29 септември 2005 г.
За чукчите - почти сериозно...

      Чукчите живеят, разбира се, в Чукотка, и то толкова дълго време сами, изолирани на изток от безкрайните сибирски ледени простори, че са успели чак до сега, до 21 век да съхранят своите традиции и естествен начин на живот. Има ги малко и в Аляска, но общо взето делящият Америка от Русия Берингов пролив е свързвал преди десетилетия Аляска и Чукотка и тамошните народи са прескачали свободно от единия на другия континент. Не са ги сломили нито казаците, нито американските авантюристи и търговци, нито съветската колективизация, нито потоците от евтини спиртни напитки, които са убили толкова племена и народи, нито гладът. Коренните жители на севера, облечени в кожи, придвижващи се със своите прости, но здрави и практични шейни и ски, живеят единствено от своя лов и риболов.
      Тези хора се хранят изключително с месо и риба, почти не употребяват сол, плодове, зеленчуци и нищо друго от "цивилизованата храна".       Чукчите не страдат от "пороците на съвременната цивилизация" - да трупат вещи и имане. Те ловуват дори само толкова, колкото им е нужно да преживеят през дългата и сурова зима, заедно със своите кучета.
      Имало е период, когато и те почват да купуват порцелан, бяла техника и килими, но днес на тези килими спи отруденият през деня впряг кучета, а хората са се върнали отново към своя естествен за този край начин на живот. Те не страдат ни най-малко от стремеж към власт и слава и не познават измамата, предателството и надлъгването, характерни за съвремието на нашата планета.
      Простодушието им и естествената логика, без никакви скрити мисли, слабото познаване на живота в днешния технически век, почти винаги ги поставя в деликатна ситуация при срещата между двата различни начина на живот и мислене. От този сблъсък се раждат и популярните вицове за чукчите, с които ви привличаме и ние да усетите поне за минути, че на този свят има и други начини да се живее...

      ЧУКЧИ В ЧИКАГО
      Върнали се двамата чукчи от делегация в Чикаго в Чукотка и там ги питат:
      - Кои са най-бързите животни в Чикаго?
      - Българските трокове.
      ______
      Пак ги питат:
      - Като обикаляхте света разбрахте ли кои са най-бедните хора?
      - Американците. Купили Аляска, а за чукчите не им стигнали парите и ни оставили да гладуваме!
      ______
      Чукча се дипломира в Чикагския университет и след две години научна дейност прави първата си сензационна публикация, с която опровергава, че Земята е кръгла:
      - Чукчи доказвал, че земята е черна, мръсна, гадна на вкус и скрипти между зъбите!
      ______
      Посинели от студ моряци на огромен рибарски траулер с ужас забелязват лодка, която слаломира край айсбергите между Чукотка и Аляска. Отиват да спасяват и гледат - на носа седи чукча, пуши лула, отзад жена му гребе яко с две гребла срещу течението.
      - Какво става!? - пита капитанът на кораба.
      - Карам жената за по-сигурно да ражда при дофтур в Чикаго...
      ______
      Голям сняг паднал в Чикаго. Виелица, студ, колите боксуват, ужас! Минават двамата чукчи от делегацията край две мадами, които по токчета бутат кола на улицата.
      - Помощ, добри хора - молят се жените.
      - Снощи в бара - чукчи, а сега във виелицата - хора?!
      ______
      Вози прочутият български таксиджия Петър Тарабов нашия чукча от летище О'Хеър до града и накрая му казва:
      - 30 долара.
      Чукчи подава 15 долара.
      - Защо само толкова?
      - Че няма само аз плаща - нали и ти се вози? - отговаря чукчата.
      ______
      Седят двама чукчи в кафенето на Ди Джей Пацо, единият чете седем от излизащите 14 вестника "България" в Чикаго, другият - останалите любими на чукчите 7 най-нови "Българии".
      - Нещо не ми харесва "Катерина" - казва единият.
      - Нали ти казах да не се свързваш с нея! Сега остава да дойде тук и да ни изпие кафето...
      ______
      Носи чукча статия в редакцията на в-к "Старт". Чете я редакторът и му говори:
      - Чудесно, има динамика, философско прозрение, поетично е... Но трябва още малко да почетете класика - "България", "България сега", "България 21 век", "България лани", "България догодина"...
      - О, не! Чукчи не читател, Чукчи селекционер на писателите из всичките Българии! От сега и "Старт" тренира!
      ______
      Чукча прави дарение на "Старт" - два тюлена и една кожа от брококарута. Подписва го с четири кръста.
      - Така, първият кръст - име, вторият - фамилия, какво означават останалите два?
      - Професор, доктор на науките.
      Редакторът пише: "Спонсори на нашия вестник са световно известни учени, милионери, хора от всички велики страни и народи."

"Старт"

Назад


Чукотка
Чукотка

Чукчи
Чукчи

Интернет дизайн