25 август 2005 г.
СТРОИТЕЛИТЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
ХУБАВАТА ФИГУРА Е СКЪПА

      Макар и трудът да е изправил нашите прадеди на два крака и да ги е направил човеци, които могат да си правят къщи, да плават с кораби по океана и да летят със самолети по въздуха, той все още не се ползува с особена любов у мнозина от нас.
      Само така можем да си обясним факта, че милиони хора се интересуват от актуалната модна линия и си купуват скъпи парцалчета за да обвият с тях горкото си тяло. Щото някой им ги е ушил и трябва само да ги надянат.
      Но малцина се грижат за модната линия на своето човешко тяло. Не се увличат по това да носят здрави мускули и чрез тях добър гръден кош, впечатляващи крака и здрави ръце. Щото не може друг да им направи дизайна и да им ги ушие. Трябва сам. С много труд.
      Не че са му притрябвали на човечеството 6 461 225 918 аполоновци и венери /толкова е бил нашият род на 19 август, 2005, петък, в 12.00 на обед по Гринвич, както твърди световна агенция, която всеки ден пресмята колко ставаме на планетата/, но във всеки случай повече хора трябва да се стремят към физическо съвършенство.
      Пътят към съвършенството ни показват рекордьорите и шампионите във всяка човешка дейност. И макар на пръв поглед да не е толкова важно дали най-високата сграда в света ще бъде с проектирани метър или метър и половина повече и дали щангистът ще вдигне 250 или 251 килограма, върховите постижения имат огромно значение за развитието на човешкия род. Те са като кибрита, който подпалва пожара на желанията и стремежите у най-будните хора по света. И те ни дърпат всички нас - още и още - все по-напред. Макар и понякога да не го искаме.
      Не на всички трябва да съчувствуваме. Като, например, на този, дето прави бомба, която може, една-единствена, да ни изтрепа всички наведнаж! Но на Стоил, който ни показва какви мускули може да направи човек - може...
      Стоил Стоилов е един българин, който се бори за достигане на човешкото съвършенство в спорта, наречен "Боди Билдинг". Строителство на тялото.

      ШАМПИОНЪТ НА САЩ
      През август този българин от Чикаго стана шампион на САЩ в групата "Мастерс 35-45 години", категория до 80 кг в Питсбърг. С това си достижение нашият сънародник прави нова крачка напред в Америка, където миналата година спечели Меча на Илинойс - награда за шампионската му титла в нашия щат.
      Бил е 7 пъти шампион на България. Завършил е нашата Национална Спортна Академия "Васил Левски" в София и има забележителни познания по тренировъчния процес в своя спорт.

      Състезанията по културизъм са атрактивни и събират много зрители. Те стават свидетели на няколко кръга, по време на които журито прави класирането. В първия кръг, например, участниците се представят на фона на музика. Стоил обикновено грабва вниманието на всички още при този старт, защото има великолепни качества и атрактивни пози, които се харесват от пръв поглед.
      Тази година до полуфинал в неговата категория /най-многобройната/ са били допуснати 23 състезатели.
      Заключителната програма била от 9 пози за петимата финалисти, като всяка от тях се показва за 10 - 15 секунди.
      Както съдиите, така и зрителите, със своите спонтанни овации, ясно определят българина за безспорен шампион в категорията си.
      - Състезатели, съдии и зрители са изключително дружелюбни - казва Стоил Стоилов. - Победените не крият у себе си неприязън, идват и поздравяват победителя.
      За развитието на спорта се грижи Националният комитет на САЩ за физическо развитие. Дейвид Сакамото е ръководителят в Илинойс. На трибуните присъстват много хора от семействата на участниците, приятели, хора които сами се занимават с културизъм. В САЩ има голяма мрежа от фитнес клубове и мнозина се стараят да подобрят физическото си състояние.

      КАК ЗАПОЧНАХТЕ В БЪЛГАРИЯ?
      - В двора на къщата ни в Пазарджик пригодих малка тренировъчна площадка. Сам направих уредите - щанги, дъмбели, пружини за разтягане и пр. След казармата започнах да тренирам много сериозно. В България, обаче, боди-билдинг започна да се развива късно. Имаме федерация едва от 1989 година.
      Стоил Стоилов е 7 пъти шампион на България. 3 пъти е Балкански шампион, а през 1996 г- става и Европейски шампион в категорията си.       Прави интересна разработка за подготовка по боди-билдинг в края на следването си в Спортната академия. Привърженик е на по-чести, но по-къси по време тренировки. Това помага за максимално концентриране в заниманията. Повтаря по 6 пъти дадено упражнение. По-малко е неефективно, повече - също. Вдигал е щанга от подставка тежаща 205 килограма.
      Занимава се от 19 години. Почти няма ден, в който да не е направил 2 тренировки по 30 минути.

      КАК СЕ ПРАВЯТ РЕЛЕФНИ МУСКУЛИ
      Сега работи в един от прочутите фитнес клубове Бейли. Те са повече от 750 в САЩ. В залата на близкия до редакцията ни клуб на улица Къмбърланд има 270 уреда. Там има още плувен басейн, джакузи, суха и парна сауна, протеинов бар... На ден минават над 2 000 човека. Центърът работи сутрин от 5.30 до 10.30 вечерта. След обед към 5 - 6 часа е трудно да си намериш място - пълно е!
      За да съчетае своята работа в клуба с тренировките си, Стоил Стоилов става сутрин в 4.15 и прави първата си тренировка в 5 сутринта.
      Какво значи да си "във форма" при културизма? Според Стоилов това е да имаш нисък процент мазнини и много мускули. Постига се с тренировка и с изключителен режим на възстановяване.
      Когато човек прави релефни мускулите си, той изключва мазнините от храната си. Консумира пилешки гърди, телешко месо, ориз, картофи, плодове... Яде често, но по малко. И все пак храната трябва да бъде обилна. Ако малко хапваш -метаболизмът се свива.
      Мнозина се хранят колкото се може повече, понякога по осем пъти на ден.
      Тренировка и възстановяване - това са два равностойни процеса на една дейност, когато става дума за състезания и постигане на шампионски титли. Хубавото и атрактивно тяло на шампионатните подиуми е скъпо.
      ***
      Но ако вие предпочетете да се спасите от биреното коремче и увисналия таз, от умората и сънливостта на ежедневието - имате много пътища в културизма. Не толкова тежки и в същото време достатъчно ефективни за вашите цели!
      Какво предстои на шампиона на САЩ Стоил Стоилов в най-близко бъдеще?
      Големият есенен открит шампионат по културизъм в Атланта на 19 ноември. Още една крачка към усъвършенстване модата и дизайна на човешкото тяло.
      Което е по-важно от модната линия на шапката, на бельото и на балтона, които се окачват върху това тяло. Но - само за онези, които разбират за какво става дума.

Екип на "СТАРТ"

Назад


Стоил Стоилов
Най-характерната и атрактивна поза на Стоил Стоилов

Стоил Стоилов
Стоил Стоилов - шампион на САЩ

Мастерс 35-45 години
Най-добре представилите се участници в различните категории на турнира “Мастерс 35-45 години” в Питсбърг, САЩ, август 2005 г. Стоилов е вторият отдясно наляво.

Интернет дизайн