27 октомври 2005 г.
Новият баскетболен сезон е тук!
1 НОЕМВРИ - БАСКЕТБОЛНИЯТ СТАРТ НА НБА

      Да, наистина е тук! Колко бързо измина лятото и дойде време отборите да загърбят своите ваканции и почивки и да се върнат на баскетболната площадка!
      Предстои ни един непредсказуем сезон.
      Дали тази година, както и миналата, ще видим доминацията на ветераните като Тим Дънкън, Бен Уалес и Шакийл О'Нийл или "новобранците" ще се противопоставят?
      Миналогодишният шампион Сан Антонио Спърс са с най-лошия резултат в подготвителните мачове в началото но сезона. Спърс са с 1:6 победи и загуби след първите си 7 мача. От това обаче не могат да се направят точни изводи, защото треньорите винаги опитват различни играчи в тези мачове. Но изглежда малко странно най-добрият клуб в Америка да не може да се справи с отбори като Шарлът и Ню Орлеанс.
      В своята дивизия отборът от Тексас ще трябва да се бори със съседите си от Далас, които имат големи шансове да завършат първи този сезон с помощта на Дъг Кристи от Орландо Меджик.
      Хюстън също не са за подценяване след добрите тренировъчни мачове - имат само една загуба. Те удължиха договора на Трейси Мак Грейди и сега са се насочили към финалите. Миналата година съперниците им от Далас ги отстраниха в първия кръг на плейофите. В дивизията още остават отборите на Мемфис и Ню Орлеанс, който не са сериозна заплаха. Новото от Хорнетс е, че те ще играят домакинските си мачове в Оклахома Сити след урагана Катрина, който премина през Ню Орлеанс това лято и остави града в развалини. Отборът ще се нарича Ню Орлеанс/Оклахома Сити Хорнетс.
      В дивизията на Пасифика ще се борят Л.А. Лейкърс, Л.А. Клипърс, Сакраменто, Голден Стейт и Финикс. С най-големи шансове тук са отборите на Финикс и Сакраменто, които се сдобиха с нови и полезни играчи. Сакраменто привлякоха Бонзи Уеллс от Портлънд, а Финикс - Брайън Гранд от Лейкърс. От друга страна пък Финикс загубиха тъй като Амаре Стадъмайър се контузи и ще е аут за няколко месеца. Л.А. Лейкърс са темата на лятото. "Езерняците" привлякоха бившия си треньор Фил Джаксън, който след година отсъствие се завърна в НБА. Учителят на Зен вече си говори с Коби Брайънт и сега те ще работят заедно, за да върнат Лейкърс в борбата за плейофите и титлата. Честно казано, обаче, ще трябва много работа.
      В Северо-западната дивизия се подвизават Денвър, Юта, Сиатъл, Минесота и Портлънд. Тук ще победи отборът с най-голямо желание и добра игра. Като си спомним игрите през миналата година изглежда, че Сиатъл ще излезе пръв.
      На Изток нещата изглеждат различно. Тук има повече отбори, които ще се борят за първа позиция.
      На Юго-Изток имаме Маями с Шак и Уейд, които тази година са готови за титлата. Все пак това е единствената причина Шак да долети от Л.А. Орландо и Уашингтън също са заплаха. Столичани стигнаха до вторият кръг на плейофите след добра игра на Антуан Джеймисън и Гилберт Аринас.
      В Атлантика са Ню Йорк, Ню Джърси, Торонто, Бостън и Филаделфия. Да, Фили бе разкъсан миналата година. Контузии и нови играчи провалиха великата година на Ален Айверсън. Този път обаче Андре Игудауа, Кайл Корвър и Крис Уебър са готови да помогнат и спечелят титла. Бостън винаги са били силен отбор, но Пол Пиърс остарява и му трябва подкрепа. Ню Йорк са претенденти за плейофите тази година, заедно с Ню Джърси.
      Ето я и "нашата" дивизия. Преди години тя бе сочена за една от най-слабите в лигата, но сега е обратното. Кливленд, в който играе Лербон Джеймс, се сдоби с Даниел Маршал от Торонто и Лук Джаксън от Лейкърс. Индиана взе Шарунас Ясукевичус от Макаби Хайфа (Израел) и Рон Артес се завърна след боя в Детройт миналият сезон, за който бе наказан. Детройт си остават силата, която са с Дарко Миличич в центъра. Милуоки Бъгс взеха Андрю Богут под номер едно от драфта. Майкъл Ред и Ти Джей Форд също са силни.
      Последна спирка - Чикаго - Градът на ветровете. Чикаго Булс изиграха най-важните си мачове миналия сезон. Отборът на Скат Скайлс отиде на плейофи за първи път от ерата на Майкъл Джордън. Това бяха седем дълги години за един голям град. Загуба за Чикаго е, че Еди Къри замина за Ню Йорк. В медиите се пише, че трансферът се получил заради здравословните проблеми на Еди от миналия сезон. Центърът не игра в плейофните двубои срещу Уашингтън. Президентът и треньорът решиха, че Къри ще е лоша инвестиция. Все пак в Чикаго остават Кърк Хайнрих, Бен Гордън, Тайсън Чейндлър, който ще поеме отговорността на титулярен център, а и всички други, които направиха огромната крачка за настоящия чикагски баскетбол.
      Ето сега и пълният списък на отборите в НБА и техните дивизии:
Източна Конференция:
Атлантическа Дивизия:

Бостън Селтикс
Ню Йорк Никс
Ню Джърси Нетс
Торонто Ръптърс
Филаделфия Спърс
Централна Дивизия:
Детройт Пистънс
Индиана Пейсърс
Милуоки Бъгс
Кливленд Кавалиърс
Чикаго Буулс
Юго-Източна Дивизия:
Атланта Хакс
Маями Хийт
Орландо Меджик
Шарлът Бабкетс
Уашингтън Уйзърдс

Западна Конференция:
Северо-Западна Дивизия
Денвър Нъгетс
Минесота Тимберлуувс
Сиатъл СуперСоникс
Портлънд Трайл-Блейзърс
Юта Джас
Пасифик Дивизия:
Голден Стейт Уариорс
Л.А. Клипърс
Л.А. Лейкърс
Сакраменто Кингс
Финикс Сънс
Юго-Западна Дивизия:
Далас Маверикс
Мемфис Гризлис
Ню Орлеанс/Оклахома Сити Хорнетс
Хюстън Рокетс
Сан Антонио Спърс

      Новият сезон започва на 1 ноември, 2005 с двубоя Денвър - Сан Антонио по TNT (19 часа), следван от Далас-Финикс (21:30 часа)
      Успех на всички отбори в борбата за титлата. Да си пожелаем един великолепен сезон без проблеми.
      Приятно гледане!!!

Йордан СИМЕОНОВ,
Баскетболен коментатор на "Старт BG" - Чикаго


Назад

НБА
Интернет дизайн