6 октомври 2005 г.
"ВСИЧКО, КАКВОТО СЪМ СТОРИЛ, СТОРИХ ГО ЗА ОТЕЧЕСТВОТО"
В Чикаго ще бъде представена Изложбата на Националния музей "Васил Левски" - Карлово


      Реалната среща с реликвите, останали от Апостола, с онова, което е сътворено и написано за него от признателния български народ е дълбоко лично изживяване за всеки от нас. Левски в сърцето на всеки българин е различен. И в същото време за всички нас е като Скалата на живота, която ни крепи със своята сила и чиста енергия. Знаем, че тази скала е висока и едва достижима... Но всеки има своята пътека, по която върви към Апостола - нагоре - винаги, когато му е нужен кураж и вяра в силата на нашата, българска, кръв...
      Изложбата се организира от фондация "Васил Левски" и Националния музей "Васил Левски" в сътрудничество с Българо-Американската Асоциация в Чикаго, както и благодарение идеята и инициативата на нашите издания "България 21 век" и "Старт BG".
      Експозицията е била на много места в България и Европа. За пръв път прехвърля Океана. Достигна Америка. Дойде при нас - в Чикаго.
      Ще ни покаже родното място на Апостола. Семейната среда. Картини от неговия живот и борба, посветени на Отечеството. Вътрешната революционна организация. Сподвижниците. Седемте безспорни фотографски портрета на Апостола. Представяме ви ги и на нашите страници. Излъчването им е необикновено!
      Още - картини, пластики, научни трудове и художествени произведения, посветени на великия българин. Документи, снимки, лични вещи на Левски, съхранени в различни архиви и музеи и събрани сега заедно, за да ни представят колкото се може по-пълна картина от живота и борбата за освобождение на Отечеството, на която се посвети Левски.

      Изложбата ще бъде представена от директора на Музея Дора Чаушева и ще бъде открита от президента на България Георги Първанов.
Това ще стане в салоните на хотел "Уиндъм О'Хеър" в Чикаго. Датата е вторник, 18 октомври, 19.00 ч.
      Велико е чувството да бъдеш заедно с куража и духовната сила, които се излъчват от най-светия и чист българин. Далече сме от нашите корени, но Левски донася доброто, силното и вечното от България при нас!
      В следващите дни изложбата ще бъде представена в двете български училища към православните ни църкви, за да могат да я посетят повече хора до края на октомври.

      За информация и с предложения за сътрудничество при представянето на изложбата в Чикаго и на други места се обръщайте към
Кина БЪГОВСКА - 773 517 2142.


"Молете бога да утвърди всички славянски народи в православие и единомислие, да умири света и да спаси нашите души..."
Дякон Игнатий
_____________________________

“...Но тиранът люти да убий духът
една заран Левски осъди на смърт!
Царете, тълпата, мръсните тирани
да могат задуши гордото съзнанье,
гласът, който вика, мисълта, що грей,
истината вечна, що вечно живей,
измислиха всякой по една секира
да уморят всичко, дето не умира:
зарад Прометея стръмната скала,
ядът за Сократа с клеветата зла,
синджир за Коломба, кладата за Хуса,
кръста на Голгота за кроткий Исуса -
и по тоя начин най-грозний конец
в бъдещето става най-сияен венец...”
из “Епопея на забравените” - “Левски”

Иван Вазов

Назад


Васил Левски
Васил Левски. Копривщица 1870 г.
Това е най-хубавият и изразителен портрет на Апостола и той дава най-добра представа за неговия физически и духовен образ.

Васил Левски
Левски в униформа с куртка тип "венгерка", Букурещ 1868 г.
Фотограф Карол поп де Сатмари.

Втората българска легия
Част от Втората българска легия в Белград, 1867 г. На първия ред, третият от ляво на дясно е Левски.

Интернет дизайн