13 октомври 2005 г.
УСПЕШНО ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ НА 5 ОКТОМВРИ - ДЕНЯТ НА СТАРА ЗАГОРА В ЧИКАГО!

      Докато американците се готвеха да отпразнуват Деня на Христофор Колумб, старозагорските чикагци направиха своята фиеста по случай флагманския празник на своя прекрасен Град на липите. Денят на Стара Загора. 5 Октомври.
      Стара Загора, разбира се, е мно-о-го по-стара и от Чикаго и от Колумбова Америка, та затова и празникът ни блестеше и омайваше като току-що открито старо злато...

      Идеята се роди миналата година. Сега изиграхме второто полувреме. Кондицията на всичи участници се оказа още по-добра!
      Събрахме се над 200 старозагорци. Дойдоха и гости от близките на града ни събърби - Сливен, Казанлък, Кърджали и Пловдив.
      Стана много добра вечер. С мелодии я украсиха като китна градина Зоя и Жоро, познати на всички като Дует Минкови. Конферансът беше на нашия близък Съдбин Желевски, който, оказва се, е запазил блясъка на таланта си като радиожурналист и коментатор. Разказа ни с много хумор и поучителната случка с един наш здравеняк-старозагорец от Чикаго, който отшъл през това лято на Аязмото, там попаднал на красива старозагорка, за миг изгубил и дума и ума, та тя сама трябвало да го учи какво се прави в подобни случаи.
      На срещата поканихме и Генералния консул на България в Чикаго Иван Сотиров, роден, оказва се, също в Западния събърб на Стара Загора - Пловдив... От същия събърб е и другият наш почетен гост - проф. Никола Чаракчиев, известен със своята дейност в Българо-Американската асоциация и Българския научен център в Чикаго. Официален гост на вечерта беше и бащата на прочутата оперна певица от Стара Загора Веселина Кацарова. Бай Иван представи достойно дъщеря си, която беше възпрепятствувана да дойде, защото по същото време изпълняваше главната роля в операта Пепеляшка на сцената на Чикагската опера.

      Българският консул приветствува старозагорци, пожела здраве, радост, успехи и късмет на всички - и да не забравят, че са българи! Отец Йосиф Конов ни пожела целомъдрие, вяра в Бога, добри дела и малко милосърдие към самата църква "Света София", което може да се изрази и във финансова помощ... След него говори и г-н Хамид Русев, който напомни за предстоящето посещение на българския президент Георги Първанов в Чикаго, а пък някои старозагорци си припомниха неотдавнашната блестяща победа на бившия президент - синебореца Питър, който разгроми Надка и си възвърна лидерството в Стани Да Седна /СДС/.
      Традицията, която старозагорското общество прави в Чикаго, преди време и сега, се следва от сънародниците ни от всички краища на България.
      Хубавата земляческа среща беше успешна и благодарение усилията и организаторския талант на двете хубави старозагорки Снежина и Велина. Тавтологията "хубавата - хубави" е неизбежна, защото старозагорци и да искат не могат да направят нещо, което да не е хубаво - старозагорки, землячески срещи, ядене и пиене, здрава работа, добри пари, хубаво впечатление и т.н.
      Следете програмата за следващите старозагорски срещи!

За вас отново прописа умореният от световните икономически и политически проблеми, умореният от войните и безобразията на ураганите "Кетрин" и "Рита", умореният от победите на българския национален отбор по футбол, ваш
Динко ДИНЕВ


Назад


Стара Загора
Стара Загора

Интернет дизайн