27 октомври 2005 г.
Фондация "Васил Левски"
Разговор с Председателя на Фондация "Васил Левски" - Д-р Стоян Джавезов


      Фондацията "Васил Левски" с Общобългарския комитет са създадени през 1991 г. В България досега са изградени 110 техни структури.
      Целта на сдружението е да се представят и популяризират идеите и делото на Апостола и неговите сподвижници, да се работи за утвърждаване идеалите на Българското възраждане Комитетът се специализира за провеждането на научна и културна дейност, която се реализира с помощта и на държавните органи - чрез Националния исторически календар.
      Фондацията осъществява национални и международни проекти, които се инициират от Общобългарския комитет.
      Разработени са съответните програми:
      1. Опазване на културно-историческото наследство, свързано с Васил Левски и сподвижниците му. Тук намира място изграждането, реконструкцията и развитието на Мемориалния комплекс "Васил Левски" в Карлово и др. В последните 15 години в България са изградени 12 паметника на Апостола.
      2. Издателска и рекламна дейност
      В последно време са издадени 48 заглавия - книги, вестници, юбилейни портрети, картички, дипляни. Излезе и първият том на Документното наследство на Васил Левски, където намират място 292 документа. Направени са дарения, подобно на това, което е подаряването на изложбената експозиция, представена в Чикаго, на Българо-Американската асоциация в града, даренията в Одеса, Босилеград, Будапеща, Букурещ, Солун, в Молдова, във Вашингтон и Ню Йорк.
      3. Научна, обществена и културна дейност. Тук влизат организацията и провеждането на обществени и културни прояви, посветени на годишнини и събития от Националния исторически календар. Организирани са над 150 такива чествания.
      4. Работа с българските общности в чужбина. Осъществяват се различни проекти с българските общности по света. Сред тях - изложби, концерти, дарения, изграждане паметници на Апостола. Досега са осъществени проекти във Вашингтон, Буенос Айрес и Лас Бреняс - Аржентина, с. Твърдица - Молдова, Букурещ, Солун, Босилеград, Одеса, паметник на Раковски в Болград - Украйна, паметни плочи на Левски в Букурещ и Турно Магурели.
      Предстои и създаването на бюст-паметник в Чикаго.
      5. Създадени са редица художествени произведения, филми и пр. посветени на Апостола. Сред тях са три филма - "Апостолът на свободата", "Левски пред съда на Портата и Историята", "Васил Левски - Евангелие".

      По време на сегашното гостуване в САЩ Фондацията и Комитетът организираха и осъществиха среща с български и американски студенти във Вашингтон, среща с българския бизнес и дипломати в Ню Йорк, представяне на музейна експозиция в салона при срещата на Президента Георги Първанов с българската общественост в Чикаго и в двете православни църкви - "Света София" и "Свети Иван Рилски - Чудотворец".
      Започва подготовката за честването на 170-годишнината от рождението на Апостола, която ще се празнува на 18 юли 2007 година. В България е създаден Национален комитет за честването на празника.
      Фондацията и Комитетът работят за подпомагане на студенти и учени, които се интересуват от наследството на Левски и сподвижниците му.

Адресът на Фондацията е:
София 1000, Пл. "Славейков" 11, Тел.: 988 35 83, 980 0252

Банкова сметка:
ТБ БУЛБАНК АД
код: 62176307
в лева: 1007510409
в USD: 1107510402
в евро: 1407510403


      ДВАМА НА СТАРТА

      Богомил и Даниел Николови са от онези наши сънародници, които са дошли в Новия свят с отлична професионална подготовка, а след това са я удвоили с американския си опит и сега са на доста добро място в йерархията на чикагския бизнес. Накратко казано - те са финансисти. Точното обяснение е непостижимо за нашего брата журналиста - какво са това ценни книжа, акции, борса и т.н. е почти толкова трудно да опишем за вас, колкото и ако ни накарате да го направим с китайски йероглифи. По-добре да ви кажем, че те са братя, учили са своите трудни, но много перспективни финансови премъдрости не само в България но и в Европа, струва ми се - във Вена и в САЩ и... навярно на самото място на паричните полесражения - на живо - на Борсата. И то - чикагската! Светая светих на капитала...
      Но стига за пари!
      Нас ни свърза най-светлия Български идеал - Апостолът Васил Левски.
      И двамата са вречени в Името Му, във величието на делото и заветите на Апостола.
      На екрана на мобилните си телефони са вградили лика на Апостола.
      За да бъде винаги с тях, когато има да решават понякога заплетени сред морал и ежедневие материални бизнес-проблеми.
      - Обичаме Левски от деца - казва по-младият брат Даниел. - Левски си остава най-чистия български национален герой. Най-великият Българин. Той е нашият кумир. Затова сме фенове и на Спортен клуб "Левски".
      - Левски според нас е най-силното и чисто свързващо звено между всички българи. Като че само той остана свят и тачен от всички нас - каквито и да сме по социално положение, партийност, пристрастия... - казва Богомил.
      Богомил и Даниел подкрепиха нашата малка редакция в голямота дело - да приеме и аранжира изложбата на Националния музей "Васил Левски" в Чикаго. Споменаваме го въпреки тяхното изрично желание да не правим това.
      Богомил е играл футбол и волейбол в, разбира се, "Левски" - София. Идеята да се организират Първите спортни игра на българите по света, подкрепена и от Президента Георги Първанов при срещата му с чикагската общественост, се прие от него и брат му с ентусиазъм. Те са и едни от първите включили се в работния екип, който ще организира тези Игри. И в идеята да направим паметник на Апостола в Чикаго.
      - Това са чудесни идеи - каза Богомил. - Прилича на Чикаго да бъде флагман на българските общности в чужбина и да дава добър пример за всички. Познавам много добри български спортисти и треньори от близкото минало, които сега живеят и работят в САЩ. Вярвам, че и с тяхна помощ ще направим нещо, което да покаже България в добра светлина.
      По-нататък стана дума за това, че когато един българин направи нещо спорно - спорно става и името "българин", който и да е той. Когато направи нещо хубаво - по-хубави стават мислите и отношението на американците към всички българи...
      Още по-нататък - решихме че е доста писането - хайде на работа!


      НАГРАДИТЕ

      Като редактор на "Старт" си позволявам да изтъкна някои подробности около гостуването на Националния музей "Васил Левски" в Чикаго. Не е много хубаво, но мисля, че имам моралното право да подчертая и някои редакционни заслуги за събитието - главно поради това, че личният ми принос за това благородно дело е на точката на замръзването - почти нула. Чист съм от всякакви заслуги!
      Затова пък нашият изпълнителен и арт директор - Кина Бъговска ще получи грамота и потупване по рамото. Това е най-малкото, с което редакцията може да възнагради труда й. Като се замисля виждам, че това фактически е и най-многото.
      Кина водеше преписката с Музея почти година, успя с помощта на Българо-Американската Асоциация да уреди всички формалности по пренасянето на експонатите и гостуването на тричленната делегация от България. Тя - успя да нареди и прибере на три пъти изложбата - в залата, където бе открита от Президента Георги Първанов и в двете ни православни църкви. Погрижи се за нашите гости и за всичките срещи, разговори, представяния и пр. на експонатите - от стъпването им на чикагска земя до отлитането им за родината. В същото време се грижеше и за своята работа, за дом, за другата изложба, която тече в нейната американска художествена галерия и за вестниците "Старт" и "България 21 век".
      Догодина ще й поверим и фабриката за роботи, която редакцията ни купи от "Боинг"... или може би беше от нашия приятел - компютърджията Гейтс. Все едно.
      Ние благодарим и на нашите съмишленици и приятели, които ни помогнаха - на Българското генерално консулство и Българските православни църкви, на братята Богомил и Даниел, на Валентин Рударски... и на нашите си редактори и редактриси.
      Накрая каним и тях и всички българи в Чикаго и САЩ да участват в организацията и изпълнението на идеята да се изгради паметник на Апостола в Чикаго. Но за това - в следващия брой.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Изложбата за Васил Левски в БПЦ "Света София"
По време на изложбата за Васил Левски в БПЦ "Света София" - Дес Плейн, Чикаго.

Дора Чаушева и Веселин Ружиков
Директорката на Националния музей "Васил Левски" - Карлово Дора Чаушева и Веселин Ружиков, експерт по монументи и паметници, при откриването на Изложбата за Апостола в БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец" - Чикаго

Интернет дизайн