20 октомври 2005 г.
СВЕТЪТ, ПОГЛЕДНАТ ОТ ЧИКАГО

      ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ:
      СРЕЩИ С ДЖОРДЖ БУШ И С БЪЛГАРИТЕ В ЧИКАГО

      Главното политическо събитие за нашата общност в Чикаго е посещението на президента Георги Първанов в града ни след срещата му с Джордж Буш във Вашингтон. Сред темите, засегнати в разговорите между двамата президенти, бяха насърчаването на икономическите връзки между страните и увеличаването на американските инвестиции в България. Двустранният обмен между България и САЩ за миналата година е 765 млн. долара, американските инвестиции у нас са 532 млн. долара, броят на американските туристи у нас - 50 000 души. На фона на днешните взаимоотношения между двете страни това е твърде далеч от истинските възможности. И трите цифри могат да получат много по-високи стойности в бъдеще.
      Случаят с българските медицински сестри в Либия, ангажиментите на България в Афганистан и Ирак, установяването със САЩ на съвместни военни съоръжения на българска територия бяха другите теми на разговорите.

      НАЙ-ДОБРОТО ПОСЛАНИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ СВЕТА
      Спечелването на Световния шахматен връх от българския гросмайстор Веселин Топалов е най-доброто послание на българите към световната общественост от дълго време насам!
      Световните медии, където България е позната предимно като страна на мафиотската приватизация и ограбване на държавната и обществена собственост в сътрудничество с корумпирани управници и политици и неразкриваемите пладнешки убийства за разчистване на сметки при мафиотските структури, с бедност, морален и демографски срив, изведнъж получи най-възторжените отзиви!
      Удивителната, незапомнена победа в 120 годишната история на шаха - един феномен на човешката цивилизация, превърнал се от игра и спорт в тест за интелигентност на личности и нации, събра във фокус всичко добро, което светът видя и го признава за България.

      ЛОШАТА НОВИНА
      Птичият грип, който върлува в Румъния и Гърция е на път да се прехвърли и в България. "Старт" публикува в предишния си брой онова, което всеки трябва да знае за тази болест. Сега учените твърдят, че следващата пандемия сред хората е неизбежна. По делтата на река Дунав и в Турция се унищожават хиляди птици, за да се локализира заразата. България е предприела изключителни и компетентни мерки, за да се предпази родината ни от катастрофални последствия.

      ХОРАТА С НЕУРЕДЕН СТАТУТ ПО СВЕТА ТРЕВОЖАТ "СТАРИЯ И БОГАТ ЗАПАД"
      По време на оживените дискусии на първия семинар от програмата "Български дни в Чикаго" в събота, 15 октомври, стана дума, че терминът "нелегални имигранти" не носи достатъчно изчистена смислова същност и в същото време е премного негативен и демонизиран. В България, или поне за нашата общност в Чикаго, както са го възприели в нашето Генерално консулство, според думите на неговия ръководител Иван Сотиров, става дума за "граждани с неуреден статут". И това е наистина по-вярно и по-точно. И по-приемливо.
      Независимо от това преселението на север продължава. Повече от 10 000 души са загинали във вълните на океани и морета, опитвайки се с лодки и кораби нелегално да стъпят на заветния "цивилизован бряг". Тарифите в нелегалните мрежи минават сумата 5 000 долара само за "тръгване". 150 милиона души вече живеят извън родните си страни. След 30 години те ще бъдат 1.5 милиарда!
      Но как да бъде иначе - пишат журналистите, след като средните доходи на т.н. "северни страни" са 36 пъти по-високи отколкото в 20-те най-бедни държави?
      И медиите предлагат вместо богатите страни да се ограждат с електронни бастиони, а някъде направо се и стреля срещу прииждащите тълпи имигранти, да озаптят своите интернационални компании и банки при тяхната международна икономическа дейност и да се създаде нов икономически порядък, при който повече места по земята да станат добро място за живеене.

      ЩЕ ТРЕПНЕ ЛИ МАФИЯТА?
      На семинар в Боровец новото ръководство на МВР се закани да "спре цирка", под което следва да разбираме показните акции и нескончаемите медийни изяви за това как се води борбата срещу организираната престъпност. Главният секретар на МВР ген. Илия Илиев, впечатляващ досега главно с перфектните си мустаци, е решил да действа с твърда ръка. Той заяви и, че няма вече да се изнася информация за нещата, по които се работи.
      Изглежда действително има опит да "духне нов вятър", защото са започнали проверки на имуществото на лидери от бившите групировки ВИС и СИК съвместно от МВР, данъчните власти, прокуратурата и следствието. Проверяват се фирми на Младен Михалев - Маджо и Красимир Маринов - Маргина. Проверяват се 7 фирми на Златомир Иванов - Златко, както и фирми от кръга на един от най-скоро убитите - Георги Илиев. Неговото убийство и това на митничарския началник Шинка Манова дадоха основание на американския посланик Джон Байърли да констатира, че в България няма политическа воля за борба с мафиите.
      Бившият шеф на антимафиотите, а сега шеф на полицията ген. Валентин Петров заяви, че групировките са свързани с властта. МВР е представила списък с 23 разкрити убийства и покушения. Сред тях на Стефан Касамаков, Христомира Атанасова, Милчо Бонев - Бай Миле и дори на бившия премиер Андрей Луканов.

      5 ГОДИНИ ПО 320 000 ИМИГРАНТИ ПРИЕМА КАНАДА
      от 2006 до 2010 година

      Населението в Канада ще трябва да нарасне до 40 милиона души. "Канада спешно търси имигранти - заяви външният министър на страната Пиер Питигрю. - Нуждаем се от имигранти, за да подобрим качеството на живота ни".
      До края на октомври т.г. ще има нов имиграционен закон, по който ще се приемат в идващите 5 години по 320 000 нови имигранти от всички страни по света. "Ние трябва да предоставим на нашите нови сънародници добри условия за живот - констатира министърът. - Канада е създадена от имигранти и трябва да продължи да ги приема."
      През ноември "България 21 век" и "Старт БГ" ще ви запознаят с основните моменти от новия имиграционен закон на Канада.

      КАШПИРОВСКИ В ЧИКАГО
      От 11 октомври в Чикаго е един от най-популярните и спорните хора на нашето съвремие - Анатолий Кашпировски. Дълги години, въпреки, че милиони хора са присъствали или гледали сеансите му и също така мнозина от тях твърдят, че са получили чудотворно и необяснимо излекуване, той си остава загадъчен и непонятен.
      Разказват, че по време на чикагските му сеанси Кашпировски вдигнал човек, страдащ от ставни проблеми. Работи за подобрение на здравето на жена с порок на сърцето и на всеки сеанс тя се чувствала по-добре... Човек, който не дишал с носа си, само за секунди надвил този дефект с помощта на Кашпировски. Жена, която имала ужасна алергия и разранявала кожата си до кръв от зверските сърбежи, вече забравила за невероятно конфузното си състояние и дошла на следващия сеанс да му благодари... Друга жена само при дъх на цигарен дим избухвала в неспирна кашлица. Кашпировски и дал цигара, която тя подържала известно време в устата си и от няколко дни вече на се притеснява от цигарения дим - няма кашлица!
      Един българин ни съобщи, че преди години, наблюдавайки по телевизията сеансите на Кашпировски, почувствал подобрение в парализираната си ръка. При следващите сеанси ставал все по-добре и накрая просто започнал да работи с ръката си...
      Кашпировски удивявал посетителите и с умението да държи в ръцете си аудиторията. Според някои той успява да събуди у хората огромните сили на собствения им организъм, за да се преборят с недъзите. Вероятно и самото му излъчване на увереност, сигурност, твърдост, подхожда за днешния брутален живот, та хората възприемат и частица от неговото поведение и стават по-силни духом.
      Всеки сам трябва да реши за себе си - вярва ли, че Кашпировски може да му помогне или не.
      А сеансите му в Чикаго продължават до 30 октомври. Информация ще да получите на телефон 312 320 0800.

Материалите са подготвени от дежурния редактор на настоящия 190-ти брой на "България 21 век"

Назад


Чикаго



Интернет дизайн