28 юли 2005 г.

МНОГО ЗЛАТО И ДРЕВНИ ЗАГАДКИ ПОД КРАКАТА НА БЪЛГАРИТЕ

      Няма никакво съмнение, че древните ханове са тръгнали и довели прадедите ни на най-хубавото място в света. Доказателство за това са и новите археологически открития, които потвърждават какви престари култури и какви цивилизации са обитавали днешните ни земи. Тези народи не биха дошли в днешна България, ако не са преценили, че това място е прекрасно по своята природа и достойно за развитието на най-добрата човешка цивилизация.
      Друг е въпросът осъзнава ли днешният българин това, разумен ли е да го използува и в крайна сметка сам ли е решил, че е достатъчно лош за да остави този благодат и се отправи по чужбина...

      Наскоро в България беше открита най-богатата тракийска гробница.
      Преди време археолозите бяха поразени от тракийските надписи, открити при разкопките. Учените изказаха предположението, че става дума за графити от 5 век пр.н.е. Според тях гробницата била на тракийския цар Терес.
      Централната част на погребението е направена от огромни каменни блокове. Най-малкото "камъче" тежи над 500 кг.
      Но при научните разкопки не бяха намерени нито оръжие, нито сребърни украшения, нито злато. Макар и миниатюрна страна България не може да опази археологичните си богатства от иманярите, които помитат всичко от древната култура и изстискват от старините само онова, което може бързо и лесно да се продаде. Дали наистина някой полага сериозни грижи да запази това световно богатство или и то е поставено в общата графа на начините за забогатяване на някоя престъпна и силна прослойка?
      Как така в една толкова населена и цивилизована страна никой не е забелязал прокопаването на 17-метров подземен тунел, през който грабителите проникват в гробницата и спокойно товарят колите си с древните богатства?
      Сегашните открития са дело на археолога Даниела Агре и се намират до село Златиница , само на 290 км на изток от София.
      Погребението е от 4 век пр.н.е.
      "Отличава се от всичко познато досега" - пише италианският вестник "Република".
      Това е много загадъчно. Сред съкровищата са намерени: корона от тънки златни листи; прекрасни сребърни чаши във формата на рог; златна посуда; украшения от злато, сребро и бронз; изкусно направени предмети за бита на хората.
      Вероятно това е от времето на цар Севт Първи, при управата на който, тракийското царство достигнало необикновен разцвет.
      Специалистите са уверени, че златната маска, намерена миналата година край Казанлък е покривала лицето на Севт Трети, тракийският цар, който успява да се противопостави на Филип Македонски. Неговата златна маска тежи 669 грама, докато прочутата маска на Агамемнон е била всичко на всичко 60 грама.
      Българският археолог Георги Китов заяви, че това е най-голямото тракийско погребение, открито досега.
      Районът, където се намират многочислени археологически находки се нарича "Долината на тракийските царе" по аналогия с местата край Луксор, където са погребвани египетските фараони.

      И все пак "Златната треска" в България едва сега започва. Българските археолози спешно правят разкопки и на други места в тази препълнена със старо злато и древна история долина. Само преди дни българите откриха в земята много златни украшения и при разкопки край река Дунав. Вероятно те датират от 5 век пр.н.е. и са на готския цар Теодорикс.
      Древните тракийци са разработвали стотици златни и сребърни рудници. Затова и техните царе и велможи били наистина отрупани с богатства.

      Остава само въпросът ще съумее ли България, която още не е намерила време да създаде свой закон за охрана на културните си ценности, да ги опази? Да си създаде повече авторитет в света и да си помогне с даровете от миналото да направи по-добър живота на днешните си граждани?

По материали на чуждестранния печат

Назад


Археологически находки

Археологически находки

Интернет дизайн