25 август 2005 г.
ОТКРОВЕНИТЕ НАСЛАДИ НА ДРЕВНИТЕ ФИЕСТИ

      Човек недоумява какво са правили нещастните ни прадеди преди стотици и хиляди години, когато не са могли да гледат "Биг Брадърс",       Слави Трифонов или шоуто на нашата световна, но от Чикаго, тв-звезда Опра, нямали са двеста канали по телевизията или Интернет, където да се кефят с електронни игри или да се интересуват от бременността на Бритни Спиърс...
      И ето, че едно достатъчно сериозно изследване на историци, посветено на "интимния живот" на прадедите ни, който се оказва не е бил чак дотам "интимен", разкрива подозираната истина, че и на тях не им е било нетърпимо скучно. Даже напротив...
      Древните включвали в празненствата си, които били поне два пъти повече от днешните, както духовни ритуали, така и откровени плътски наслади. До нас са дошли доста писания за така наречените "оргии". Изглежда оргиите са съществували винаги, колкото и да ги анатемосват моралистите като позорни, вредни и греховни. Интересното е, че гърците първоначално наричали "оргия" религиозните мистерии, свързвани с култа към боговете на плодородието. Постепенно интересът към добре познатите ни плодове на дружните усилия на мъжете и жените, каквито сме всички ние, изместил всичко останало...

      Откровените фиести на плътта при древните гърци

      Древните гърци не се съмнявали нито за секунда, че плътските наслади са най-великия дар от природата. В Елада култът към красивото тяло и любовта бил непоклатим. Изневерите на мъже и жени не се смятали като грях и не били причина за развод. Сексът се смятал за дар от боговете и в молитвите си млади и стари благодарили на олимпийските небожители за това.
      Богатите имали обичая да пълнят домовете си с цветя и да прекарват времето си с млади момичета, чиито дрехи обикновено се намирали в съседната стая.
      Деметрий, един от прочутите управници на Атина, се грижил освен за държавните дела и доста сериозна за своите работи. Организираните от него оргии без предел били възпети от много поети, щото не е имало тогава, уви, журналисти. Стихоплетците намирали време също лично да проследят обекта на вдъхновението си.
      Главните героини на елинските плътски фиести се наричали "хетери" и тях не само, че не са презирали, както правят след векове християните, но и високо ги оценявали заради техните физически и интелектуални достойнства. И повечето от тях били наистина не само красиви, но и възпитани и начетени.
      Историкът Страбон пише, че при светилището на Афродита в Коринт имало повече от хиляда хетери. Този факт гарантирал посещението на храма поне на 200 процента. За да си пообщуват с хетерите, пристигали хиляди вярващи... И като следствие - Коринт ставал все по-богат и по-богат.
      Старогръцкият писател Лукиан описва оргиите в храма на Афродита в Библос в строго документален вид. Той твърди, че в определен ден всички жени от града били длъжни да се отдават на чужденците за пари. Денят се наричал Афродисия и бил празник, посветен на богинята Афродита. Бил просто пиянство до козирката и всеобщо съвкупление. Хетерите играли в случая ролята на разпоредители, "мениджъри", както бихме ги нарекли в наше време.
      Празникът на Афродита в Тесалия носил друг характер. Тук се събирали лесбийките и всичко започвало с еротично бичуване. След това жените хвърляли дрехите си и се изкъпвали в морето. Излизайки на брега "кобилките на богинята" се наслаждавали една от друга по всички достъпни начини. Мъже на церемонията не се допускали.
      През есента гърците празнували в продължение на девет дни прочутите Елизийски мистерии в Атина. Хиляди, украсени с маслинови клончета, шествували до морето, за да направят свещеното "пречистване". Разпуснатостта или направо сладострастните изблици били съставна част от това твърде непонятно нам "пречистване".
      На шестия ден участниците отивали от Атина до Елизий, носейки пламтящи факли и житни класове от новата реколта. Там започвали буйни празненства с много храна, вино и секс. Жреците карали жените девет дни преди мистерията да се въздържат от секс - очевидно с това трябвало да се подхрани техният глад за мъжките обятия.
      Пълководци и войници също не искали да се лишават от женски ласки дори по време на война. Още повече, че по онова време битките почти не спирали. Атинските пълководци водели със себе си на походите флейтистки, арфистки и обикновени хетери. След сраженията командният състав набирал сили за новите битки в тяхното общество. Но като извращение се възприемали действия като това на един от кметовете на Атина. Той обичал да впряга в колесницата си голи проститутки и да обикаля града.
      Когато Александър Македонски разгромил персийския цар Дарий, завоевателят организира "сватба" за себе си и знатните военачалници. Били построени 902 брачни легла, украсени със злато, сребро, скъпоценни камъни и скъпи платове. "Младоженците" лежали в тях и се наслаждавали на хванатите из персийските села и дерета "младоженки" пред очите на войска и роби. Слугите се скъсвали да носят печени овни и вино, за да не заслабнат сватбените герои...

      Днес стига до тук.
      В следващия брой - за класиците при любовните фиести - римляните.
      По-нататък за европейските професионалисти от средните векове.
      Още по-нататък, ако издържите, ще стигнем и до наше време.

Материалите са от секретните фондове на BS-2Alfa1

Назад


Хетера

Интернет дизайн