28 юли 2005 г.

КОМПАНЬЕРО САНЧЕС КРАЧИ ПО АМЕРИКА

      И Мексико е сред хубавите страни на света, с топли океани и места, по които се е развила древна култура - белег на възможности. Но и при тях, както в България, има много грижи и беднотия. Затова и те идват в Америка.
      Всяка година над 400 000 мексиканци пресичат Рио Гранде и се включват, всички заедно, в това необикновено явление, наречено " Мекзодус". Преселение, усвояване на нови територии, миграция...
      В САЩ днес има над 20 милиона мексиканци.
      За разлика от България мексиканското правителство съвършено съзнателно отпраща своите бедняци на север, като при това се грижи и по особен начин за тях.
      Мексико не поощрява интеграцията на своите емигранти в американското общество.
      "Вие сте мексиканци - мексиканци, които живеете на север от границите на Мексико" - каза преди време тогавашният президент Ернесто Зедильо по време на своя среща с американски политици от мексикански произход. След това Мексико промени конституцията си и сега мексиканците запазват своето мексиканско гражданство, макар и да са получили американско.
      Също както при нас. Но от тук нататък започват разликите. Които даже не е необходимо да коментираме. Важни са фактите, а кой крив, кой е прав - историята ще покаже.
      Разбира се и ролите на Мексико, България и Ирландия, например, на имигрантската сцена са доста различни...
      Докато ние се стремим да се включим в американското общество, да сме полезни и тук и в България, мексиканците имат друга тактика - те се държат монолитно като едно цяло и чакат момента да изберат свой кмет, например, както го направиха в Лос Анжелис...

      РЪКОВОДСТВО ЗА МЕКСИКАНСКИТЕ ЕМИГРАНТИ
      Неотдавна в Мексико беше пусната брошура за хората, които тръгват за Америка. Изданието е безплатно, прилага се към популярен комикс, състои се от 32 страници и е отпечатано от мексиканското Министерство на външните работи. Нарича се "Ръководство за мексиканските емигранти".
      Официално се твърди, че то ще помага на мексиканците в трудния път, който ги очаква. Мнозина от тях пресичат нелегално границата - през планини, реки и пустини. Някои загиват по пътищата. Често стават жертва на безскрупулни контрабандисти - специалистите по нелегално пресичане на границата, които ги превеждат - наречени "койоти" - такъв един звяр, който се храни с мърша, но и сам убива...
      Сред съветите, например, е и този - да не обличат много дрехи, защото при преминаването на Голямата река те се напояват с вода и хората потъват. И още "Ако се заблудите - следвайте електропроводите или железопътните релси".
      Има доста емигранти, които биха се възползвали от такива препоръки, защото мексиканската граница и днес е едно интернационално трасе за идване в Америка.
      В справочника има уговорка, че нелегалната миграция не се препоръчва. Но там няма нито една дума как може човек да получи американска виза по легален начин.
      Седем страници са посветени на правата на хванатия нелегален в САЩ. Ако не са го усетили - съветът е да живее без да оставя следи след себе си.
      Мексиканските имигранти, бедни и необразовани, не успяват кой знае колко в Америка. Даже четвъртото поколение при тях има само 10 процента висшисти. Установява се, че даже децата не знаят и не изучават добре английски език. През 2 000-та година около 6 милиона мексиканци не са знаели дори 100 английски думи.

      34 000 000 ИМИГРАНТИ В САЩ
      Днешната масова имиграция в САЩ получава своя старт от закон, гласуван през 1965 г. Дотогава е имало периоди, когато Америка е спирала почти напълно приемането на имигранти - докато дошлите се установят и се претопят в американското общество. През 50-те години на миналия век президентът Айзенхауер разрешава назряващия кризис като депортира наведнаж над един милион нелегални. Тази операция носила името "Операция Уетбак" - Операция мокър гръб - заради масовите преплувания на Рио Гранде от мексиканските емигранти.
      Но днес и левите и десните политици на САЩ са убедени, че имигрантите носят повече плюсове, отколкото минуси на САЩ. Не се очаква, че "Уетбак" може да се повтори. Въпреки, че ако през 1960 г. американците от първия тип имигранти /Англия, Ирландия, Германия, Скандинавия и др./ са били над 90 процента, то през 2050 те може да се окажат малцинство.
      Разбира се има и среди, които са срещу новата имиграция - още повече, че те вече са в Америка. Америка се гордее, че може да приюти милиони имигранти и да им даде работа и по-добър живот. В замяна на това се надява, че те неусетно ще се влеят пълноценно в създаденото вече американско общество и ще допринесат за общия прогрес. Но когато някои общности не проявяват такъв стремеж и остават на сто процента верни към своите нрави и традиции, образованост, култура, квалификация и пр., постепенно се създават проблеми.
      Сега в Америка има около 34 милиона имигранти. Почти 12 милиона от тях са нелегални. В решаването на имигрантските проблеми са впрегнати много специалисти и институции. Резултатите трябва да се появят в обозримо време...

Материалът ни е предоставен от Washington PrоFile

Назад


Рио Гранде
Рио Гранде

Интернет дизайн