31 август 2005 г.
На вашите читателски въпроси - отговори от нашия консултант
ТОМИСЛАВ ГЕОРГИЕВ


      АКО СИ РАБОТОДАТЕЛ САМ НА СЕБЕ СИ /SELF-EMPLOYED/, ТРЯБВА ЛИ ДА ОТКРИВАШ ФИРМА?
      В последно време доста хора идват при мен за попълване на данъчни декларации, след като междувременно са открили и фирма. Нещо напълно ненужно в 99% от случаите.
      За да имаш business в Америка не е необходимо непременно да се открива фирма. Като ги питам колко работника имат, какъв годишен оборот имат, излиза, че те са си self-employed. Т.е. сами на себе си са работодатели.
      Излишни разходи по откриване на дейността, счетоводно обслужване, годишни данъчни декларации, годишни доклади и куп други напълно ненужни разходи.
      Всичко това спокойно може да бъде отразено на личните данъчни декларации на "schedule C", където има място даже да се отразят заплати, ако сте плащали такива.
      Много рядко се налага да се открива фирма. Например, когато законът го изисква или когато оборотите наистина са много високи, инвентарните ведомости нарастват и от данъчна гледна точка вече е по-изгодно да се премине към счетоводно обслужване на фирма.
      За някои специфични дейности се изисква защитата и плащането на лиценз, което не ви задължава да откривате фирма. Ако искате и можете да работите за себе си, добре, ако не, работете за някой друг на комисионна, но не бързайте с откриването на фирма, защото в повечето случаи фирмата остава само на хартия, пък законът е един и същ за вашата неработеща фирма и за McDonald's да кажем.
      Носят ми хората документи, а вътре си стоят и акциите, 100 или 1000, зависи какво са казали при първоначалното откриване. Кому е нужно това? Даже не са и погледнали, че ги има.
      Първата грешка, която се прави е, че се пристъпва към откриването на фирма. Втората, че се взема вестника или информация на ухо и се отива при човек, който има претенциите, че може да ви открие фирма.
      О, фирма, разбира се! И тряс - Corporation! Ама защо точно тази форма, а не някоя друга, никой не обяснява, може би защото и той самият не знае.
      Има много други видове фирми, които са и много по-изгодни за бизнес, който едва сега прохожда. Най-разпространената е така наречената S-Corporation. Т.е. накратко, ползва се от преференциите на големите корпорации, а плаща данъци като на лични такси. Описанието не е много точно, но го използвам, за да стане по-разбираемо за широката читателска аудитория.
      Да не говорим за LLC, което си е ООД - дружество с ограничена отговорност или Partnerships, което е една чудесна форма за бизнес между два или повече партньора.
      Така, че моето лично мнение е, нека да правим бизнес, нека да ни върви и когато работата се развърти достатъчно, обективните обстоятелства ще ни наложат вече откриването на фирма и всичко ще дойде от само себе си и на мястото си.
      Какво, според мен, трябва да ни ръководи при избора - фирма или не?
      Фирма - когато има достатъчно постъпления, за да има и за нашата заплата и за реинвестиране на останалата част от печалбата. Именно това реинвестиране ни спасява от данъци от една страна, а от друга - води до разрастване на бизнеса. И от тук до по - големи печалби през следващите години.
      Като говорим за печалби, да кажем нещо и за загубите.Има едно неписано правило - IRS счита за нормално 3 от 5. Т.е. за 5 години е нормално да сте 3 от тях на загуба, но повтарям - това е едно неписано правило.
      Откриването на фирма в много от случаите ви носи повече неприятности, отколкото полза. Неприятностите идват от непознаване на закона и неспазване на елементарните срокове за подаване на различна информация до различните инстанции.
      Като наближи време за годишните данъчни декларации се събира някаква информация и се гледа да се спази срока 15 март, ако сме избрали за финансова година календарната.
      Но това не е всичко. През цялата година например трябва да се плащат данъци, ако очакваме печалба на края. Ако имаме работници, най-често - наели сме някой да ни кара камиона, то този човек трябва да го обявим за данъци до 31 януари.Срокът за подаване на тази информация до IRS е 28 февруари. Допълнителна информация се подава до SSA - Social Security Administration. Неспазването на тези срокове ни носи допълнителни глоби.
      Не искам да бъда разбран неправилно, че съм върл противник на фирмите. Но защо да не минем по-леко, когато имаме такива възможности?
      За тази цел се консултирайте със специалист, каква точно фирма, за какъв специфичен бизнес, какви са законовите разпоредби за този бизнес. Също така от голямо значение е воденето на счетоводството на фирмата. Счетоводството е едно и също за всички фирми, но разликата е в неговите разновидности за различните видове бизнеси. Не е едно и също да имаш магазин за хранителни стоки и адвокатска кантора.

      КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОДАДЕНИТЕ ДАНЪЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ?
      Нека сега да засегнем един друг въпрос, а именно кой носи отговорност за верността на изложената информация на данъчните декларации? Отговорът е много прост - този който я подава, т.е. ние самите. За верността на информацията, за която се и подписваме няма никакво значение кой е изготвил данъчната декларация, ние самите или някой друг, фирма, професионалист, приятел или роднина.
      Разликата се появява вече как тази информация ще бъде отразена на данъчните декларации. Не е едно и също дали например ние ще си ги попълваме или някой, който познава материята, ще ни зададе насочващи въпроси в посока законно намаляване на данъците.
      Засягам този въпрос, защото неправилно се шири мнението, че щом този, който изготвя декларацията се подписва, значи няма проблеми.       Човекът, който изготвя декларацията се подписва, че правилно и добросъвестно, на професионално ниво, съобразено със законите, е отразил това, което сте му казали. А за това, което сте му казали и информацията, която сте му предоставили, отговорността си е ваша.
      Когато възникнат недоразумения с IRS по даден въпрос, за това например защо даден разход е отразен по определен начин, тогава изготвилият декларацията ще обясни на каква законова основа е стъпил и какви данъчни облекчения е ползвал.

      ПАРИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВАМЕ ОБРАТНО ОТ ДЪРЖАВАТА
      Сега ще се спра на един друг въпрос, който често ми задават. А той е за парите, които получаваме обратно от държавата. Въпросът звучи най-често така: абе ние дойдохме заедно с комшиите, на тях им връщат 4,157, а нас само 980, защо?
      Това е така, защото всеки случай е строго индивидуален, колкото данъкоплатци в Америка, толкова и случаи. Тук също неправилно се шири мнението, че "аз нищо не съм изкарал, значи много трябва да ми връщат."
      Така нареченият refund идва по две направления: веднъж, ако имаме право на определени кредити, и второ - ако през годината са ни надвзели от полагащите ни се данъци.
      По вторият случай, ако не сме плащали данъци през годината, значи няма и откъде да ни връщат. При постъпване на работа ние сме тези, които определяме по колко на месец да ни удържат. И когато в края на годината данъчното ни задължение е по-малко от реално удържаните пари, се получава, че има да ни връщат. Когато е по-голямо, се получава, че има да плащаме. Вече, когато към парите, които са ни надвзети, прибавим и полагащите ни се кредити, наистина се получава една внушителна сума.
      Но пак повтарям, това е за хора, които имат право на тези кредити и попадат в определени таксови граници.
      ***
      Изложената информация е принципна и тук са цитирани общи разпоредби на закона. За всеки конкретен случай потърсете помощта на специалист.

C Copyright Tomislav Georgiev

Назад


Томислав Георгиев
Томислав Георгиев

Интернет дизайн