31 август 2005 г.
РАБОТНИ ВИЗИ USA - 2006

      Американското правителство определи нова визова квота за квалифицирани имигранти, които да бъдат приети в Америка през новата 2006 година. Работни визи ще получат 65 000 чужденци.
      Новата квота събуди отново споровете за това дали е полезно или не да се канят чуждестранни специалисти. Става дума да работници, които влизат в страната с така наречената работна виза H1-B.
      Освен тези 65 000 става дума и за още 12 000 визи предназначени за една особена категория чужденци - хора с научни степени, доктори на науките или магистри.
      Представители на отраслите на високите технологии заявяват, че при новите ограничения за чуждестранни специалисти страната започва да изпитва остра необходимост от квалифицирани инженери.
      Джон Палафутас от Американската електронна асоциация се възмущава: "Америка няма достатъчно свои учени и инженери, необходими за своята икономика. Спасяват ни визите H1-B."
      Той смята, че трябва да се разшири действието на тази виза. В частност - възможността наличието й да дава автоматически американско гражданство /гринкарта/ на всички чужденци, получили специалното си образование в САЩ и защитили тук докторска или магистърска дисертация.
      Съществуват, обаче, сериозни притеснения, че някои компании ще използуват квотата за наемане на работници, готови да се трудят за много ниска заплата. В същото време САЩ има много свои квалифицирани, но "по-скъпи" специалисти.
      Мнозина са склонни да мислят, че съществуващата имиграционна система се нуждае от преосмисляне.
      - 65 000 визи са 65 000 покани за Америка - казва Линда Горман, научен сътрудник от Колорадо. - Желаещите да дойдат в САЩ са много повече. За работодателите, получаващи правото да раздават такива покани по свое усмотрение това е истински подарък. Естествено, мнозина ще изпитват изкушението да злоупотребят с тази власт. По този начин злоупотребата е заложена в тази система.
      Според нея някои частни компании предпочитат под формата на редки специалисти да канят от чужбина счетоводители, на които да плащат по 8 долара на час или компютърни специалисти за 17 000 долара годишно. Това е близо 5 пъти по-малко, отколкото се плаща на американски специалист със същата квалификация.
      Компаниите, които използуват визовата програма H-1B прибягват и до още една незаконна стъпка: те канят чужденец, обучават го и след това го връщат в неговата родина, за да изпълнява там поръчките за Америка.
      Сега в САЩ се опитват да регулират процеса на поканите към специалисти от чужбина. В годините на технологическия бум по тази програма са били заявявани до 200 000 работни визи годишно. От 2003 година квотите се намаляват.
      И все пак остава въпросът: да се увеличи ли обучението на свои квалифицирани специалисти или да се канят вече готови "евтини" специалисти от други страни? Двете страни на този въпрос имат своите поддръжници и критици и те сега изглеждат по равно.

По данни на американския печат

Назад





Интернет дизайн