13 октомври 2005 г.
В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗАКРИЛНИК СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ - ЧУДОТВОРЕЦ

      Тази година 19 Октомври е 1129-ят Ден на Светеца и Закрилника на Българския народ Свети Иван Рилски - Чудотворец

      "Когато човек тръгне към Бога - непреодолими препятствия за него няма!"
      Казва преди векове Свети Иван Рилски

      Така е дошло до нас от стари времена: Свети Иван Рилски е сред най-почитаните и блажени светци за нашия народ. Той е небесният патрон на България. Затова и се празнува от всички, носещи корена си от страната ни - където и да се намират по света.
      Това е и празник на една от нашите православни църкви в Чикаго - "Свети Иван Рилски - Чудотворец". Тази година ще го празнуваме за шести път.
      Чествуването на Светеца в нашия храм в Чикаго става в 1129-та година от неговото раждане. Много - добри и лоши години са минали от времето, в което светецът избира кът от Великата българска планина Рила за своя обител и от там изпраща онази духовна сила към българските царе, духовенство и народ, която е помогнала на нашия род да създаде своя култура и да се запази до ден днешен.
      Наскоро прочетох нещо за светеца и българите:
      "Свети Иван Рилски - Чудотворец е от онези титани на нашия род, които са споили с мъдростта и делото си цял един народ, цяла държава - българският народ и българската държава.
      Каквито и да сме - добри и лоши, храбри и страхливи, наивни или злобни, работливи или лениви, люшкащи се между Изтока и Запада - ние сме били и сме българи, със своя държава, вяра, език и култура. От векове. От много векове.
      И ако днес сме тук - далеч от Светата Рилска Обител, това не е нито нашият край като българи, нито краят на България. Защото в нас, с нашата българска кръв се предава от поколение на поколение вековната култура и характер на българина. Империи са изчезвали от лицето на       Земята, но в нашите манастири и в нашите красиви български къщи са горели, и днес не загасват, пламъците на предаваната от век на век българска сила.
      И не сме случаен народ и няма защо да навеждаме глава.
      Свети Иван Рилски - Чудотворец е бил на 900 години, когато в 1776 година се подписва Декларацията за независимост и се създават Съединените Американски щати. Бил е на 957, когато 350 човека решават, че Чикаго става град..."

      Свети Иван Рилски е роден около 876 г. в Скрино - Дупнишко. Бог го е дарил с ум и сила да стане отшелник, мислител, философ и тълкувател на миналото и бъдещето за народа по онова време и за поколенията. Той е създателят на първото монашеско братство. Станал е, благодарение на светостта и ума си, сила и вяра за народа си.
      Бил е съвременник на княз Борис /825 - 889/ и на неговия син Владимир, на на Цар Симеон Велики и на симеоновия син цар Петър. До 25-та си година бил пастир. Но в това време по цяла България се строяли църкви и манастири. Те ставали още и просветни средища. Това привличало младия човек и той отишъл в манастира "Свети Димитрий", под самия връх Руен. Там получил образоване и приел монашеството.
      След време предпочел отшелническия живот, който му давал повече време за размисъл и молитви. Тук той основал манастир, който съществува повече от хилядолетие. При него се стичали народ и управници на държавата за мъдрост и помощ. Но когато го посетил цар Петър Първи, преминал 120 километра за тази среща, отшелникът не го допуснал до себе си и върнал изпратеното му злато. Чудотворната му сила се вселява и в мощите му, които също сътворяват чудеса и пазят народ и държава.

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад


Свети Иван Рилски - Чудотворец
Свети Иван Рилски - Чудотворец

Интернет дизайн