28 юли 2005 г.

ХАВАЛА
или нестандартните начини за парични транзакции


      Подготовката на един самоубийствен терористичен акт струва около 1500 долара. Експлозията в нощен клуб на остров Бали, при която загинаха 202 души, струваше на терористите 35 000 долара, а туризмът на Индонезия загуби около 100 милиона долара. За подготовката на терористичния акт в Ню Йорк на 11 септември, 2001, при който загинаха 3 000 души и бяха нанесени щети за 135 милиарда долара са били изразходвани 400-500 хиляди долара.
      Независимо от това дори и малките суми, които терористите заплащат за химикали, електроника, взривни вещества и пр. могат да помогнат на полицията да ги идентифицира. Тайните служби разчитат особено много на разкриване пътищата за финансиране на терора.
      Много от сумите за организиране на атентатите стигат до терористите от различни бизнеси, благотворителни фондове, частни лица.
      По данни на Световната банка незаконните финансови операции в света съставляват годишно от 600 до 1 500 милиарда долара.
      Наркобизнесът има от 300 до 500 милиарда, търговията с хора и оръжие - 150 - 460 милиарда, доходът от компютърните престъпления вече надминава 100 милиарда.
      Какъв процент от тези пари стигат до терористите днес не знае никой. И главно защото терористите и организираната престъпност използуват за финансови транзакции системата на лични връзки.
      Това е и една от причините за повишеното внимание към хората, които си позволяват да прехвърлят пари чрез свои канали.

      СВЕТОВНА СИСТЕМА ЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ПАРИЧНИ ПРЕВОДИ
      Терористите и техните спонсори използуват неформални системи за превод на пари. Сред тях е арабската ХАВАЛА /"превеждам", "телеграфирам" - на арабския банков жаргон/.
      Системата е известна и с други названия: "Фей-Чиен" /Китай/, "Хунди" /Индия/, "Падала" /Филипините/,"Фей Куан" /Тайланд/ и пр. Използува се масово от имигрантските общности в Америка, Европа и Близкия Изток, които изпращат парични средства в своите страни.

      ЕВТИНА, ОПЕРАТИВНА, НО И ОПАСНА
      Хавала е система, която се използува по принцип за препращане на законни средства, но нейната анонимност и минимална документация я правят много удобна и за злоупотреби от страна на криминални елементи и терористи.
      Привлекателността на този начин се крие в неговата икономичност. Да събереш няколко превода на отделни хора и да ги изпратиш като един в дадено място намалява значително трансферните такси и за стопанина на сумата и за посредника. Хавала действа още и много по-оперативно, благодарение отсъствието на бюрократични пречки и простотата на механизма - поръчките се осъществяват чрез телефон, факс или електронна поща, а "живите пари" се предават твърде често направо на адресанта.
      По-евтина, по-оперативна, надеждна, удобна, освободена от строгия контрол при официалните парични преводи, Хавала се предпочита от мнозина. Пакистанските банкери дойдоха до заключение през миналата година, че по такива канали в страната им са постъпили 2 - 3 милиарда долара, част от които са попаднали при терористи, а легалните акции през техните банки са били едва 1 милиард...
      Разбира се и банките имат свои причини да се борят срещу Хавала. Тя им отнема много приходи от таксите, които те взимат за парични транзакции. Допустимо е именно те да са в първите редици на борбата срещу частните инициативи за прехвърляне на пари през граница и да преувеличават опасностите от Хавала. Но все пак реална опасност от подхранване на тероризъм и престъпност има.
      Огромна част от нелегалните пари в света циркулират като кеш. Но прехвърлянето на тези пари е много затруднено, защото наркодилърите и спонсорите на терора са принудени да работят с дребни банкноти. Отказвайки се и от тази възможност - пряко пренасяне на парите, престъпният свят се ориентира почти изцяло към Хавала, една система обширна като океана и поради това позволяваща да се укрият в глъбините му.

      СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
      В тази насока трябва да разбираме и особените мерки, които взимат в последно време съответните американски органи. Всеизвестно е, че най-много пари се пращат по света от САЩ и това се използува като добро прикритие от терористи и останалия престъпен свят.
      Затова и днес, в един свят, при който ценностите на цивилизацията, демократичното развитие на обществото и дори самото съществуване на човечеството е поставено пред изпитание, не може да се пренебрегват основните закони в борбата срещу злото. Всеки е длъжен в САЩ да спазва нормите за безопасност и сигурност в държавата, където живее и работи. Недопустимо е заради съмнителни икономии да се пренебрегва сигурността. Още повече, че при такъв риск човек може да загуби в един миг много повече, отколкото би спечелил, рискувайки с нерегламентирани преводи. Това стана още по-ясно след публикациите в американската преса за превеждани по подобен на описания начин парични суми. Тези случаи са сериозно предупреждение и напомняне, че живеем във време, когато трябва да подчиним някои лични свои интереси в името на сигурността.

Теодор АНТОНОВ
Специално за "Старт BG Чикаго"


Назад


Пари

Интернет дизайн