31 август 2005 г.
NEAR-DEATH EXPERIENCES
ЗАД ЧЕРТАТА


      СЕНЗАЦИЯ
      Човечеството винаги се е вълнувало от въпроса - има ли живот след физическото фиаско на индивида? Нима наистина ние изчезваме завинаги? Най-новия опит да отговорят на този въпрос се опитват да направят създателите на сериала "След чертата".
      Ослепителна светлина в края на широк и тайнствен тунел, чувство на безтегловност, светкавични спомени от отишлия си живот, безпределно усещане за спокойствие.
      Така описват своето състояние тези, които са преживели клинична смърт. Но не са престъпили чертата. Какво става по-нататък? Крачка след крачка учените в различни страни по света се доближават до разгадаването на най-трудната за човека загадка.
      Загадъчното явление, протичащо на границата между живота и смъртта, нарекли със звучното определение "предсмъртни изживявания" ("околосмъртен опит"), на английски Near-Death Experiences.
      Всичко започва преди тридесетина години.
      Американският изследовател Реймонд Муди използва за първи път термина за описване състоянието на хора, били "на чертата".
      Повечето изследователи обясняват това явление с психофизиологически причини. Някои учени считат, че то се появява поради настъпващите жизнени изменения в мозъка, умирането на клетките в резултат на недостиг на кислород. Други разглеждат предшестващите смъртта видения като реакция на страха от приближаващият се край. Трети са склонни да го обяснят като следствие от приетите медикаменти.
      Но ето, че група холандски учени под ръководството на Пим ван Ломел предлагат своя теория, която стана световна сензация.
      Учените си задали въпроса: в кой точно момент настъпва състоянието "околосмъртен опит"? Във времето на клиничната смърт, при абсолютно правата линия на електроенцефалограмата или в този момент, когато мозъкът вече се е "включил"? Да се намери отговорът помага случайността.

      ТЯЛОТО НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО, КОЕТО НАШЕТО СЪЗНАНИЕ "ОБИТАВА"!
      Един ден в клиниката постъпил пациент в състояние на кома. Усилията на лекарите - изкуствено дишане, масаж на сърцето - не дали резултат. Мозъкът на пациента загинал, енцефалограмата се протегнала в зловещата зелена линия. Лекарите се приготвили да предприемат интубация и да въведат в гърлото специална тръбичка, оказало се, че пациентът е със зъбна протеза. Извадили протезата и я поставили на масичката.
      Само че изведнъж забелязали странните признаци на ...нов живот След половин час у болния се нормализирали пулс и кръвно налягане!       След седмица "възкръсналият" помолил да му върнат протезата. Само че лекарите забравили по време на стресовата ситуация къде точно са я забутали. Тогава пациентът съвсем точно им казал къде трябва да я търсят. При следващите въпроси станало ясно, че този човек виждал отгоре своето тяло на леглото. Той описал с пълни подробности отделението и поведението на всички присъстващи в момента на неговата безусловна смърт. Разказал също така и за страховете си, че лекарите ще прекратят реанимацията. Ясно помнел и това, че през цялото време той отчаяно се опитвал да подскаже с нещо на лекарите, че той е все още жив.
      Този случай дава основание да се предположи, че съзнанието на човека като че съществува независимо от мозъка. И, най-важното и сензационното, че физическото ни тяло не е единственото място, което нашето съзнание "обитава"!
Означава ли това, че човешкото съзнание не умира даже след смъртта на тялото, след гибелта на мозъка?

      ХОРАТА СТАВАТ КАТО ЗВЕЗДИ...
      Скоро след това цял свят беше развълнуван от дръзката теория на американския физиолог Хари Шварц. В своята лаборатория за изучаване енергетичните системи на човека в университета на Аризона той направил серия опити, потвърждаващи теорията на холандците. Нещо повече.       Той сам направил нова крачка към разгадаване мистерията на смъртта. Той е и сред първите учени, които с голяма сериозност се отнасят към изучаването на феномена на медиумите - хората, способни да установят връзка с напусналите този свят.
      Изводите на Шварц изглеждат като истинска фантастика. Според него енергията и информацията от умрелите хора се задържа във Вселената. Хората стават подобни на звездите. Те постоянно изпускат невидими фотони светлина. И тези фотони се устремяват в Космоса. Това, че нашата енергия, информация, и нашето съзнание продължават да живеят е така вярно, както и това, че светлината от далечните, на хиляди светлинни години от нас, угаснали звезди продължават своя път през Вселената...

      Какво е това - фантастика или сензационно откритие, способно да измени коренно отношението на човечеството към смъртта? Как ще се промени нашият живот, ако за нас престане да бъде тайна неговото продължение?
      Discovery Channel прави опит да разкрие същността на "околосмъртния опит" и животът в другия свят чрез хора, чието мнение по тези въпроси не е голословно.

      Филмът "Свръхестественото" от сериала "Зад чертата", разказващ за преживяванията на хора, надживели клиничната смърт и резултатите от дългогодишните изследвания на специалистите в областта на танатологията, беше показан по Discovery Channel във вторник, 23 август.

Екип на "България 21 век"

Назад


Зад чертата

Свръхестественото

Интернет дизайн