29 септември 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

IRS - ДАНЪЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА САЩ
КАКВО ОЗНАЧАВА И КАК ДА ПОСТЪПВАМЕ


      Този път ще започна с една думичка - IRS - Internal Revenue Service. Какво е това, с какво се занимава, какво да очакваме и как да се предпазваме от нежелани срещи с тях.
      За задължителните нямаме избор, защото всички ние сме длъжни да си плащаме данъците, в резултат на което в повечето случаи в къщи пристига един радостен чек, равен на сумата, която държавата ни дължи обратно.
      IRS - данъчната администрация на САЩ. Като такава на нея е възложена задачата да събира данъците от всички, които подлежат на данъчно облагане - личности и фирми. В резултат на което е възможно съществуването на самата държава като такава. Събраните пари се разпределят по съответни фондове за издръжка на различните държавни структури, като армия, полиция, правителство, образование, комунални услуги, чистота, щатски и регионални администрации. Като резултат се получава ред и порядък в държавата, което пък осигурява по-спокоен живот на населението. Обратното - несъбирането на данъци води до анархия и престъпност.
      Платените от нас пари под формата на данъци, се връщат отново при нас под формата на хубави магистрали, чисти улици, приятни паркове за отдих, добро образование за нашите деца и много други социални придобивки. Ето това е малката разлика между България и САЩ, за това предполагам, че всички ние сме тук, а не в България.

      Как оперира IRS
      Да, наистина е интересно - как оперира IRS? По пътя на събиране на информация от всички възможни посоки, след това се прави насрещно засичане и сверяване на подадената информация. Работодателят, за когото сте работили изпраща необходимата информация до данъчната служба за вашите доходи. Същото се прави и от съответните банки, фондове и въобще от всеки, който ви е платил някакви суми, било то за вашия труд, услуги или за това, че е работил с вашите пари. Информацията от цяла Америка постъпва в централен компютър, който се намира в Западна Вирджиния /National Computer Center in Martinsburg, West Virginia/. Базата, върху която се прави това засичане е вашият social security number. Пропускът да подадете декларация, да я дублирате или да подадете няколко такива ще бъде засечен. Накратко опит за измама с документ, върху който съществува вашият социален номер е невъзможна и рано или късно данъчните служби ще стигнат до вас. IRS са много стриктни във всяко едно отношение и бъдете сигурни, че ако сте направили грешка във ваш ущърб, парите с които сте се самоощетили, ще ви бъдат върнати.
      След постъпване на данъчната декларация, тя най-напред се проверява за математически грешки и, ако има такива, или ви се връщат пари, или трябва да доплащате.
      След това тя автоматично се сканира за следните видове грешки: неправилно деклариран доход от W-2 или 1099 формите; неправилно прилагане на AGI -adjusted gross income, който пък ви определя допустимите граници за медицински разходи, загуби от кражби и други предвидени от закона данъчни облекчения; грешни тарифи за годишния пробег на автомобила; неправилно деклариране на хора във вашата декларация; грешно използване на вашия статут - вие сте сам, но декларирате, че сте семеен; ако пишете, че се грижите за някого, но не сте посочили неговият социален номер.
      Ако са допуснати някои от горепосочените грешки, ще получите съобщение по пощата и ако грешката бъде отстранена до 15 април - крайният срок за подаване на данъчни декларации, няма да ви бъдат налагани глоби и лихви. Ако бъдете избран за по-подробна проверка, което се прави случайно с 2% от населението, това може да стане в следващите три години от подаване на декларацията за съответната година.
      Тук има едно изключение. Няма значение преди колко години сте подали фалшива информация или сте направили измама, подлежите на проверка, глоби и санкции, ако такава измама бъде установена. Веднъж извикани за проверка, имате няколко възможности по отношение на това кой и как ще ви защитава пред IRS. На първо място това сте вие самият, ако мислите, че може да се справите, което в повечето случаи е възможно, когато се касае само до подаване на допълнителна информация, уточняване на подадена вече такава. Най-честият случай е, ако сте декларирали някой във вашата декларация правилно, но сте написали грешно неговия социален номер.
      При по-сложните случаи вече ще ви се наложи да потърсите помощта на някой, който може да ви защити по-успешно от вас самите. Законът също не ви ограничава във вашия избор. Общо казано, това е всеки един, на когото имате доверие, било то фирма, роднина, приятел, като не е задължително да бъде професионалист в изготвянето на данъчните декларации. За целта той трябва да бъде оторизиран да практикува пред IRS, което не е някаква титла, ами просто сте му подписали пълномощно за това точно този човек да ви представлява - power of attorney, което се прави на специална форма № 2848. В английския език има една дума за финансова проверка audit /одит/, която между другото се използва и в българския, не знам защо някои неправилно я произнасят аудит и контактите си с IRS наричат дискушон, което предполагам произлиза от английското произношение за дискусия, което е дискашън /discussion/.

      Кого проверяват най-често
      Както посочих по-горе за данъчната служба е невъзможно да провери всеки един.
      Затова те следват политика да проверяват тези декларации, които са с най-висока вероятност за неверност или измама, което се прави пак по определена математическа формула, в която се залагат натрупаните статистически данни през годините.
      Това е така наречената система /DIF/ - discriminant function system или дискриминантна функция. За хората, които са учили висша математика е ясно какво е това, но то не е от голямо значение, просто съм длъжен да го посоча, като информация и обяснение. По-важно е за широката читателска публика да знае видът на информацията, която се залага там, а от тук и рискът да бъдем проверени. Вероятността да бъдете проверени зависи от вашия доход, професия, какъв вид декларация подавате и какъв вид транзакции декларирате на нея, а също и къде живеете. Определящо за проверката е какъв доход обявявате, а не какви загуби.
      Шансът да бъдете проверени нараства, ако попадате под едно или няколко от изброените по-долу обстоятелства: информацията върху декларацията ви не съвпада с подадената от работодателя; ако използвате schedule A - изброяване на разходите точка по точка и размера им надвишава значително средните такива приети за страната; прекалени загуби от бизнес; декларирате инвестиции и бизнес операции без ясни обяснения; получавате пари в брой, които се считат от данъчните за лесно установими, като доктори, шофьори на такси и келнери; бизнес загубите са много по-големи от доходите; даренията за черкви и други благотворителни организации са прекалено големи по отношение на доходите; ако са ви проверявали вече за установено недеклариране на доходи; и не на последно място - ако информатор подаде сигнал, че вие укривате данъци.

      Как става проверката
      Съществуват три начина, по които да бъде извършена проверката.Чрез кореспонденция - изпращате необходимата информация по пощата и ако ги удовлетворява, проверката е приключена. Вторият е да ви поканят да отидете в някой от офисите им и да разговарят с вас там, ако са им необходими и някои устни обяснения от ваша страна. И третият, който е и най-сериозен, е да ви бъде извършена проверка на място - вашият офис, място на дейност на фирмата или вашият дом, при което се правят реални оценки на имуществото, разходите, приходите и дали информацията отговаря на истината. Т.е., дали харчите повече,отколкото сте декларирали, че изкарвате.
      Когато вече проверката е факт, т.е. получили сте съобщението, първото нещо е да няма паника, което е лесно да се каже, но трябва да се запази максимум самообладание и да се направи трезва преценка на създалата се ситуация. След това, ако се касае за по-сериозна проверка, трябва учтиво да откажете посочената от тях дата и да насрочите друга такава, което да ви даде повече време да се подготвите, ако считате, че определеното от тях време ви е недостатъчно. Имате право на това според закона, но не можете да го отлагате безкрайно.

      Ако сте подали данъчната декларация за 2004 година да кажем на 02/10/2005, времето, през което може да бъдете проверени изтича на 04/17/2008 год. Този три годишен период се увеличава на шест години, ако в предишни години сте пропуснали да декларирате значителна част от своя доход. Ето и един пример: Да предположим, че за 2004 год. доходът ви е 10,000 дол. От тях забравяте да декларирате 2800 дол., което представлява 28% от общия доход. Тъй като тази сума надвишава определената със закон граница от 25%, периодът, през който може да бъдете проверени, се увеличава на 6 години. Ако подадете така наречената amended return - добавка към вече подадена декларация, в края на три годишния период, това не ви спасява от проверка, защото на IRS им се предоставя допълнителен период от 60 дни, в който да имат възможност да ви проверят.

      ДОКОГА МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ ПРОВЕРЯВАНИ?
      Може да бъдете проверявани всяка година, даже без да разберете, че сте проверявани. Данъчните служби ще влязат в контакт с вас, само ако в резултат на проверката открият нередности или информация за невярно подадени данни.В последните години законът значително се промени в полза на данъкоплатеца в смисъл на ограничаване правата на IRS по отношение на преди съществуващият почти неограничен тормоз. Ако се докаже, че в хода на дадена проверка данъчните крият информация от вас, възпрепятствайки ви от възможността да реагирате адекватно, тормозят ви по телефона по 20 пъти на седмица да подпишете дадени форми и документи, без да имате време да се консултирате с адвокат, попадате под така нареченото положение "scared" - уплашен, т.е. съдът приема, че дори да сте пропуснали да декларирате някой доход, подходът на данъчната служба е недопустим - случаят се приключва във ваша полза.

      ГЛОБИ И ЛИХВИ
      За неплатени данъци през минали години и открити по-късно, ви се налагат глоби и лихви върху тези пари. Ето и една таблица за размера на лихвите:

ОТ ДО % лихви
01/01/2004 12/31/2004 6
07/01/2003 12/31/2003 3
04/01/2002 06/30/2002 8
04/01/2001 03/31/2001 9
04/01/1999 03/31/2000 8

      Лихвите се начисляват от деня, в който данъчната декларация е била подадена. Т.е. дължали сте пари за 2004 год., които е трябвало да платите до 04/15/2005, но не сте ги платили, лихви ви се начисляват от 04/15/2005 до момента, в който изплатите цялата сума. Допълнително ви се налагат и глоби, различни за различните данъчни нарушения.
      - Ако пропуснете да подадете навреме данъчната декларация за тази година, крайният срок е 04/15/2006, ви глобяват 5% върху дължимия данък за всеки месец закъснение, като глобата не може да надвишава 25% като цяло. Ако закъснението е повече от 60 дни, глобата не може да бъде по-малка от 100 дол. или 100% от дължимата такса, като се взема по-малката цифра.
      - Подали сте навреме данъчната декларация, но не сте си платили дължимия данък. Глобата е 0.5 % на месец върху дължимата сума. Но и тук глобата не може да надвишава 25 % като цяло. Едно малко отклонение - ако се получава, че има да плащате доста пари и ви е невъзможно да изпратите цялата сума заедно с данъчната декларация, имате право да изпратите толкова, колкото можете. За остатъка се прави специална молба, която се прикрепя към данъчната декларация за разсрочено плащане. Разбира се - налага ви се определена лихва за това.
      - Ако сте подходили небрежно към попълване на декларацията, пренебрегвате определените правила за деклариране, правите произволни и неадекватни оценки на собственост и други такива, глобата е 20% върху частта от данъка, с който сте ощетили държавата.
      - 20 % е глобата, ако сте укрили дължим данък над 5,000 дол. или ако укритото надвишава 10% от дължимото.
      - 20% глоба - ако например сте направили дарение на черква, да кажем за 400 дол., а вие пишете 1200, т.е. декларираното надвишава реалното с повече от 200%. Глобата се увеличава на 40%, ако надценяването е с повече от 400%.
      - Ако получите дарение или подарък, стойността на който ви задължава да го декларирате като приход, но вие решавате да намалите значително стойността му с цел спестяване на данъци, глобата е 20%, ако подценяването на стойността надвишава 5,000 дол.
      - За доказана измама глобата е 75%.

      Да обобщим казаното до тук. Веднъж ви се налагат лихви върху сумата, която дължите. След това ви се налагат глоби в различен размер, в зависимост от нарушението. И сега, най-лошото - много висок лихвен процент ви се начислява върху глобите, които дължите, ако глобата ви е наложена за едно от следните нарушения: неподадена навреме данъчна декларация; небрежност или измама; надценяване на собственост; значително намаляване стойността на подарък; значително намаляване на изчисления данък.
      Лихвата започва да тече от деня, когато сумата е била дължима до деня, когато цялата сума се изплати.

      КОЕ СЕ СЧИТА ЗА НЕБРЕЖНОСТ И КОЕ ЗА ИЗМАМА?
      IRS няма да зачете като небрежност, а по-скоро като измама, например факта, че сте декларирали неправилно някого на вашата декларация, неправилно декларирате ползването на определени кредити или неправилно се ползвате от определени данъчни облекчения, на които нямате право.
      Ето сега и един прост пример с конкретни данни, как най-лесно може да бъдете хванати в измама.
      Ако ползвате така наречените 'itemized deductions'- изброяване на разходите точка по точка. Тази форма се ползва от хора, които имат да изплащат лихви по собственост, защото те са обикновено по-високи от стандартните облекчения и спестяват повече данъци. Ако в тази форма декларирате разходи по-високи от средно декларираните такива за страната, считайте, че проверката ви е в кърпа вързана. Е, ако всичко си е точно и доказуемо с документи, няма защо да се страхувате от една възможна проверка. Ето и конкретни цифри:

Доход
разходи
хиляди медицински такси лихви подаръци
15-30 5,339 2,175 6,023 1,683
30-50 4,706 3,025 6,422 1,894
50-100 6,155 4,889 7,828 2,348
100-200 12,121 9,282 11,161 3,761
над 200 34,436 38,200 22,598 19,558

      КАКВИ СА ВАШИТЕ ПРАВА ПРИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА ВИ С IRS?
      Може да разчитате на така наречените 'Taxpayer Bill of Rights'. Като данъкоплатец вие имате правото да бъдете третирани честно, професионално, точно и с внимание и уважение. Тези права са гласувани от Конгреса в резултат на множество оплаквания в миналото от изключително лошото отношение на данъчните служители към данъкоплатците.
      Едно от най-важните така гласувани права е правото ви на Taxpayer Advocate Service. За всеки проблем с данъчната служба може да се отнесете писмено или по телефона до тази служба за съвет и помощ. Има офиси във всички щати, като за целта се попълва специална форма.       Безплатният телефон е 1-877-777-4778.
      Дейността на тази служба е всеобхватна, което включва също и предложения за промени в данъчното законодателство, когато то работи в посока неправилно ощетяване на данъкоплатците.
      Когато се обърнете към тях, ще ви бъде определен личен адвокат по вашия конкретен случай, който е длъжен да разреши проблема ви по пътя на постигане максимална изгода за вас и минимум ощетяване.
      Темата по взаимоотношенията с IRS е толкова широка, че е невъзможно да я обхванем само в една статия. Затова предлагам да спрем до тук. Изложих, според мен, по-важните неща, за да може читателите да добият обща представа за механизмите, по които работи данъчната система на САЩ.
      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн