15 септември 2005 г.
В ИНСТИТУТА "УУДРОУ УИЛСЪН" БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПОСРЕЩАНИ С ИНТЕРЕС

      Внушителната сграда на "Пенсилвания авеню" 1300 в столицата на САЩ носи името на 28-я Президент Томас Уудру Уилсън. Неговите два управленски мандата - 1913-1921 протекоха в епоха на конфликти и важни световни събития. Президентът - демократ успя да запази неутралитета на страната по време на Първата световна война, а като участник в Парижката мирна конференция желаеше да има "мир без победа". Неговите принципи за външна политика стават основа за дълготрайна традиция, следвана до днес.
      Президентът Уилсън провъзгласява свобода на мореплаването, намаляване на въоръженията, национално самоопределяне и "генерална асоциация на нациите", която да осигури политическа независимост и териториална цялост еднакви за големите и малки страни."
      Днес Центърът Уудру Уилсън е притегателно място за политолози и социолози от много страни. Той им предлага стипендии и възможности за изследвания по избрани от тях теми , както и по профилираните планове на Института. Гостуващи в страната политици, общественици и публицисти са канени за лекции и дискусии.
      Българските прояви в Центъра се осъществяват при подчертан интерес към промените в нашата страна. В залата на Шестия етаж сред гостите може да се видят бивши посланици на САЩ в България, високопоставени служители от Държавния департамент, общественици и будната младежка аудитория на стипендиантите, задаващи удобни и неудобни въпроси.
      Последната българска проява беше на 6 септември. Председателят на Народното събрание Георги Пирински и водената от него делегация от народни представители - Янаки Стоилов, Станимир Илчев, Алиосман Имамов и Иван Иванов бяха гости на Института.
      Георги Пирински изнесе лекция на тема:"Новият български парламент, национални приоритети, трансатлантическо измерение".
      Лекторът подчерта една знаменита дата в новата българска история - 6 септември, 1885 г., когато се осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
      Днес България е на прага на едно ново Съединение. В 40-то Народно събрание са представени 7 парламентарни групи, най-голямото разнообразие в българския парламент от 50 години насам. Постигнат е консенсус по програмата за националните приоритети. Преобладава евроцентристката тенденция, оценява се трансатлантическото сътрудничество. В днешния глобален свят в България се извършва успешна модернизация със стремеж да се преодолее изоставането в технологичната и икономическа сфера. Георги Пирински отговори на въпросите на участниците в срещата, а те засягаха широк спектър от теми за външната и вътрешна политика на България.

Вашингтон,
кореспондент на "Старт"
Лада ГАЛИНА


Назад


Уудру Уилсън
Уудру Уилсън

Белият дом
Вашингтон, Белият дом

Интернет дизайн