25 август 2005 г.
ИВАН СОТИРОВ
Генерален консул на Република България в Чикаго:
За Родината и Българската общност, за имиграция, дипломация, език, вяра, надежда, единство...
В интервю с "България 21 век" и "Старт BG"


      Човек трябва да се среща с дипломати, и въобще с хора школувани в дипломацията, поне веднъж в годината.
      Понякога това, което ние искаме да внушим, или поне да кажем, на ближния с децибелите на Гяуров, Борис Христов или Шаляпин, или с юнашки юмрук по масата, те го правят кротко, с няколко любезни думи, като те гледат право в очите.
      Разбирайки всичко това редакцията ни, вместо да харчи за самоучител по дипломация, покани новия и първи за града ни Генерален консул на Република България в Чикаго - г-н Иван Сотиров и той, без да се усети, ни изнесе напълно безплатен сеанс по етика, по начин на общение с хората, сред които живеем и за които работим.
      Мнозина, сред тях и редакторите, включително и чикагските, имаме нужда от такива срещи, oт общение с хора, които виждат света от по-висока камбанария, а не само от нашата улица.

      КУРАЖЪТ ОТ БЪЛГАРИЯ ДО ТЕБ
      Първото, с което нашият гост ни впечатли, беше че пристига сам, което веднага ни подсказа, че визитата не е протоколна, а гостът ни иска наистина да поговори с нас спокойно, донякъде дискретно и с желание да има полза от прекараното заедно време.
      Същото възнамерява да направи и с другите български медии в Чикаго, с българските институции, организации и бизнеси.
      Бяхме силно окуражени от присъствието на такъв човек, облечен с високи пълномощия от Българската държава, сред нас, в Чикаго. Попитахме го - ще застане ли до нас, ако решим да направим нещо добро за българската общност.
      "Не само аз - България ще бъде с НАС"- ни рече...
      Иска ни се час по-скоро да видим, ако не края, то поне началото на края на българското анонимно присъствие сред врящия от етноси котел на Чикаго. Защото, ако другите си имат своите "бащи на общността", своите представители, защитници, авторитетни хора, които да отстояват интересите на общността пред американските институции в града, в щата и на федерално ниво, ние нямаме общоприет от нас дори адрес, на който американците да изпратят поздравление за националния ни празник.
      Присъствието на наше Генерално консулство създава надежда за единение и сила на иначе разпокъсанaтa на общност. То може да стане център на обединителни сили.

      ЩО Е ТО - ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО?
      Четири са насоките, в които ще работи българското генерално консулство в Чикаго, консулство на 14 американски щата от Средния Запад, сред които е и нашият Илинойс.
      Първата област са политическите връзки между България и САЩ. В настоящия момент те са на най-високо ниво в историята на нашите стогодишни досега контакти и взаимоотношения и това ни дава много възможности.
      Генералното консулство в Чикаго ще спомага и за осъществяване на икономическите връзки между България и този огромен и мощен промишлен и стопански район какъвто е Средният Запад.
      Консулството ще съдейства за опазването и разпространяването на нашия език, култура, традиции и без съмнение сега Чикаго може наистина да стане културна столица на българите в чужбина. Наша, на най-големия български град в чужбина, е задачата да бъдем инициатори на идеи за опазване на нашата култура, та по нашите стъпки да вървят другите.
      Разбира се консулското обслужване на българските граждани си остава генералната и масивна дейност на консулската служба. Възникнаха десетки въпроси - за работното време на консулството, което в момента е проблемно за нашите работни братя и сестри, за новите паспорти, които ни взимат здравето, за апостили и заверки, които, примерно в Пловдив признават, но в Дупница - не...
      Нашето впечатление е, че в генералното ни консулство в Чикаго ще се работи все по-добре.
      Струва ни се също така, че с помощта на консулството ще се консолидира и българската общност. От нас зависи как американците ще се отнасят към българския етнос, към една организирана и сплотена общност.

      СПОРАЗУМЕНИЕТО
      Иван Сотиров е бил много пъти в САЩ, но е за първи път в Чикаго. Според него това е красив град с много обществени и културни институти, Чикаго е в челото на Америка и света по посещаемост на музеи, театри, концерти, фестивали и спортни прояви. Българите, които сме тук, трябва да сме щастливи. Но за съжаление малцина се ползуваме от това духовно богатство на нашия град Чикаго.
      В рамките на откровена самокритика в редакцията признахме, че сме направили малко, конфузно малко, за информиране на сънародниците ни къде могат да отидат и какво да видят и чуят. Слаби са мостовете, които протягаме между българите и американското общество и култура.
      Затова пък, в този откровен разговор между журналисти /нашият генерален консул има успешна журналистическа практика в България/, бързо постигнахме малко, но практично и осъществимо споразумение: "Старт" и "България 21 век" да открият на страниците си постоянна рубрика, в която Генералното консулство ще отговаря на вашите читателски питания.
      Четете още на 1 септември отговорите на поне цяла шепа въпроси, които се изсипаха на тази наша първа среща. На тази страница сега за тях, уви, няма място.

      СВОБОДА И ОТГОВОРНОСТ
      Разговаряхме и за мястото на българо-езичните медии в Чикаго. Съгласихме се, че ние, медиите, не правим банички, за да се конкурираме първосигнално помежду си, да пишем каквото си искаме и каквото ни е изгодно, да се борим кой както може за рекламодатели и читатели. Обществената отговорност, която носим, ни задължава да спазваме етичния, морален кодекс на журналиста.
      Наистина - журналистиката е свободна професия и може да я правим и на нивото на шоковите материали, да публикуваме каквото ни попадне. Но ако имаме чувството на отговорност би трябвало да изграждаме авторитета на изданията си такъв, какъвто очакваме да бъде и авторитета на нашата общност в чужбина. Всяка редакция трябва да реши за себе си какво е важното. И да пише за него. Ако смята, че това са скандалите и междуособиците на хора и групи от хора - така да бъде. Но написаното слово не само остава в историята, то е катализатор на процесите в обществото.
      Да работим, като сериозни медии, най-напред за доброто и авторитета на българската общност. За сплотяване. Непонятното е, че повече от 1500 дни пишем заедно вестници в Чикаго, а не сме намерили сред тях един - да се видим и да се чуем взаимно... Както се чухме с нашия гост.

      ЗА ЕДИН ОТ ПРИОРИТЕТИТЕ НА РОДИНАТА
      Новият ни консул, висок, изправен, с фигурата на хандбалист, какъвто спорт и е практикувал, със спокойно лице, охарактеризира кратко и точно смисъла на българските институции в чужбина:
      "Приоритет на Българската държава е да защитава правата и интересите на българските граждани - където и да се намират по света. Това е и смисълът на българските посолства, консулства и мисии..."
      Запомняйки тези думи, трябва да сме готови и да си търсим правата си винаги. Но само ако и ние спазваме изискванията да сме коректни граждани на България. Знаем какво означава това...

      КАК ДА ПОМОГНЕМ НА БЪЛГАРИЯ?
      Как да помагаме от тук на България в кризисен момент?
      Това е решение на всеки човек. Още повече, че в Чикаго няма организация, която да поведе хората да го сторят заедно. Консулът смята, че е целесъобразно да се съберат общо средства и имущество в Чикаго и да се изпратят наведнаж в страната ни. Чикагските медии сме публикували и ще публикуваме връзки с Българския червен кръст и други организации, събиращи и раздаващи помощи. Но нито ние, нито църквите, нито бизнесът, никой не направи досега нищо, за да помогнем обединено на сънародниците си. Да помогнем така, както може да помогне многобройният български Чикаго.
      България ще лекува раните си от природните катастрофи дълго. Още не е късно медиите да излезем заедно с покана до всички за обединени усилията по събиране помощи за страдащите наши родители, приятели, българи... Генералното консулство е готово да ни окаже пълно съдействие!

      ДОВЕРИЕТО ДОЙДЕ В ПОНЕДЕЛНИК
      Този понеделник в редакцията преминахме дълъг път в посоката ДОВЕРИЕ към българските официални институции в чужбина.
      Времето е пред нас.
      Ще се постараем да укрепим и доверието на нашите читатели към нас и към Българското генерално консулство в Чикаго. Както и доверието на Генералното консулството към нас, българите от Чикаго.
      Процесът е взаимен.
      Няма да бъде лесно. Има много стари наслоения, но има и доста нови събития и тенденции. Те ще ни помогнат да успеем.

Екип на "България 21 век" и "Старт BG"
___________________________________

      Иван Сотиров изпълнява задълженията на Генерален консул в Чикаго от 25 юли 2005. Преди това е бил съветник в Кабинета на министъра на външните работи.
      Започнал като журналист във всекидневник, той продължава кариерата си като ръководител на отдела за международни връзки в Центъра за стратегически изследвания при Министерството на отбраната през1993, директор на Информационния център на НАТО в София през 1997 и старши експерт в Комисията по външна политика, отбрана и сигурност в Народното събрание през 2001.
      Завършил е журналистика в град Лвов, Украйна и има магистърска степен от ВА Г.С.Раковски". Специализирал е в Европейския център за изследване на сигурността "Джордж Маршал", Гармиш-Партенкирхен, Германия, Висшия институт по национална отбрана, Париж, Франция, и Центъра по национална сигурност към Министерството на отбраната в София.
      Член-основател е на Атлантическият Клуб в България (от 1991) и член на Управителния съвет на Института за Евро-Атлантическа сигурност (от 2001). Бил е член на Изпълнителното бюро и вицепрезидент на Международния Атлантически комитет по образованието в Париж, Франция (1998 - 2001).
      Говори английски, френски и руски.
      Роден е на 12 май 1948 в Пловдив. Женен, с две деца.


Назад


Иван Сотиров
Иван Сотиров - Генерален консул на Република България в Чикаго

В редакцията
Иван Сотиров в интервю с "България 21 век" и "Старт BG"

Интернет дизайн