на семейство", "сам" и накрая "женени, подаващи отделно".
      Данните, които ще посоча по-долу са от 2004 год. Те показват как при различните 'filing status'се променят границите на доходите при различните процентни ограничения. Т.е., при достигане на определен доход в рамките на един и същ 'filing status' се преминава към по-голямо данъчно облагане.

Данък в % 10% 15% 25% 28% 33% 35%
Женен, подаващ отделно 7,150 29,050 58,625 89,325 159,550 над
Сам/сама 7,150 29,050 70,350 146,750 319,100 над
Глава на семейство 10,200 38,900 100,500 162,700 319,100 над
Женени или Вдовци 14,300 58,100 117,250 178,650 319,100 над

      Значи, ако погледнем таблицата и сравним да кажем женени, подаващи отделно, и женени, подаващи заедно, при 25% се вижда, че при достигане на доход 58,625 женените подаващи отделно преминават към по- високият данък от 28%, докато при женените подаващи заедно това става чак при достигането на доход от 117,250. Е, разликата мисля, че не никак малка, да не говорим по-нататък за забраните и ограниченията при кредитите. Само в ограничени случаи е по-добре да се подават декларациите поотделно. Това е, когато подозирате другата страна в измами, но вече има закон, който ви защитава и при това положение.
      Друго подобно положение е, когато и двамата съпрузи имат високи доходи и за целта на някои специфични данъчни облекчения, е по-добре да подадат по отделно. Определени кредити в данъчното законодателство за семейни могат да се ползуват само, ако се подадат декларациите като семейство. Това са например: кредит за гледане на стари хора; пенсионни кредити; кредити за образование и т.н.
      Ако все пак сте подали вече декларациите поотделно и решите в последствие, че е по изгодно, ако ги бяхте подали заедно, да се направи това не е късно, ако не са минали три години от датата на подаване, т.е. обикновено 15 април на всяка година. Прави се на специална форма и ви се връщат пари, които не са ви се полагали преди. Обратното не става. Може, но да е в рамките на един и същ данъчен период.
      Какво става, ако американски гражданин е женен/ на за непостоянно пребиваващ чужденец в страната - т.е. за човек без американски паспорт или без зелена карта? При това положение законът ви позволява да подадете заедно данъчната си декларация, но на нея трябва да се декларира и дохода, който е придобит извън САЩ.
      По този повод ми идва на ум да ви задам един важен въпрос. Може ли да подписвате вместо съпруга си или друго лице? НЕ и НЕ! Не, ама и тука си има изключения, изключенията съществуват, за да потвърждават правилото. Какви са те? Първо трябва да имате подписано и заверено пълномощно за това, което задължително се прикрепва към данъчната декларация. Т.е., единият заминава за България, оставя пълномощно на другия, и никой не се притеснява кой ще подпише. Друг случай, в който можете да подпишете другия от семейството е, когато лицето е във физическа невъзможност да стори това, но е в умствена възможност да ви упълномощи.
      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн