20 октомври 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

МЕДИЦИНСКИТЕ РАЗХОДИ И ЗАСТРАХОВКИ И НАШИТЕ ДАНЪЦИ


      Нека сега да засегнем един друг не маловажен въпрос, а именно медицинските разходи и застраховки. Как те се отразяват върху нашите данъци? Кои от тях се признават за разход и кои не?
      По принцип медицински разходи, за които сте били обезвъзмездени не се считат валидни за намаляване на годишните данъци. Това е тази част от разходите, за които е платено от застрахователната компания, работодателя или трети източник. Нещо повече - ако сте си приспаднали медицински разходи в предишна година, за които сте обезвъзмездени в следващата, то тези разходи подлежат на данъчно облагане и трябва да ги посочите като доход.

      ПРИЗНАТИ И НЕПРИЗНАТИ МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ КАТО ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ
      За съжаление законът не е много благоприятен за намаляване на данъците, когато става въпрос за медицински разходи. Списъкът е много дълъг и от двете страни, на тези които се признават и тези, които не се признават, за да си позволим да изброяваме всички. Приемете, че тези, които са животоспасяващи и необходимо присъщи за запазване на добро здраве са необлагаеми - тук се включват и такива разходи като парите, похарчени за отслабване и отказване от тютюнопушенето, но трябва да са предписани от лекар.
      От разходите за лекарства можем да включим само тези, които са предписани от лекар и имаме рецепта за тях.

      Но това не е всичко. Следват множество други ограничения. Първата бариера, която трябва да прескочим, е границата от 7.5 % от общия доход. Т.е. ако имаме доход от 20000 дол., за разход се признават само тези, които са над 1500 дол. И ако сме похарчили 2000, ще ни признаят само 500. До тук добре, но на данъчната декларация няма място за медицински разходи. Това е така, защото те се посочват на специална форма, където изброяваме всички разходи точка по точка, и ако нямаме други по-съществени разходи, като лихви по изплащане на жилище например, декларирането им се обезсмисля. Защото повече от 2-3 хиляди долара не се събират, което е много по-малко, ако ползваме стандартното облекчение, да кажем 7850 дол. за семейство. За това ползваме standard deduction, а по-дребните медицински разходи си остават за наша сметка. Тук не става въпрос за 50-60 и повече хиляди долари за медицински разходи. Тогава разбира се, ще посочим тези разходи, за да си спестим от данъците.

      Как стои въпросът с медицинските застраховки? Принципно има два вида: месечната премия /вноска/ се плаща в по-голямата си част от работодателя и една малка част от вас /employer provided benefits/; и вторият вид - цялата месечна вноска си я плащате от джоба, т.е. самоосигурявате се.
      Как стоят нещата от данъчна гледна точка? При първите, така наречени group health insurance, нищо на може да си приспаднете от данъците, защото частта, която вие си плащате се води като пари преди облагането им с данъци. Т.е., нещо, на което не сте си платили данъците, не може после да си го приспадате. По интересен е вторият случай, защото колко от нас могат да си намерят работа в голяма компания, за да бъдат медицински застраховани? И то само много големите компании предлагат истински пълни и много добри застраховки. По-малките предлагат някакъв вид застраховка, но не се лъжете, че при по-тежки случаи, бъдещият ви престой в болница, не дай си Боже, ще бъде безоблачен и материално безболезнен.
      Ще се опитам с един пример приблизително точно да обясня данъчните предимства, когато сами си плащаме медицинската застраховка.
      През различните години се признаваха различни проценти от годишната вноска за медицинска застраховка. Ако не ме лъже паметта, за първи път 30% от тях започват да се признават през 1998 год. Съответно 50% за 2000, 60% за 2001 и 70% и т.н. За 2005 г. е гласувано да се признават за разход всичките такива, т.е. 100%. Но с една забележка, 100% от брутния доход, т.е. преди данъци, което ни поставя при равни условия с хората, които работят на W-2 и работодателя им осигурява медицинска застраховка. Облекчението не е долар за долар, както е при някои други кредити, а само ни намалява облагаемата сума, което не е никак малко. Ако едно четиричленно семейство плаща на месец 400 дол. за застраховка, за 12 месеца ще изплати на застрахователната компания 4800 дол. Да кажем, че има доход от 38000 дол. Този доход ще бъде намален с 4800 и сумата, която ще остане за облагане е вече 33200. Значи малкото неудобство, което се получава е, че през годината парите за месечните премии си ги вадим от джоба и ги плащаме на застрахователната компания, но след приключване на годината при оформяне на годишните такси държавата ни ги връща от други фондове. Т.е. медицинската застраховка ни излиза страшно евтино при крайната рекапитулация, да не говорим за ползата от социалната придобивка. Всички ние знаем колко скъпо е медицинското обслужване и какво облекчение е да спиш спокойно, знаейки, че ако се наложи посещение в болница, голяма част от разходите ще бъдат покрити от застрахователната компания.

      КОГАТО СЕ ГРИЖИТЕ ЗА БОЛЕН ЧОВЕК
      Сега ще изредя само някои случаи, когато различни видове разходи, свързани с медицината, ни носят данъчни облекчения. Ако притежавате жилище и имате член на семейството, който се нуждае от специално оборудване, предписано от лекар, можете да си приспаднете от данъците цялата сума или само част от нея.
      Ако подобренията са малки и монтирате оборудване, което е преносимо и може да се поставя и сваля, като прозоречен климатик например, 100% от стойността му се признава за разход. Но не забравяйте, че трябва да е предписано от лекар. Ако ви се налага някакъв основен ремонт във връзка с медицински нужди, който повишава стойността на жилището, може да си приспаднете само частта, която надвишава това повишение. Т.е., останалата част ще си върнете някога, когато продадете жилището, защото то вече има по-голяма стойност, в резултат на подобренията, които сте направили.
      Всички подобрения, които сте направили във връзка с улесняване живота на човек с някаква степен на инвалидност, се признават 100%. Това включва например допълнителни рампи, перила, релси, асансьори, преправяне на врати и прозорци и други такива. Ако имате в дома си медицинска сестра, която се грижи за болен, разходите по това обслужване също се признават 100%. Разходите за транспорт, което включва пътуването до докторския офис, наемането на линейка или самолетните билети, когато пътуването е само с цел медицинско обслужване. Ако няколко човека осигуряват лечението на един болен, да кажем техен роднина, всеки си приспада неговата част като, ако се подпише специален документ-декларация, това право може да се преотстъпи само на един човек и той да декларира целия разход. Ако се налага посещаване на училище за психично болни или инвалиди, разходите по образованието също се признават. За разходи се признават и всички лекарски услуги, което включва и такива за психиатър, зъболекарски услуги, но не и козметични операции на устата с цел разкрасяване. Оборудването, което сте закупили, като инвалидни колички, очила, шини и други такива, абортът и акупунктурата, както и лабораторните изследвания също се признават. Юридическите разходи, като плащане на адвокат във връзка с уреждане на медицински проблем, също се признават.
      Нека изредим и някои разноски, които не се признават за медицински разход. Като например: използването на памперси; разходи за фитнес зали. Също така, ако плащате за пансион на детето си, докато вие се възстановявате от болест. Не се признават разходите за бутилирана вода, цената на хотелска стая, ако е предписана сексуална терапия, поставяне на обеци, масажи, оздравителни програми, предлагани от хотелски вериги, нелегални операции и лекарства, лекарски консултации във връзка със сключването на брак, пасти за зъби, дрехи на родилка и още доста други.
      В заключение нека обобщим, че разходите, които се признават или не, зависят в най-вече от конкретния случай. В една ситуация IRS може да признае даден разход, а в друга същият този разход да бъде отказан, нищо че има основни правила за това кое се признава и кое не. Само разходите за медицинска застраховка могат да бъдат декларирани директно на Form-1040, откъдето се получава и данъчното облекчение. Всички останали се описват на отделна форма.

      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн