13 октомври 2005 г.
"РАЗГОВОР С АПОСТОЛА"
Литературен и художествен конкурс за млади български таланти в Чикаго и Америка!


      Гостуването на Националния музей "Васил Левски" от Карлово в Чикаго е събитие, което се възприема от всички българи с открито сърце и радост. Но Левски е бил винаги най-близо до най-младите - до тяхната чиста душевност и вяра в героичното, свещеното и победата на доброто над злото. Затова и след откриването на експозицията от Президента Георги Първанов на 18 октомври, 19.00 часа във фоайето пред зала "Гранд Балрум" на хотел "Уиндъм О'Хеър", тя ще гостува последователно в двете училища при българските православни църкви "Свети Иван Рилски - Чудотворец" и "Света София". За да могат повече български деца, техните родители и всички българи да посетят изложбата и да се срещнат отново с великия син на нашия народ и отечество.
      В следващия брой ще ви представим програмата и възможностите да посетите изложението, както и пълните условия за конкурса, който нашата редакция, заедно с други български институции и спонсори обявява с мотото:
      "Разговор с Апостола".
      Мотото взехме от думите на една млада участничка в Общонационалния литературен конкурс сред учащите се, посветен на Васил Левски преди две години.
      За Левски от години насам мисли и твори всяко младо поколение. Левски ще остане най-могъщият възпитател в народностен дух и патриотизъм за децата на България.
      В конкурса ще могат да участвуват литератори и художници от Чикаго и САЩ. Ще се радваме, ако българчетата от Чикаго се представят добре и този път, но не мястото в класирането, а участието и вълнението, с което ще напишат своите слова участниците, са важното и значимото, когато го правим в името на Апостола и на България.

      Четете вестниците "България 21 век" и "Старт" за повече информация, за да участвате и спечелите в конкурса.
      773-517-2142
      773-517-2143
      bulgaria21.com


      НАЦИОНАЛЕН СРЕДНОШКОЛСКИ КОНКУРС "ЛИЧНОСТТА И ИДЕАЛИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРЕЗ ХХI ВЕК"
      Материалите са ни предоставени от НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - КАРЛОВО

      ДИАНА ДИМИТРОВА
      Техникум с. Минерални бани - Хасковско

      Разговор с Апостола
      Листът пред мен е чист, като твоята съвест, и се страхувам да не го изпълня със жлъч. Взимам тевтерчето ти и чета твоите сметки. Дребни сметки за опинци и шекер. Малки сметки на голям човек. В тях няма пътни и дневни.
      А да ти покажа из днешните вестници! Брифинги, коктейли, разходки с мерцедеси и вили с басейни... Гешефти за милиони и не в грошове, а в долари. За чиято сила ти даже не си и подозирал, когато си се скитал "бездомен, без сън, без покой, под вънкашност чужда и под име ново, със сърце порасло и за кръста готово..."
      И вчера и днес ти беше и си оставаш икона и за доста фарисеи, Апостоле!
      Но чий си, всъщност? На тези, които повярваха на огненото ти слово и развяха пряпореца със страшните думи "Свобода или смърт!"? На тези, които с твоето име хващаха Балкана или гинеха по зандани? Или за тези, които заемаха по избор от твоето верую и слово - но само словата, които са им нужни?
      Знаеш ли, Апостоле, понякога ми се струва, че си имал и малко късмет, като даде навремето живота си за идеала, без да го чакаш... и стана светец за своя народ!

      ВЕЛИСЛАВА ДИМИТРОВА
      IХ клас, у-ше "ВИЧО ГРЪНЧАРОВ" - ГОРНА ОРЯХОВИЦА

      Иска ми се да притежавам частица от теб...
      Усмихвам се! Слънчев лъч прониква в душата ми. Иска ми се, Апостоле, да притежавам частица от теб, защото ти не си като мнозината! Благодаря ти за сините очи, които ме гледат изпитателно и ми дават кураж, когато ми е тежко!
      Благодаря ти за огромното сърце, в което се намери място за цяла България и за всички Българи! Ние, младите, сме бъдещето. Обичайки българското като теб ще го направим по-добро! Та да дойде гордостта "Българин да се наричам първа радост е за мене!"

      ЕВГЕНИЯ ЦВЕТКОВА
      УЧИЛИЩЕ "ПЕТЪР БОГДАН" - МОНТАНА

      Левски в мен
      Още от малка, когато ме питаха кога съм родена, казвах - когато и Левски! И до днес е така...
      Още от малка търся нещо у себе си, по което да приличам на теб. И когато намирам съм щастлива. И се стремя да защитя името ти и това, което си направил - та ти си Апостолът на свободата, най-достойният Син на България!
      Възпитала съм се с теб. За мен ти си нещо свещено, Нещо велико!
      За теб пазя място в сърцето си там, където е Господ, където са хъшовете, за които научих от дядо Вазов.

Назад


Паметникът на Васил Левски
Паметникът на Васил Левски: Негов автор е българският скулптор Марин Василев.

Интернет дизайн