11 август 2005 г.

СУПЕР ЕВРОПЕЕЦ ЗАМЕСТВА РЕДЖИ МИЛЪР
Всички в НБА търсят свежа и силна кръв!

      Литовецът Шарунас Ясикевичус, най-добрият гард на Стария континент, се присъедини към отбора на Индиана Пейсърс.
      Шарунас бе взет от 'Пешеходците' за да замести легендата на отбора Реджи Милър, който се отказа миналия сезон. Договорът на Ясикевичус е за три години и е на стойност 12 милиона долора. Литовецът е играл в САЩ през периода 1994-1998 като колежанин в Мериленд.       Разбира се сега е НБА и той ще има трудности в новата обстановка. Преминаването на Ясикевичус от Макаби (Тел Авив) направо в Индиана е многозначителен факт, тъй като литовецът стана един от малкото чужденци, които не са минали през предсезонния драфт на Лигата.
      Шарунас Ясикевичус е добре познат в Европа след триумфа на Литва на Европейското първенство през 2003. След това неговият тим Макаби стана номер едно в Европа. На Олимпиадата в Атина 2004 Ясикевичус игра чудесно срещу САЩ.
      Интересно е обаче как и къде ще играе гардът в Индиана? Треньорът Рик Карлайъл има един начин на игра - защита! А литовецът играе добре в нападение. В уебсайта на Индиана Пейсърс Конрад Бруннер се опитва да отговори на този въпрос. Той казва че след като Шарунас е бил 'звезда' той има възможност веднага да влезе в основния състав. Има обаче и вариант той да бъде резерва в първите мачове, тъй като Стефен Джаксън е утвърден в отбора. Г-н Бруннер мисли, че стартовата позиция няма да бъде дадена на литовеца, но той има потенциала и таланта да си я извоюва.
      След този трансфер е ясно, че в 'Инди' мислят все повече и повече за титлата. С привличането на суперзвезда от Европа и добър колектив финалът съвсем не е извън плановете. Пейсърс останаха заедно, докато Детройт се раздели със своя треньор - там бе привлечен Флип Сондърс, бивш треньор на Минесота.
      Останалите отбори в лигата също не пестят средства и играчи. Ето и някой от по значимите трансфери.
      Сиатъл удължиха договора на Рей Аллен, който бе свободен агент. Л.А. Клипърс подписаха с Катино Мобли. Най-големият трансфер в историята на НБА по количество играчи (13) е между Бостън, Маями, Юта, Мемфис и Ню Орлеанс. От всичките, обаче, най-много блести Антони Уакър. Бившият лидер в Бостън ще подсилва Шак и Уейд в Маями. Кливленд вече е с Даниел Маршал от Торонто, удължиха и договора на Зудринас Иугаскас. Л.А. Лейкърс привлякоха Куами Браун и Ларон Профит от Уашингтън в замяна на Карон Бътлер и Чъки Аткинс. И, разбира се, за тези от вас които не зная, Фил Джаксън се завърна в отбора на Коби Брайънт и ще се опита да изправи Ню Йорк на крака след слаб сезон.
      Въпреки тези трансфери отборите все още продължават търсенето. Защото всички знаем че за да имаш добър сезон ти трябва добра селекция.

Йордан СИМЕОНОВ,
Баскетболен коментатор на "Старт"


Назад


Индиана Пейсърс

Интернет дизайн