27 октомври 2005 г.
ИМА ЛИ СТРАТЕГИЯ СРЕЩУ БЕДСТВИЯТА?

      Природните катаклизми по цял свят, включително и в България, ни подсказват, че хората са изправени пред такива проблеми, пред които партийните пристрастия и етническите спорове - кои са по-велики, по-работливи или по-умни, трябва да се сменят с едно разумно поведение.
      Независимо кой е виновен - хората с нашата алчност да експлоатираме безогледно природата около себе си; или идва естествен космически процес, пред който сме мравки, живеещи на малка купчинка земя и има от какво да се боим и страдаме; предстои ни да се борим за нашия живот и цивилизация в нова обстановка.
      Призивът, който поместваме, ни направи впечатление със своята дълбока цел. След първата вълна от грижа и помощ за пострадалите, в която участва и българското Чикаго, следва да помислим и за стратегията, която ще предотврати нови катастрофи, ако не се вземат абсолютно необходимите превантивни мерки. Ню Орлеанс и частнособственическата вода на дадените на концесия язовири в България /нещо уникално за планетата - така някой може да "отдаде" и въздуха на концесия и българите да станем клиенти на монополиста, комуто да плащаме, за да дишаме/ са предупреждение без граници и без "клоузинг".
      Знаем, че тези призиви за помощ са вече на границата на поносимото.
      И въпреки това решихме да ви представим идеята, с която се обръщат към нас от България. Може да ви наведе на други идеи - за цяла       България или за къщата на вашите родители в България... Няма да се пишат имената ви, защото личната помощ към ближния е скромен и интимен акт и тя се прави пред своята съвест и пред Бога, както са постъпили вече мнозина наши сънародници. И после - ако тази страница намери и една протегната ръка - не е ли все пак по-добре, отколкото да публикуваме например какъв цвят е бельото на Глория...
      Прочетете този призив!

Дежурен редактор "Старт"


      ПРИЗИВ ЗА ПОМОЩ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

      Скъпи сънародници и приятели на България,
      През последните месеци ставаме свидетели на зачестяващи природни катаклизми в различни части на света. Ураганът Катрина в САЩ, тайфунът Наби в Япония и обилните дъждове довели до наводнения в Централна и Югоизточна Европа са напомнящо доказателство за силата на природата и за може би трайни изменения на климата, които нарушават естествения начин на живот, водят след себе си много човешки загуби и материални разрушения, носят мъка, трудности и по-малко вяра, че човек би могъл отново да се върне към нормалния живот, към живота "отпреди".
      Урагани, проливни дъждове, пожари, суши...
      Готови ли сме да се справим с природните стихии? Можем ли да опазим домовете, семействата, живота си?
      Няма кътче от Земята, което да не е пострадало от природни стихии. Независимо дали в Америка, в Европа или в Азия всеки, попаднал в бедствие, има нужда от помощ. Нека да не мислим за това, какво бихме направили, когато лошото се случи! Нека мислим в перспектива и да проявим сериозно отношение към това да бъдем готови да посрещнем с минимални загуби неканените природни стихии!
      FLOODAID е инициатива насочена към оказване на помощ на българи, пострадали от наводненията през лятото на 2005. Тя е ориентирана към разработване и изграждане на превантивни механизми и съоръжения, които да намалят риска всеки един от нас да попадне в бедствена ситуация.
      Нашите сънародници имат нужда и право да живеят отново както преди
      Ние, представителите на пет български неправителствени организации - фондация "Работилница за граждански инициативи", фондация "ЕкоОбщност", Фондация за реформа в местното самоуправление, Български донорски форум, Национален алианс за работа с доброволци, подкрепени от Първа Инвестиционна Банка и RIZN Communication Design, се обединихме в провеждането на настоящата кампания за набиране на допълнително средства за преодоляване на част от последиците от наводненията в страната и за изграждане на работещ механизъм за реагиране по места в подобни ситуации, чрез който да се анализират и въведат необходимите мерки за предотвратяване на подобни бедствия в бъдеще.
      Отправяме този призив към приятели на България, филантропи, организации, чуждестранни компании и институции с добра воля и възможност да подкрепят възстановяването на засегнатите от наводненията области и създаване на възможности за предотвратяване на бъдещи подобни бедствия в България.
      Всички набрани средства ще бъдат използвани за възстановителни дейности и за изграждане на механизми за превенция на подобни бедствия в най-тежко засегнатите райони, включващи:
      - Ремонт на разрушени къщи и обществени сгради;
      - Почистване и възстановяване на речните корита и осъществяване на мерки за предпазване от бъдещи наводнения, основавайки се на природосъобразни подходи;
      - Изграждане на системи за ранно предупреждение.
      В този процес активно ще участват хората, към които е насочена помощта и местните институции.
      Инициативата се реализира със съдействието на "Орбител" и "ДатаМакс". Фотографиите за сайта са любезно предоставени от БТВ.
      Повече за кампанията и начините, по които можете да се включите, ще намерите на адрес:
www.floodaid-bulgaria.org

      За допълнителна информация:
Tел. +359 2 9806915; +359 2 9879803,
e-mail: floodaid@wcif-bg.org

      Благодарим ви за вашата съпричастност и подкрепа в момент, когато те означават много!

FLOODAID

Назад


Jasinsky Immigration Law LLC

www.floodaid-bulgaria.org


Интернет дизайн