13 октомври 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ, КОИТО СЕ ПОЛАГАТ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА


      Кратък отговор на актуално зададен въпрос:
      КАКВИ СА ДВАТА ВИДА ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ В САЩ?

      Преди да говорим за данъчните облекчения, полагащи се за грижите към нашите деца, нека най-напред изясня отчасти зададения ми въпрос за пенсионните фондове.
      Най-общо казано съществуват два вида пенсионни фондове: Лични IRA и Комбинирани / известни като 401(к)/. Мястото на буквичката (к) може да бъде заето и от друга буква - с това се означават различни варианти на едно и също нещо.
      При личните пенсионни фондове грижата за постъпленията по тях си е изцяло ваша, като те се делят на два основни вида: Traditional IRA и Roth IRA. Вторите са наречени по името на сенатора, който ги въвежда сравнително скоро, ако не ме лъже паметта през 1998 год.
      Разликата между двата е, че при първите парите са необлагаеми сега, а се облагат с данъци при тяхното изтегляне.
     При вторите е обратното, като не се заблуждавайте - лихвите по тях след години също се облагат.
      Вторият вид 401(к), или както условно ги нарекох комбинирани, част от влаганите по тях пари се осигуряват от работодателя, ако разбира се той е решил да предоставя този вид план на работниците си като допълнителни облаги.
      В скоро време ще се върнем на пенсионните въпроси, които вълнуват вече все повече хора от българската общност н Чикаго и САЩ.

      ВПИСВАМЕ В НАШАТА ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ ДЕЦА ПОД 19 ГОДИНИ... НО И ДО 24!
      ЗАЩО Е ТАКА?

      Сега да се спрем върху главното при темата за данъчните облекчения, полагащи се за децата в семейството.
      Казвам "главното", защото е невъзможно този въпрос да бъде изчерпан в рамките дори на няколко статии. Задачата сега е запознаването на читателите с някои генерални и най-важни положения от данъчното законодателство на САЩ.

     Най-общо казано в нашата данъчна декларация мо-жем да впишем само нашите деца под 19 години. Ако децата ви посещават колеж, възрастовата граница скача на 24 години. За всяко от тях, както и за другите членове на семейството, всяка година се получават определени данъчни облекчения - примерно по 3000 долара. Те са в допълнение към полагащите ви се стандартни облекчения - в зависимост като какъв подавате данъчната декларация - сам, семеен, разведен, вдовец или глава на домакинство. За това в коя от гореспоменатите категории ще се вместите си има специални тестове, на които трябва да отговаряте.
      Въобще в данъчната система на САЩ така наречените "тестове" са широко застъпени. За всяко данъчно облекчение си има и тест. Отговаряте на условията на теста - ползвате облекчението, не отговаряте /дори само на една точка/ - не ползвате.
      Кога се счита, че детето ви посещава колеж, за да може да бъде включено във вашата декларация?
      Най-общо трябва да отговаря на две условия. Да посещава учебните занятия full time и учебното заведение да е eligible.
      Full time се счита тогава, когато посещава поне пет месеца от годината учебните занятия. А за да бъде учебното заведение eligible, то трябва да е оторизирано от щата Илинойс или федералното правителство да отпуска стипендии и помощи.

      Но тук вече се появяват и други фактори, които оказват влияние на това дали детето ви ще бъде включено във вашата декларация или ще подава такава декларация самостоятелно. Един от тези фактори е например доходът, както вашият, така и на детето ви, ако то е работило на не пълен работен ден, или пък независимо от възрастта си, има доходи във вид на лихви по спестовни влогове. В зависимост от размера и вида на доходите понякога е по-благоприятно детето ви да подаде самостоятелно данъчната си декларация. Също така има възможност до определен доход да включите своето дете във вашата декларация, а неговият доход въобще да не бъде деклариран.

      ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА РАЗХОДИ ПО ГРИЖИТЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА

      По въпроса за разходите по вашите деца възможностите са също доста многостранни. По принцип за дете под 17 години за определена година ви се полагат определени суми - примерно 1000 долара кредит /Child Tax Credit/. Този кредит може да бъде намален, или напълно елиминиран, в зависимост от големината на дохода и семейното ви положение. Последните два фактора са определящи и за един друг кредит, така наречения "Additional Child Tax Credit", който е по-скоро за семейства с ниски доходи и при него няма строго фиксирана сума.
      Разходите, които сте направили през годината, за да се грижите за вашите деца, ви носят допълнителни данъчни облекчения или така наречения "Child and Dependent Care Expenses". Те се изчисляват и декларират на специална форма /2441/. Върху тази форма за всяко дете се обявяват разходите, като за разходи се считат парите, които сте платили за грижите за тях - било то на човек /babysitter/ или детска градина /Day care provider/. Детските градини по закон /и в повечето случаи го правят/ са длъжни да ви изпратят официална форма за парите, които сте им заплатили през годината. Т.е. те се самообявяват за данъци, а пък вие си получавате официален документ, който ви носи допълнителни данъчни облекчения. Ако са ви забравили, потърсете си я, ако ви я откажат, не се притеснявайте. Пак ще можете да вземете кредит за тези пари като надлежно се упомене името и адреса на детското заведение, а по възможност и неговият EIN - идентификационен номер.
      След необходимите изчисления, броя на децата и вашия доход, се получава сумата, която ще ви бъде върната. Най-често не цялата.

      Същото важи и за човека, който се грижи за децата ви във вашия дом. За случая трябва да знаете името му, социалния номер и адрес. Размерът на кредита е до 2400 долара за едно дете или до 4800 за две или повече деца.
      Същото важи, ако се грижите и за член на вашето семейство, стар човек, болен или ако плащате издръжка в старчески дом.
      Но внимавайте, когато решите да обявите някого за данъци с цел да спестите. Всяка година има минимум - примерно1300 долара. До размера на тази сума вие не сте длъжни да му плащате социални осигуровки. Ако обявите, че сте заплатили повече от тази сума, вие сте длъжни да внесете в бюджета на държавата на името на осигурявания така наречените FICA-7.65%, 6.2%-Social Security и 1.45%-Medicare. Ето и един пример - плащате 250 на седмица, 13000 за година. Данъците, които дължите като социални осигуровки на лицето са 994.50 и имате две възможности - да ги удържите от заплатата му или да ги платите вие.

      КРЕДИТИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

      Други два кредита, които може да ползвате са за образование.
      Това са Hope Credit и Life Time Learning Credit.
      За втория от тях няма възрастови ограничения и важи не само за децата, както личи и от името му. Той е в размер на 20% от първите 10 000 долара похарчени за образование за годината, като за него не се изисква придобиването на степен, като master's, например. Може да го ползвате при курсове за повишаване на квалификацията, за преквалифициране или изучаване на английски език и пр.
      Hope Credit е малко по-специален, като бързам да уточня, че ако се класирате и за двата кредита може да ги ползвате в една и съща година. Този кредит е в размер на 100 % от първите 1000 долара и 50% от следващите 1000, т.е. 1500 за всеки легитимен студент. Легитимен студент е всеки, който е първа или втора година в университет, т.е. ще получи диплома за образованието си, посещава поне половината от предвидените образователни часове и не е обвиняван за притежаване на наркотици. Този кредит може да го ползвате само веднъж през живота си и то само за първите две години в университета.
      Ако сте взели заем за образование, било за вас или за децата си, лихвите по заема също ви се приспадат от данъците - примерно до размер 2500 долара за годината, като годишният ви доход трябва да е в рамките на 50 000 - 65 000 за сам и 100 000 - 130 000 за семейство. Като разходи за образование се счита таксата, която сте заплатили на учебното заведение, други свързани такси, учебници, книги, помагала, компютри, транспортни, а също така разноските за пансион.
      В зависимост от вида на заема имате две възможности за изплащането му - веднага да започнете да го изплащате или да започнете след като завършите образованието си.
      По отношение на данъчните облекчения имате същите възможности, като може да ползвате тези кредити сега, без да сте започнали да изплащате заема, но няма да имате облекчения, когато реално го изплащате след години.

      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн