20 октомври 2005 г.
Описание и изисквания за Инвеститорски Визи (Е-2)

      § Инвеститорските визи се дават на предприемачи, които искат да изградят бизнес в САЩ. Началният период на издаване е 2 години, с неограничен брой 5-годишни удължения докато съществува бизнесът
      § Съпрузите имат право на работа
      § Разрешен престой до две години, като при всяко влизане се дава продължение с нови две години
      § Не разрешава двойно намерение, но имиграционният отдел обещава да не използва наличието на подадена молба за зелена карта като причина за отказ
      Изисквания
      Компанията трябва да е гражданин на страната подписала двустранния договор. Компанията е гражданин на страната, чиито граждани притежават 51 процента от компанията.
      По тази причина, трябва да проследим крайните собственици на компанията (т.е. хората, които я притежават), за да покажем, че те са граждани на страната подписала договора и че следователно самата компания е с това гражданство. Затова ни е нужна следната информация:
      - Удостоверение от щата (Secretary certificate)
      - Копие от издадените дялове
      - Учредителният документ (Articles of Incorporation)
      - Други удостоверения (Secretary of State certificates)
      - Записки от срещата на Борда на Директорите (Minutes of Board of Directors' meetings), които показват кои са офицерите и показват разпределението на капитала, както и назначаването на мениджери
      Ние също така трябва да покажем, че крайните собственици са граждани на страната, подписала договора. Следователно, нужно ни е следното:
      - Копие от биографичната страница на паспорта на крайните собственици на компанията

      Инвестицията трябва да бъде значителна. Трябва да бъде достатъчна да осигури успешното функциониране на бизнеса.
      Трябва да покажем парични преводи или друго доказателство за сумата инвестирана в бизнеса.
      Инвестицията трябва да бъде в истинско функциониращо предприятие. Неизползвани пари в банка или вложени в ценни книжа не се считат за инвестиция.
      Нужен ни е бизнес план за 5 години, брошури, фактури, договори, и изобщо документи, които показват функциониране. Освен това ни е нужна информация относно естеството на компанията и инвестицията, плановете на компанията за развитие на бизнеса през следващите пет години, описание на позицията и квалификацията на чуждия работник (резюме, дипломи, писма от предишни работодатели)
      Инвестицията трябва да е значителна в зависимост от типа бизнес.
      Трябва ни информация относно бъдещи планове за наемане на американски работници, както и независими доходи на чуждия инвеститор, които да доказват, че той има как да се издържа докато бизнесът потръгне. Освен това са нужни експертни мнения относно сумата необходима, за да се започне такъв бизнес. Обикновено сумата се счита за значителна, ако инвеститорът е вложил 100 процента от необходимата сума, в зависимост от типа предприятие. Ако необходимата сума е под сто хиляди долара, за да е значителна, необходимо е да бъде инвестирана 100 процента от необходимата сума. Ако необходимата сума е над сто хиляди долара, законът счита за значителна инвестиция и по-малък процент (например ако са нужни 5 милиона долара, и 1 милион е значителна инвестиция - обаче ако са нужни 20 хиляди долара, инвеститорът трябва да вложи сто процента от сумата, т.е., 20 хиляди долара).
      Инвеститорът трябва да има контрол върху парите и инвестицията трябва да бъде поставена в търговски риск. Заеми осигурени от авоари на предприятието, в което се инвестира не са позволени. С други думи, инвеститорът трябва да е лично отговорен за парите и ако са взети в заем, да бъдат осигурени с личните авоари на инвеститора. Следователно, трябва да покажем, че парите са в търговски риск - че има закупен инвентар, рента, договори, и т.н. Освен това трябва да покажем доказателство за покупки, подписани договори, наеми, които са свързани с предприятието, а не само пари прехвърлени в бизнес сметката на предприятието. Доказателства може да включват списък на клиенти, писма от клиенти, които изказват желание да притежават продуктите, подписани договори, и снимки на предприятието, както и рекламни брошури, интернет сайт и т.н.
      Инвеститорът трябва да идва в САЩ, за да развива и насочва предприятието. Ако апликантът не е главният инвеститор, той или тя трябва да работи като мениджер, офицер на корпорацията или като човек с критични умения за успеха на предприятието.
      Нужно ми е описание на работата за чужденеца, който ще кандидатства, резюмето и ако е работник с критични умения, доказателство, че притежава критичните умения (резюме, дипломи, писма от работодатели), нужни на предприятието, както и прогноза за периода в който тези умения са необходими. Моля също така да включите и организационна схема на персонала. Също така трябва да обясним защо това предприятие не може да намери американски работници с тези умения. Следователно фирмата трябва да сложи поне 1-2 реклами за търсене на работници с дадените умения.
      Обикновено такива визи се подават в посолството и отнемат около шест седмици. Също така молба за смяна на статута може да бъде направена и на територията на САЩ но понеже тези визи се администрират от Държавния Департамент, одобрение от Имиграционната служба не е обвързващо за Държавния Департамент и при пътуване и кандидатстване за Е виза в посолството, консулският отдел ще преразгледа целия случай отново.

SOFIA M. ZNEIMER, ESQ.

Назад


Jasinsky Immigration Law LLC
CHICAGO OFFICE
-------
2400 N. WESTERN AVENUE
CHICAGO, ILLINOIS 60647
-------
TEL (773) 276-7706
FAX (773) 409-5105
-------
SOFIA M. ZNEIMER, ESQ.
sofia@jasinsky.com

Интернет дизайн