31 август 2005 г.
ГЕНЕРАЛНОТО КОНСУЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЧИКАГО
ОТГОВАРЯ НА ВАШИ ВЪПРОСИ


      Уважаеми читатели,
      В днешния брой откриваме новата си рубрика, в която на ваши въпроси ще отговарят служители от Генералното консулство на България в Чикаго. Тук може да намерите информация за издаване на нови паспорти, заверка на подпис и легализация на документи, кога и как се поставя апостил, на какви документи е задължително да има нотариална заверка и всичко друго, което може да улесни вашите административни контакти.
      Днес публикуваме първите въпроси, които получихме в редакцията, и първите отговори, любезно предоставени ни от Консул Недялчо Данчев.

      Мога ли да подновя шофьорската си книжка от България с изтекъл срок чрез Генералното консулство в Чикаго? Трябва ли медицински преглед от Илинойс и важи ли той в случая?
      В съответствие със Закона за българските документи за самоличност, Вие можете да подадете документи за издаване на Свидетелство за управление на МПС чрез българско дипломатическо или консулско представителство. Необходимите документи са заявление (може да се получи в консулството или по пощата срещу 1 щ.д. в брой или money order ), две снимки (3,5х4,5 см, на светъл фон, фас), фотокопие на старото свидетелство и на контролния талон и медицинско свидетелство. Медицинското свидетелство следва да е издадено от местните медицински органи, да е преведено на български език и преводът да е заверен в Генералното консулство.

      Ако детето ми е български и американски гражданин и е с един от родителите си в България - трябва ли на връщане в САЩ пълномощно от другия родител?
      Да. За извеждане от Република България на малолетен или непълнолетен български гражданин, съпровождан от единия родител, е необходимо писмено и нотариално заверено от българско дипломатическо или консулско представителство съгласие (във вид на пълномощно или декларация) на другия родител.

      Възможно ли е да промените приемното време в Консулството за по-голямо удобство на работещите българи?
      Приемното време на консулската служба на Генералното консулство е от 10 до 13 часа от понеделник до петък. За удобство на българските граждани в Чикаго консулската служба провежда веднъж месечно два консулски дни (събота и неделя) в българските църкви "Свети Иван Рилски" и "Света София". В близко време ще организираме проучване сред българската общност в консулския окръг, за да определим какви са предпочитанията и какви промени биха били в интерес на по-голямата част от българите тук.

      Може ли да публикувате в българската преса на Чикаго цените и времето, за което се изпълняват основните консулски услуги?
      Консулската служба на Генералното консулство подготвя в момента информационен материал, който след като съгласуваме със съответните български институции, от които основно зависят сроковете за изпълнение, ще бъде предоставен на българските медии в Чикаго.

      По-подробна информация по тези и по други консулски въпроси може да се получи от интернет страниците на Генералното консулство на България в Чикаго: www.bulgaria.bg/N.America/Chicago или Посолството на България във Вашингтон: www.bulgaria-embassy.org


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ
Помощта в пари и натура за пострадалите от наводненията в България се организира от Българския червен кръст.
Разплащателната сметка в долари е:

БУЛБАНК АД
Клон Калоян
Банкова сметка - USD 110 003 02 27
Банков код - 621 763 07
SWIFT: BFTBBGSF


Молим изпращайте вашите въпроси към Генералното консулство на България в Чикаго на:
Адреса на редакцията:
BULGARIAN WORLD
2950 W. Arthur Ave, # 2 South
Chicago, IL 60645
Телефон: 773-517-2143
Факс: 773-262-4532
E-mail: editor@bulgaria21.com

Назад


Български герб

Интернет дизайн