29 септември 2005 г.
ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА,
която стои на прага ни...


      Сред най-хубавите дни в живота на всеки българин, прескочил небесно-синия Атлантически океан, е този, в който, разтваряйки страниците на току-що получения американски паспорт, съзира запечатано в него своето име, фамилия и нов граждански статут: АМЕРИКАНЕЦ!
      Но това не може да бъде краят на дългия и, понякога, мъчителен трилър - от борбата за първата американска виза и следващите тежки битки с документи, адвокати и имиграционни власти до постигането на тази блестяща победа!

      ЧОВЕК НЕ БИВА ДА БЪДЕ АМЕРИКАНЕЦ САМО ПО ПАСПОРТ
      Не, човек не бива да бъде американец само по паспорт. Той е длъжен да води и по-нататък честен диалог със старите привички и себе си дори, за да стане американец и по своята нова същност, да се впише в чертите на тази нация, която днес, и с доброто и със спорното в нея, е все пак челният отряд на човечеството.
      Сред характерните черти на американската нация е и благотворителността.

      СХОДСТВОТО МЕЖДУ РОКФЕЛЕР И СЪСЕДА ДЖОНИ
      Началото се корени в дълбоко религиозната същност на болшинството американци. Една от библейските заповеди гласи "По блажено е да даваш, отколкото да взимаш". Разбира се практичните заселници на Новия свят отрано са разбрали, че за да даваш трябва да имаш и затова бързо свикват да работят здраво и да взимат отплатата за този си труд.
      Така основите на уникалната американска благотворителност се поставят отдавна - още при първите богати американци.
      Известен е жестът на Ендрю Карнеги, с чиито средства е построен прочутият Карнеги-хол в Ню Йорк. Макар и да е имал много, той често повтарял, че "Парите не бива да стават вашия Бог" и в един момент дал богатството си за благотворителни цели, оставяйки за себе си само малък процент от доходите на създадените от него предприятия.
      Джон Рокфелер е известен също с построения от него Рокфелер Център в Ню Йорк и със своите благотворителни фондове. Строежът на       Центъра е начинание с двоен ефект - строен е по време на голямата депресия в САЩ и изграждането му осигурило работа на хиляди безработни.
      Известен в наши дни със своята благотворителност е най-богатият в света човек - Бил Гейтс. Той и съпругата му Мелинда са дарили досега над 28 милиарда за хуманни цели. Тази сума е половината богатство на неговата компютърна империя! Миналата година той дари 3 милиарда долара за създаването на фонд, който да финансира програми в областта на здравеопазването, образованието и информацията.
      Един от основателите на компанията "Интел" - Гордон Мур и жена му Бети дадоха 7.3 милиарда долара за защита на околната среда и развитие на науката.
      Известен е жестът на американката Карен Пителман, която през 1999 г. даде 3 милиона долара за финансиране дейности на женски благотворителни организации. При това тя остави в своята банкова сметка за себе си само 15 хиляди долара. Тогава тя бе на 29 години и някои я нарекоха непоправима социалистка, а други - просто луда.

      Благотворителността на американците се прояви с особена сила и полза по време на последните трагични случаи и катастрофи. Както след терористичния акт на 11 септември 2001 година, така и след природния катаклизъм в Югозападна Азия и разрушителния ураган "Катерина", американският народ дари много сериозни суми за подпомагане на пострадалите хора. Преди няколко дни американският посланик в София       Джон Байерли съобщи, че Америка ще предостави на България 1 милион долара в помощ за пострадалите от наводненията.

      Естествено е и политици и ръководители в САЩ да са част от тази похвална американска благотворителна дейност. Нещо повече - тяхното високо положение и авторитет спомагат за популяризирането на това благородно дело. Президентът Джордж Буш и Първата дама Лора Буш участвуваха миналата година в грандиозния концерт "Рождество във Вашингтон", който беше транслиран по стотици канали в САЩ и събра милиони долари. Цялата сума беше предоставена на Националния център за детска медицина в САЩ.
      През юни т.г. държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс организира на сцената на Вашингтонския център на изкуствата "Джон Кенеди" благотворителен концерт, а сборът от средствата беше предоставен на Асоциацията на болните от хипертония.

      Благотворителността в Америка няма цвят и религия, но също така и имуществен ценз. Тя е същност на всеки американец. Както на Рокфелер, така и на нашия съсед Джони.

      НАШЕТО АМЕРИКАНСКО БЪДЕЩЕ
...Да, ама това са милионери и милиардери. Каквото и да правят на тях все им остава нещо за филия хляб и масълце - да си намажат на нея. И за някоя яхта и самолетче.
      Що да кажем ние с гайдите?
      Удивителното е, че в САЩ, където също има милиони хора под прага на бедността и където медицинските услуги са отишли далеч в космоса по скъпотия, не са заразени от негативизма да не участвуват в благотворителната дейност. Малко са хората, които казват: "никой не се грижи за мен, да се оправя всеки, както може". Онзи, който е направил или прави крачка по пътя към своето американско бъдеще трябва да се съобразява с това. Не защото някой го следи дали е "благотворителен" и ще го накажат, а защото, за да успееш в едно общество, трябва да се научиш да живееш, работиш и мислиш така, както е прието в това общество.

      От тук, може би, идва фактът, че днес в САЩ действуват 50 хиляди фонда и други организации, които събират средства и ги разпределят в различни сектори. Освен това данните за 2003 година показват, че 1 327 860 нонпрофит фирми и организации са се занимавали с благотворителност. Смята се, че 75 процента от американците правят поне веднъж в годината дарение на нуждаещите се.

      ВОЛУНТЕРИТЕ
      Много американци дават и част от своето време - работят, обучават и си помагат едни на други. Миналата година всеки втори американец в трудова възраст е работил като доброволец при обществени мероприятия, в болници, църкви, в помощ на стари или бедни хора и пр.

      Благотворителността е дълбоко вкоренена в американското общество. Тя е основа в съзнанието на американеца, в неговия бит и култура. И тя е сред най-добрите черти на общността, в която ние искаме да се интегрираме и да живеем добре.

Репортер на "Старт":
Климент ОХРИДЧАНИ"


      След всичко казано до тук и водени от хуманния дълг да помогнем за облекчаване на трагичните за хиляди български семейства катастрофални последствия от наводненията в страната ни, за което е необходимо да се използуват повече и различни средства и начини, редакцията ни участвува в среща на медии в Чикаго, на която беше лансирана идеята да се открие още една банкова сметка за дарения. По този начин дарителите ще могат да изпращат по свой избор помощта си до България освен чрез познатата досега разплащателна сметка на Българския червен кръст:

БУЛБАНК АД, клон "Калоян",
Банкова сметка - USD 110 003 02 27
Банков код - 621 763 07
SWIFT: BFTBBGSF
още и чрез:
BANK ONE
Банкова сметка 666561543
Routing # 071000013
Pay to United Legal

Назад





Интернет дизайн