15 септември 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

Данъците в Америка се плащат! Но не повече от необходимото...


      Остават още стотина дни до края на годината. Не е много - няма и да усетим, че е вече дошло и времето за подаване на годишните данъчни декларации. Известно е, също така, че човек не бива да оставя тази изключително важна за успеха и стабилността на бизнеса дейност за крайния срок. Напротив - всеки трябва да знае добре още по време на текущата година какви облекчения може да се получат и съответно да се подготвя за успешното данъчно приключване на периода.
      Затова и още от сега, заедно с "България 21 век и "Старт", ще се опитаме да бъдем максимално полезни на читателите в посока намаляване на данъчните задължения, предоставени от закона.
      Реших да не спазвам хронологичния ред на излагане на материята, защото за някои легални данъчни трикове още не е късно, а да започна най-напред именно с тях.

      Промените в закона за пенсионното осигуряване и данъчните задължения

      Припомнете си правилото, че за срок от 4 години, начиная от 2002 г., парите, които може да отделите за лично пенсионно осигуряване /IRA- individual retirement arrangement/ от 2000 долара се увеличиха на 3000. Тези пари са освободени от данъци, като за стимулиране на пенсионното осигуряване на населението, законът предвижда допълнително данъчно облекчение в размер на 50% от парите, които сте внесли по личният си пенсионен фонд.
      Най-общо казано сметката излиза горе-долу така:
      Налага се например да платите $5000 като данъци. Защо да ги плащате, като законът ви позволява 3000 от тях да ги сложите в личен пенсионен фонд, които да ви носят не малки лихви, фонд, който до 100 000 долара е гарантиран от Федералното правителство и тези пари никога не може да ги загубите, дори и фондът да фалира.
      Намалете тази сума с още 50 %, т.е. 1500 и остава, че трябва да платите само $500. 3000 е максимално разрешената сума за една година за един човек, но вие може да внесете толкова, колкото ви позволява джоба или колкото е необходимо, за да не плащате данъци.
      Кое е най-хубавото нещо на цялата тази работа? Ами това, че законът ви позволява да внесете тези пари със задна дата. Т.е. правите рекапитулацията, получава се, че има да плащате да кажем 700 долара, внасяте ги по пенсионен фонд през 2006 год., преди подаване на данъчната декларация и те ви се приспадат за разход, направен през предишна година. Накратко - слагате си ги в собствения джоб.

      ITIN и Данъчната декларация

      На второ място - нека поговорим и за ITIN /Individual tax identification number/. Напоследък доста се спекулира по този въпрос. На някои места срещам реклами като: "Издаваме ITIN, който замества SS #!?
      Нищо не може да замени SS#. Ако можеше, нямаше да съществуват и двата. В превод ITIN означава личен идентификационен номер за данъчни цели. Или накратко - това е номер, който се издава на лица, които нямат право на Social security number, но по някакъв начин са свързани с данъчната система на САЩ и във тази връзка трябва да бъдат идентифицирани - именно с ITIN.
      Той в никакъв случай не дава право на работа, нито ви узаконява в САЩ. Най-често се издава на чуждестранни лица, временно пребиваващи в страната, или на лица, омъжени за американски граждани, но без разрешение за постоянно местопребиваване.
      Има и други специфични случаи, но тук ще засегнем най-масовите. За да бъде издаден, лицето трябва поне за известно време да е пребивавало в страната, да има валиден чуждестранен паспорт и валидна виза. Трябва ви нотариално заверено копие на паспорта и визата, да попълните специална форма - W-7, и така оформените документи според вече променения закон се прилагат към данъчната декларация за годината за която се отнасят. Преди това се правеше по всяко време на годината. Например, ако искате да спестите малко данъци за 2005 год. и да декларирате някой на вашата декларация, това ще стане догодина през 2006 г., когато те се подават. Но сега трябва да сте готови с цялата информация, документация и нотариални заверки. Защото както често се случва, когато ни потрябват, лицето вече си е заминало, пък ние сме забравили да направим необходимите копия. Не е необходимо лицето да присъства физически догодина в Америка при подаването на декларациите, важното да е било тук през 2005, годината за която подаваме декларациите.
      Каква е целта на издаване на такъв номер и защо тези, които го нямат трябва да побързат? Просто - спестяване на данъци. Ето и конкретен пример:
      Да кажем, че семейството ви се състои от 4 души. Но едно от децата ви е под 6 години и за да работят и двамата родители, някой трябва да се грижи за това дете.
      Вариант - детска градина; удобно и за предпочитане, но уви доста скъпа услуга в Америка и едва ли не единият родител трябва да работи, за да покрива разходите за детската градина. Тогава прибягваме към по-изпитания вариант - на помощ пристига бабата. Ето тук вече се появява и необходимостта от ITIN. Тя е легално в Америка, а с придобиването на този номер я легализираме и пред данъчните власти, което автоматично ви спестява 3,000 долара от данъчното задължение, защото законът ви дава това облекчение, като ваш зависим член на семейството, за когото полагате грижи, т.е. разходи.
      Ето как би изглеждало в цифри:
      7,850 standard deduction за семейство.
      4 члена по 3,000 = на 12,000.
      Т.е. общо ви се полагат като данъчно облекчение 19,850. Но прибавяйки и бабата стават 22,850. През втората половина от годината доведете другата баба - стават 25,800. Законът не ви ограничава колко хора ще декларирате, стига той, законът, да бъде спазен.

      Информацията за доходите, които сте заработили и данъците, които трябва да платите

      Друго, много важно нещо, е през януари да получите навреме вярна и достоверна информация за доходите, които сте заработили през годината, за да имате време да реагирате. В най масовите случаи това са формите W-2 и 1099. По закон фирмата, за която сте работили, е длъжна да ви изпрати тази информация до 31 януари. Доста често тези срокове не се спазват и ако това се проточи във времето просто отидете и си я потърсете.
      При фрапиращи случаи, когато такава форма ви е отказана тенденциозно, загубена е и ви отказват издаването на дубликат или пък фирмата е фалирала, не се притеснявайте. Пак ще си подадете данъчните декларации и ще получите полагащия се refund, ако платите данъците навреме. Издава се специална форма № 4852, която замества изгубените или неполучени оригинални такива. В тази форма, възможно максимално точно, се възстановява информацията от загубения оригинал, посочват се причините за това, подписва се декларация, че изложените данни са максимално верни и това става официален документ, признаващ се от IRS за валидни доходи. Да му мисли фирмата след това, когато вината и е очевадна, пък не дай си Боже и недобронамерена.
      Ако сте работили в повече от един щат, това също не е проблем. Независимо в колко щата сте работили федералните данъци са си едни и същи и няма значение от кой щат ще ги подавате. Различията се появяват, когато трябва да подавате данъчните декларации за различните щати. Тук вече трябва много внимателно да се прецени и избере щатът, който ще ви се води образно казано като роден. Защото не е без значение за кой щат ще се водите като out of state, т.е. горе долу казано като човек отишъл там временно на гурбет.
      И нещо друго, ако в момента живеете в Илинойс, не е необходимо да биете път да кажем до Вирджиния, за да си подадете данъчната декларация за този щат. Или пък да решите въобще да не ги подавате, защото не ви се занимава и ви се струва далечно и нещо, което не си заслужава. Напротив, защо да не си върнете допълнителна сума долари, която така и така ви се полага?!

      ***
      В следващите броеве ще се старая да отговоря и на други конкретни запитвания от страниците на "България 21 век" и "Старт", а също така и на лични обаждания по интересуващи ви въпроси, доколкото ми позволяват знанията и силите.
      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев
Toll Free: 866-413-8423

Интернет дизайн