8 септември 2005 г.
ПОСЛАНИК, ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ И МЕДИИТЕ В ЧИКАГО:
ЗАЕДНО В ПОМОЩ ЗА БЪЛГАРИЯ!


      Едва встъпил в длъжност генералният консул в Чикаго Иван Сотиров вече ни раздвижи бързо. Сякаш можеше още по-бързо точно тук, на американската писта за надпревара.
      Поводът бе присъствието на нашия посланик в САЩ г-жа Елена Поптодорова в Чикаго.
      В началото на пресконференцията с чикагските медии - "България", "Златорог", Ол ю ниид", "България 21 век", "Старт" - Елена Поптодорова сподели впечатленията си и от конференцията на Македонската патриотична организация /МПО/. Никой от присъствуващите не се съмняваше, че има какво да научим от нашите македонски братя, близки не само географски, но и по език, създали и изградили медии с над 80 годишна история.
      И както подчерта Елена Поптодорова, различия е имало и има, но те са само в полза на градивното. Тук македонците имат над 30 църкви и това ги прави още по-силни, защото обединяващото е православната вяра. Какво по-хубаво от това да имаме същото и ние.
      Хамид Русев /в. "България"/ изрази мнението на присъствуващите, че с откриването на Генерално консулство в Чикаго, българското общество ще почувства по-силно връзката с България и ще съдейства за обединението на българите в САЩ.
      Българските имигранти, които нито за миг не са престанали да мислят и сънуват своята родина, които винаги са помагали в трудни моменти, искаме и сега да подадем ръка в тежко за България време.
      Природните стихии, разрушили домове и отнели живота на хора, унищожили реколта и обрекли на глад и мизерия страната ни, която и без това се огъва под бремето на една сринала се икономика, разчита изключително на помощта на своите имигранти.
      Стана дума какво можем да направим от тук за България. Елена Поптодорова, която призова българската имиграция и оповести банковата сметка за изпращане на помощи в България в нашите медии преди време, каза, че в посолството вече са събрани средства. Подкрепят ни не само българи, но и американци - бившият американски посланик в България Сол Полански е набрал 5 000 долара, еврейски организации са изпратили $25 000.
      Интересувахме се и от съдбата на наши сънародници в Ню Орлеанс по време на урагана. Посланичката каза, че няма загинали българи. Евакуирани са и студентите от бригадата.
      В Ню Орлеанс има доста българи - музиканти, преподаватели в университети, художници. Някои са се евакуирали в Батон Руж и Хюстън, но за съжаление са загубили домовете си, галерии и картини.
      Разискваше се и друг проблем - има ли българската общност архиви в Чикаго и кой ги съхранява. Оповести се, че има заведени два архивни фонда в Чикаго и България. Цитира се името на учителката Боянка Иванова от Чикаго, която е направила проучвания с учениците си за началото и развитието на българските медии в щата Илинойс. Тя е изявила желание да организира музей, ако се предостави помещение.
      И какво ли не научихме още?
      Че в Питсбърг нашата сънародничка Пенка Френч колекционира български фолклор в създадения от нея Български етнографски музей. В Сент Луис също има голяма колекция на български носии.

      Пресконференцията с г-жа Елена Поптодорова приключи с конкретната идея да се открие час по-скоро начин и място за подпомагане на нашите сънародници с така необходимите им средства.
      По този въпрос всички медии бяха единодушни - реши се да отворим обща банкова сметка в Чикаго, в която да се набират пари, контролирани от представителите на вестниците. Целта е да се проследи пътят на изпратените суми и ефекта от тази помощ.
      След общия призив, който ще излезе във вестниците, се надяваме да дадем добър пример, че можем да бъдем заедно и в добри и трудни моменти, че пресата наистина изпълнява своята роля на генератор на идеи, тяхното организиране и реализация.
      Милосърдието е душата на една нация. Това е благородството. Благородството е традиция и се предава от поколение на поколение. Какво по-хубаво от това - да не прекъсваме тази традиция и покажем на следващите поколения, че можем да бъдем човеци, състрадателни към болката на другите.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Пресконференцията
Иван Сотиров (генерален консул) и посланик Елена Поптодорова по време на пресконференцията

Интернет дизайн