27 октомври 2005 г.
ПЪРВИ СПОРТНИ ИГРИ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА "ЧИКАГО 2006"
НОВАТА СТАРА ИДЕЯ

      Идеята да се организират Спортни игри на българите по света не е нова.
      За първи път тя възникна по време на Световните ветерански игри в Бризбейн - Австралия, през 1994 година, където се събрахме 21 000 спортисти от почти всички държави по света. Възрастта на участниците беше от 21 до 101 години. Така се получава, защото при плуването и гимнастиката "ветеранската граница" е много ниска, докато при баскетбола и повечето спортове тя започва от 35 години, но при шаха - от 50...
      Вече разбирате, че става дума не за професионални спортисти, а за състезатели и отбори, практикуващи своя спорт като аматьори.

      ОТ 21 ДО 101 ГОДИНИ
      Спортовете са най-различни. В Австралия бяха включили дори спортни и латиноамерикански танци, на Новозеландските игри няколко години по-късно - крикет и гребане с маорски лодки. В леката атлетика и при тениса състезанията се проточиха две седмици, защото имаше огромна маса участници. Някъде свършиха за един ден. Най-възрастната състезателка беше 101-годишна австралийка, която преплува 50 метра за около 3 минути, но беше посрещната от зрителите и пресата - журналистите бяха като на Олимпиада, с овации. Тя плуваше сама в групата на хората над 100 години...
      Възрастовите групи се определят обикновено през пет години и така се постига необходимото равновесие при спортната борба.
      Участват съвсем прохождащи спортисти, които са играли само в училищния двор някога си или са започнали да вдигат тежести за мускули на 60 години. Но идват и страшно много бивши шампиони и рекордьори на планетата. Общата настройка е на необикновен фън, който се получава при старите спомени, когато си бил млад и силен спортист и новите надежди, че още можеш! И при тези невероятни срещи и запознанства - като се почне от снежно белите исландци и се свърши с черните като катран атлети от Етиопия - се получава много позитивна смес.

      ПО-ВАЖНОТО Е ДА УЧАСТВАШ, ОТКОЛКОТО ДА ПОБЕДИШ
      До медалите, които се раздават по церемонията на Олимпийските игри, стигат обикновено само действително силни някога спортисти. Но какво от това - при тази безумна комерсиализация на спорта в днешно време на ветеранските игри все още важи древният олимпийски принцип: "По важно е да участваш, отколкото да победиш".
      Пишещият тези редове, например, се класира на пето място при хвърлянето на копие, където участваше и световният шампион и рекордьор Цибуленко - за щастие в друга възрастова група. За сметка на този успех беше пребит от бой още в първия кръг на тенис-турнира от някакъв италианец... Това е спортният живот.
      Ветеранските спортни игри вече са едно приятно занимание и преживяване на огромна маса хора. Щом българите можем да идем чак по най-далечните континенти - представете си какво става! Помня как един мустакат човек, луд по футбола, спонсорираше четири казахстански футболни отбора - ветерани и сам играеше в единия от тях. Имал човекът огромни кариери и още по-огромна любов към футбола...

      БЪЛГАРСКИТЕ СПОРТНИ ВЕТЕРАНИ СА ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ НА СВЕТА
      Разбира се националните световни спортни фиести са много по-малки по обем и качество. Особено място тук заема Израел, който от много време провежда своята Еврейска олимпиада. Стичат се спортисти - ветерани наистина от цял свят.
      Подобни игри имат гърците, италианците, ирландците и пр.
      Много вероятно е, каквито и усилия да се направят от наша страна, Първите спортни игри на българите по света "Чикаго 2006" да привлекат само няколко футболни отбора от САЩ, Европа и Австралия /там имаме добри състави в Мелбърн/, да дойдат българи-футболисти от Канада и Аржентина. Във всеки случай нашите "Балкан" и "Славия" ще са върхът на интригата, задно с познатите ни футболни майстори от Лос Анжелис и Ню Йорк. Сигурно ще направим и състезания по вдигане на тежести - в Австралия имаме поне три отбора и всичките са здрави майстори и в своите професии. Като Благой Благоев, който командваше още навремето група колоси. Те облицоваха като на шега големи административни сгради с мраморни плочи, които при другите строители се повдигаха само с багери. В САЩ имаме световни гимнастици и гимнастички. Италия е пълна с волейболисти и волейболистки, които ще сформират поне няколко отбора за такива игри. Ще се съберат и лекоатлети, момчета от бойните спортове, тенисисти, д-р Пюзант Касабян ще доведе своите стари, но вечно млади по дух бадминтонисти... Между другото той е спортист, който е участвал на всички ветерански световни шампионати - може би вече петнадесет. И на всичките световни игра за ветерани - вече седми или осми...

      ВСЯКО НАЧАЛО Е ЗАГАДЪЧНО И СТРАШНО...
      Такова е всяко начало - загадъчно. И мнозина се плашат от него. Но нима е било по-лесно на пионерите, които са настъпвали крачка по крача през Дивия Запад - сред копия и отровни стрели, сред глад и болести?
Нека поставим началото. Следващите игри ще са още по-добри...

      В ЧИКАГО ПРЕЗИДЕНТЪТ КАЗА "ДА"
      Така разсъждаваше и Президентът Георги Първанов, който посрещна идеята на "Старт BG" - Чикаго с много добро чувство. Оказа се, че самият той е тичал някога в ранни зори да се нареди на опашката за страховития спортен вестник "Старт", който пръв в България започна да публикува не само резултатите от спортните състезания, но и статии, очерци, репортажи, снимки и какво ли не още в стил, какъвто беше непознат по онова време в страната.
      И хората чакаха нашите репортажи от олимпийски игри и световни първенства, от селски игри или работнически първенства и за информация и за да се изпита удоволствието от лекото и елегантно поднасяне на темата, от майсторството на нашите журналисти да разкажат за спортните събития по необичаен и интересен начин.

      ЗАЕДНО - ЩЕ УСПЕЕМ!
      "Старт" навремето сам организираше игри и спонсорираше спорта. Сега редакцията на чикагския "Старт" би искала да поделим усилията в строежа да осъществим това много перспективно и добро дело.
      Подкрепата на Президента, който като че не успя да се спаси от нашия инат да го поставим като патрон на такова едва прохождащо събитие, е много мила и много важна. Да разчитаме всички от бъдещия Инициативен комитет както на нашите, така и на неговите спортни връзки с организации като Комитета за младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Българския футболен съюз, Спортния тотализатор, спортните федерации и пр.
      Без връзки не може. Предстои ни да се съберем неколцина, или ако щете, стотина твърдо решени хора да направим тези Игри и да започнем общото дело.
      Такива игри в Чикаго - заедно с раздвижването, което настъпва и в други сектори през идващата година, ще направи живота ни в този ветровит и дъжделив град по-добър. И работата ни ще спори повече. И здравето ни ще се поправи. И настроението. Дори и характерът.

      КОГА ЩЕ СТАРТИРАМЕ?
      Това са някои общи идеи, които можем да коментираме заедно. Очаквам вие, които харесате тази идея, да се обадите в редакцията, да се договорим за една среща и лично да обсъдим темата.
      Но разстоянията са огромни, някои и нямат време за такива срещи. Изпратете ни тогава вашите мисли и идеи за успеха на делото. В Америка без проблем може да ползвате електронна поща, факсове и телефони.
      В случая те са следните:
773 517 2143 - телефонът,
773 262 4532 - факсът,
klasveli@sbcglobal.net - електронната поща,
www.bulgaria21.com - сайтът, на който може да четете материалите, които ще се пишат за

ПЪРВИТЕ СПОРТНИ ИГРИ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА - ЧИКАГО 2006.

Ще се пишат от нас и от всички вас. Не чакайте. Да работим за Игрите! Кога ще стартираме?

Климент ВЕЛИЧКОВ
Главен редактор на "Старт BG" - Чикаго.


Назад

Чикаго
Интернет дизайн