13 октомври 2005 г.
НЕЛЕГАЛНИТЕ ИМИГРАНТИ В САЩ

      Според ООН около 200 милиона души в наше време живеят извън границите на страната, където са се родили. Това "преселение на народите" се чувствува особено силно в САЩ. Стремежът на емигранти от цял свят да попаднат в тази страна създава много проблеми на местните трудови борси. Наличието на международен тероризъм прави ситуацията още по-сложна.
      Напливът на имигранти накарал още първите преселници в Новия свят да се погрижат за собствените си интереси. В 1639 г. британските колониални власти забранили приемането на престъпници и... бедни имигранти. Това правило отпаднало след създаването на САЩ, но Конгресът все пак дал правото на президента да изселва от страната всички "опасни чужденци".
      В 1875 г. в САЩ забраняват със закон приемането на проститутки и на хора, извършили престъпление.
      В 1882 г. се забранява заселването на китайци в САЩ. През 1943 г. този закон бива отменен. В същата година се приема закон, според който в страната се допускат "трудолюбиви специалисти, а не безделници". Не се допускат още душевно-болни и психически увредени личности. Установен бил данък за всеки нов имигрант - 50 цента при влизането САЩ.
      Но напливът продължава без да се трогва от законите. Емигрантите започват да се възприемат като опасност за икономиката на САЩ. Расте черният списък на нежеланите: добавят се болните от туберкулоза, сифилис и трахома. Поставя се началото на задължителен медицински преглед на влизащите в САЩ. Не се приемат просяци, анархисти, епилептици... Поставят се бариери пред индуси, бирманци, тайландци, малайци, араби, афганистанци.
      През 1924 се приемат принципно нови правила. Право на имиграция в САЩ имат всички народи. Но се поставят квоти.
      През 1980 г. се приема Законът за бежанците, който дава право на преследвани и дискриминирани хора да потърсят убежище в САЩ.
      От 1994 г. в страната действува закон, според който, чужденците, влезли в САЩ без документи могат да бъдат депортирани незабавно. С изключение тези, които са поискали политическо убежище. Или ако докажат, че при връщане в своята страна може да станат обект на преследване по расов, религиозен, национален признак и пр.
      След терористичния акт на 11 септември 2001 година в имиграционната политика на САЩ настъпиха още по-значителни промени.
      По данни на Офиса за Имиграция и Митниците в САЩ през 1964 г. са били депортирани от страната 160 000 чужденци. 84 000 от тях са били изгонени заради извършени престъпления.
      768 чужденци са били задържани през последните четири години по подозрение за терористична дейност. Болшинството от тях са депортирани.Сред осъдените от американски съд чужденци след 11 септември 2001 г. 330 са осъдени за връзка с терористични елементи,       30 - за визови нарушения 22 - за нарушаване на имиграционното законодателство.
      Общественото мнение в САЩ в момента е настроено против приемането на голямо число имигранти в стрaната. Главната причина е това, че те заемат работни места и увеличават безработицата в страната. На второ място - възможността заедно с имигрантите в САЩ да проникнат и терористи.
      Но кампанията срещу подозрителните има и негативни последствия - намалява числото на чуждестранните туристи, намаляват и чуждестранните студенти.

Старт BG в сътрудничество с Washington Profile

Назад


Имиграция

Интернет дизайн