20 октомври 2005 г.
VISIT BULGARIA:
ОТ САН ФРАНЦИСКО И ЧИКАГО С ПОГЛЕД КЪМ БЪЛГАРИЯ

Интервю на Кина БЪГОВСКА с Орлин МИРЧЕВ - директор на туристическата агенция "Visit Bulgaria"

      Наскоро в добре познатия на българската общност в Чикаго "Родина Център" на 4828 Cumberland Ave. се настани новият офис на туристическата агенция "Visit Bulgaria". Знаехме ги досега като една от най-активните български фирми от Западния бряг, базирана в Сан Франциско. Какво е накарало нашите сънародници от толкова красиво място да погледнат и към ветровитото Чикаго?

      Започваме разговора с познатото: Кои сте вие?
      - Нашата туристическа агенция е основана през 2002 година - отговаря директорът на "Visit Bulgaria" Орлин Мирчев. Той е млад и енергичен наш сънародник, който в последните години направи много за популяризирането на страната ни и за сънародниците си в САЩ. Създадената от него организация "БГ Генерация" също е известна със своята дейност и инициативи.
      - Основната ни задача е да рекламираме България в САЩ - продължава Орлин. - Затова и създадохме домейна "Visit Bulgaria". В него може да се намери много информация за България. Мисля, че той добре рекламира страната ни в Америка. Цяла година събирахме и преценявахме какви материали да поставим на сайта. Привлякохме много добри професионалисти, които да го направят лесно достъпен и привлекателен. После разработихме пакети от туристически услуги за различните групи от хора, които биха посетили България. Така сайтът започна да работи като туроператор. Той насочва потребителите към подходящите агенции и хотели. Впоследствие започнахме да работим и като бюро за продажба на самолетни билети.

      - Какво ви накара да разширите своята дейност и в Чикаго?
      - Чикаго е най-големият български град, ако можем да се изразим така, извън пределите на България. Ние се доближаваме плътно до хиляди българи, които поддържат постоянна връзка с родината си и мнозина от тях прелитат често океана. Освен това тук се събират изключително много посетители на различните концерти и други културни мероприятия, които ние правим. Предполагам, че още дълго ще се говори за концерта на Валя Балканска, Васил Найденов и Щурците, който организирахме в Даун Таун, на Неви Пиар, в Чикаго - организирахме го от Сан Франциско. Дойдоха над 1000 души.

      - Как ви посрещна Чикаго? Не се ли притеснявате от лошия край на вашите предшественици "Интербалкан"?
      - Започнахме много добре! Познавам Чикаго, защото преди няколко години и аз живеех този град. Сега сякаш продължавам започнатото. Нищо от случилото се преди нас не ни безпокои. Ние също сме потърпевши от техния фалит. Но то сякаш ускори нашето решение да дойдем в Чикаго. "Родина Център" е място, където идват много българи и ние нямаме никакво намерение да сме некоректни с тях. Целта ни е не да мамим нашите клиенти, а обратното - да им предлагаме най-качествените услуги на оптимално ниски цени. Нашата компания е с поглед в бъдещето. В момента започваме и нещо ново - резервации онлайн. Клиентите ще могат да си ангажират и хотелски услуги в България и по цял свят по Интернет. Също и рент на кола.

      - Какъв е вашият екип?
      - Във "Visit Bulgaria" работят 8 човека - способни и усмихнати. Сигурен съм в тях и тяхната успешна работа.

      - Не всичко зависи само от тях...
      - Да, зависи и от качеството на това, което предлагаме. А то е превъзходно. България е изключително красива страна. Достатъчно е веднъж човек да се срещне с нея или с духът и културата на народа ни, за да стане пленник на своето откритие. Аз съм от 8 години в САЩ. В Сиатъл направихме Фестивал на старите градски песни... По Западния бряг има вече много американци - поклонници на нашия фолклор и красотите на България. Няколко състава от американци, между тях и много популярния "Китка", изпълняват български хора и песни и имат своята публика. "Visit Bulgaria" има изключителен авторитет в Сан Франциско. Ползваме се с подкрепата на градските власти и на американската общественост. Това личи и по многото посетители на страната ни и културните прояви в България /например Фестивала в Копривщица/, които идват при нас купуват си билети и летят за България. Връщат се усмихнати и щастливи. Това е и моралната награда за нашия труд и усиля да представим добре нашата родина и българите в Америка.

      Това разказа за труда и надеждите си Орлин Мирчев.
      Това е "Visit Bulgaria".

      Добър старт от "Старт", от българите и от всички, които успеят с помощта на "Visit Bulgaria" да видят и почувстват величието и красотата на нашата страна България!

Назад


Орлин Мирчев и Йордан Йовчев
Орлин Мирчев и шампионът по гимнастика Йордан Йовчев и синът му по време на българския фестивал в Сан Франциско, организиран от VISIT BULGARIA през 2005 година.



Интернет дизайн