11 август 2005 г.

ЛАРИ БРАУН СЕ ВРЪЩА У ДОМА
Ще прави шампион отбора, за който е викал като дете

      Ако някой ми беше казал, че само година след като Детройт спечели трофея на НБА ще се раздели с треньора си, бих му казал, че е луд. Това лято обаче лудите изглежда са на почит, защото те си позволиха да изпуснат един от най-мъдрите и успели треньори в Лигата. Лари Браун, единственият треньор в историята на НБА, спечелил титла и в Лигата и в Колежанското първенство, бе назначен за треньор на Ню Йорк Никс.
      Предизвикателството пред Браун да ръководи Никс в най-известната в света зала, Медисън Скуеър Гарден (Madison Square Garden) ще бъде огромно. Г-н Браун обаче е доказвал, че може да вземе който и да е отбор и да го направи претендент за титлата. В близкото минало той направи това с два отбора. През 2000 г. той и Ален Айверсън докоснаха титлата, но не успяха да се преборят с Л.А. Лейкърс - тогава водени от Фил Джаксън, Коби и Шак. След това през 2004 Лари Браун доказа, че на един отбор му е нужен колектив, а не 'звезди'. Детройт Пистънс грабнаха трофея и бяха близо да го повторят миналия сезон срещу Сан Антонио.
      Лари Браун може да направи това, което нито един треньор не е правил в Ню Йорк от близо 25 години, а това е да спечели най-ценния баскетболен трофей.
      "Може да има само едно нещо по-хубаво от това да спечелиш титлата, а това е да я спечелиш със своя "роден" отбор, отборът за когото си викал като малко дете."- каза Браун след като се появи в Ню Йорк.
      Както е известно Лари Браун е роден в Бруклин, Ню Йорк, а след това е живял в Лонг Айлънд, също част от града.
      Браун се завръща у дома, за да работи. Всички знаем, че от него се иска титла и нищо друго! Естествено, че ще му бъде трудно.
      С какво разполага Браун?
      Да започнем със Стефан Марбери като гард. Един великолепен играч, който може да реши мач сам с добрата си стрелба от тройката. Ню Йорк привлякоха Марбери от Финикс преди две години.
      От другата страна е Джамал Крафърд, който има отлична стрелба и след като Лари "поговори" с него, вероятно ще играе добре и в защита, където куцаше миналия сезон.
      За център могат да се борят Джаки Бътлер, Шанинг Фрай и Джероум Джеймс. В атака Браун може да разчита и на Куентин Ричардсън, който направи феноменален сезон с Финикс, на Анферний Хардауей, който ще започне своя 13-ти сезон в лигата и на Малик Роус шампион със Сан Антонио от 2003.
      Както изглежда Браун има достатъчно играчи, за да създаде боеспособен отбор. Баскетболната публика - не само в Ню Йорк, но и въобще в САЩ, е зажадняла за хубав баскетбол и също е с новия треньор.
      От сега нататък на ход е г-н Лари Браун и, както каза Айзеа Томас (баскетболният шеф в Ню Йорк/ "Това е черна работа, а Браун е перфектният черноработник".

Йордан СИМЕОНОВ,
Баскетболен коментатор на "Старт"


Назад



Интернет дизайн